Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψυχορραγεί η τουρκική λίρα - Νέο ιστορικό χαμηλό - Άκαρπη η οικονομική πολιτική Erdogan

Ψυχορραγεί η τουρκική λίρα - Νέο ιστορικό χαμηλό - Άκαρπη η οικονομική πολιτική Erdogan
Αιτία πτώσης της λίρας αποτελεί η απόφαση-σοκ της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού
Τη μεγαλύτερη πτώση της από το 1999 καταγράφει η τουρκική λίρα, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, με πρωτεύουσα αιτία την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει.
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αλλά και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Erdogan, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων, ωθούν το τουρκικό νόμισμα μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των οκτώ λιρών ανά ένα δολάριο.
Σημειώνεται πως αυτή είναι η ένατη εβδομάδα πτώσης, ενώ σοβαρή ανησυχία υπάρχει πως παρά την κατρακύλα η νομισματική πολιτική της χώρας παραμένει εξαιρετικά χαλαρή.
Lira is on the worst losing streak in two decades
Μετά από μια απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο κατά δύο μονάδες, η κεντρική τράπεζα τηρεί, αν μη τι άλλο, μια χαοτική στάση.
Με τον πληθωρισμό στα ύψη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέπληξαν τις αγορές διατηρώντας το επιτόκιο πολιτικής στάσιμο στην τελευταία τους συνάντηση την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.
Και παρότι η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο στη λίρα, οι traders θεωρούν αυτή την ενέργεια ανεπαρκές μέτρο.
«Η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν πείθει» αναφέρει ο Viktor Szabo, ανώτερος διευθυντής σταθερού εισοδήματος στην Aberdeen Asset Management στο Λονδίνο, προσθέτοντας:
«Τα πολιτικά λάθη επέφερα την απώλεια συναλλαγματικών διαθεσίμων και την πίεση στο νόμισμα.
Η χθεσινή απόφαση υπογράμμισε επίσης ότι οι αρχές δεν είναι διατεθειμένες να επιβραδύνουν την πιστωτική ανάπτυξη, κάτι που είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση των υπολοίπων».
Η τρέχουσα σειρά απωλειών προκάλεσε αναμνήσεις του 1999, μια ταραχώδη χρονιά για την Τουρκία.
Η κυβέρνηση διαλύθηκε, προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές και δύο καταστροφικοί σεισμοί σκότωσαν χιλιάδες.
Τα προβλήματα τελικά οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2001.
Τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια και το μειωμένο ενδιαφέρον ξένων-επενδυτών στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία ασκούν πίεση στη λίρα καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων, ενός πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Καύκασο.
Παράλληλα, η χώρα πλήττεται σφόδρα από την πανδημική κρίση.
Η Τουρκία έχει κάψει τα συναλλαγματικά αποθέματά της γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη σημαντική οικονομία, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα.
Οι ξένοι επενδυτές πούλησαν 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια τουρκικών μετοχών και ομολόγων φέτος - τα περισσότερα από τουλάχιστον το 2005.
Η πτώση της λίρας είναι το τελευταίο πλήγμα για ένα νόμισμα που χρησίμευε για συναλλαγές σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το νόμισμα των ΗΠΑ λιγότερο από δύο δεκαετίες πριν.

Τουρκία: Αύξησε το επιτόκιο swap στην τουρκική λίρα η Κεντρική Τράπεζα, στο 11,75%

Κατά 150 μονάδες βάσης αύξησε το επιτόκιο της τουρκικής λίρας για τις συναλλαγές swap η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, προκειμένου να ανακόψει την πτώση του νομίσματός της.
Ειδικότερα, το επιτόκιο, που χρησιμοποιεί η τράπεζα σε εβδομαδιαίες πράξεις swap νομισμάτων, αυξήθηκε στο 11,75% από 10,25%, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Anadolu Agency, χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση.
Η κίνηση της τράπεζας συνδέεται με την προσπάθεια να ανακοπεί η πτώση της λίρας, η οποία έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 7,955 λορών/δολάριο.
Μετά την είδηση η λίρα ενισχύθηκε στις 7,91 λίρες/δολάριο.
Ο Cem Tozge, στρατηγικός αναλυτής στην Ata Yatirim, δήλωσε ότι η κίνηση μπορεί να σηματοδοτήσει πιθανή αύξηση του σταθμισμένου μέσου κόστους χρηματοδότησης τις επόμενες ημέρες.
Η τράπεζα μπορεί να περιορίσει τις διατραπεζικές συναλλαγές και να μειώσει το ποσό της overnight χρηματοδότησης, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Κεντρική Τράπεζα αύξησε επίσης το επιτόκιο πολιτικής της σε 10,25% από 8,25% τον Σεπτέμβριο.

Reuters: Μεγάλοι ηττημένοι Erdogan και τουρκική λίρα σε περίπτωση επικράτησης Biden στις αμερικανικές εκλογές (3/11/2020)

Αν κάποιος βγει περισσότερο χαμένος από μια νίκη του Biden στην κρίσιμη αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου 2020 στις ΗΠΑ, δεν είναι άλλος από τον Erdogan, αναφέρει το Reuters.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την τουρκική λίρα;
Η κατρακύλα κατά 24% φέτος (2020) της τουρκικής λίρας αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, εν μέρει τον κίνδυνο, που ακούει στο όνομα Biden και μια ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μπορεί να καθυστερήσει μέχρι μετά τις εκλογές (3/11), που η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα αποφασίσει αν και πώς θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.
Όπως επεσήμανε ο οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Kelly στο Reuters:
"Μια νίκη του Biden θα αύξανε σίγουρα τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων και φυσικά θα επιστρέψει το άγχος σε μια ήδη ασταθή χρηματοπιστωτική αγορά, που έχει πληγεί από την πανδημία».
Και μπορεί η πτώση της τουρκικής λίρας να αποδίδεται ως επί το πλείστον στα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας, τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τον κίνδυνο ισοζυγίου πληρωμών, που βλέπει η Μοοdy's, αλλά δεν μπορεί να παραγνωριστεί κι η παράμετρος των αμερικανικών εκλογών (3/11/2020), αφού η τελευταία ρευστοποίηση της λίρας ξεκίνησε τον Ιούλιο 2020, όταν σταθεροποιήθηκε το διψήφιο προβάδισμα του Biden στις δημοσκοπήσεις.
Παρά την αισιοδοξία κάποιων επενδυτών που βλέπουν τώρα μια ευκαιρία να επενδύσουν στην Τουρκία, από τη στιγμή που κεντρική της τράπεζα άρχισε να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο, ο κίνδυνος των κυρώσεων για τους S-400 καραδοκεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης