Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παλαιστίνιοι μηνύουν τη Βρετανία έναν αιώνα μετά για τη Διακήρυξη Μπάλφουρ

Παλαιστίνιοι μηνύουν τη Βρετανία έναν αιώνα μετά για τη Διακήρυξη Μπάλφουρ
Η πρωτοβουλία αυτή του Λονδίνου είχε θεωρηθεί ως ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία που θα οδηγούσε το 1948 στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, αλλά επίσης σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους στον εκτοπισμό σχεδόν 750.000 Παλαιστινίων και σε δεκαετίες συγκρούσεων
Εκατό και πλέον χρόνια μετά τη Διακήρυξη Μπάλφουρ, Παλαιστίνιοι νομικοί μήνυσαν χθες, Πέμπτη 22.10.2020, τη βρετανική κυβέρνηση, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για το κείμενο αυτό που άνοιξε τον δρόμο για την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και από το οποίο πηγάζουν "τα δεινά των Παλαιστινίων".
Η διακήρυξη που υπογράφηκε το 1917 από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Arthur James Balfour δείχνει ότι το Λονδίνο προσφέρει την υποστήριξή του στην "εγκατάσταση στην Παλαιστίνη μιας εθνικής εστίας για τον εβραϊκό λαό".
Η πρωτοβουλία αυτή του Λονδίνου είχε θεωρηθεί ως ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία που θα οδηγούσε το 1948 στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, αλλά επίσης σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους στον εκτοπισμό σχεδόν 750.000 Παλαιστινίων και σε δεκαετίες συγκρούσεων.
Οι ενάγοντες, των οποίων το διάβημα είναι πρωτίστως συμβολικό, θεωρούν τη βρετανική κυβέρνηση υπεύθυνη μιας "δόλιας" διακήρυξης και ζητούν αποζημιώσεις για τους Παλαιστίνιους που υπέστησαν βλάβη, χωρίς να ορίζουν ποσό.
"Η βρετανική εντολή (που αποκτήθηκε το 1920) είναι η ρίζα των δεινών του παλαιστινιακού λαού και άνοιξε τον δρόμο για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους και τη λεηλασία της γης τους", δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής συνέλευσης των ανεξάρτητων εργατών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ραμάλα.
Η μήνυση κατατέθηκε την Πέμπτη 22.10.2020 στο δικαστήριο της Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, εξ ονόματος το Ιδρύματος Παρακολούθησης των Δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, του συνδικάτου των Παλαιστινίων δημοσιογράφων και της Εθνικής συνέλευσης των ανεξαρτήτων εργατών.
Η Διακήρυξη Μπάλφουρ που απευθυνόταν στον λόρδο Γουόλτερ Ρότσιλντ, έναν εξέχοντα Βρετανό σιωνιστή, ζητούσε επίσης να μην γίνει "τίποτα" που να "μπορεί να θίξει τα πολιτικά και θρησκευτικά δικαιώματα των μη εβραϊκών κοινοτήτων στην Παλαιστίνη, ή τα δικαιώματα και το πολιτικό καθεστώς που απολαμβάνουν οι Εβραίοι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης