Τελευταία Νέα
Διεθνή

IHS Markit για ΗΠΑ: Σε υψηλό 21 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Οκτώβριο 2020

IHS Markit για ΗΠΑ: Σε υψηλό 21 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Οκτώβριο 2020
Η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ αυξήθηκε σε υψηλό 20 μηνών τον Οκτώβριο του 2020, αλλά ο ρυθμός της νέας επιχειρηματικής ανάπτυξης και των νέων παραγγελιών μειώθηκε ελαφρώς εν μέσω πανδημίας και αναμονής αποτελεσμάτων από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020
Περαιτέρω βελτίωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, με τον σχετικό δείκτη PMI να σκαρφαλώνει σε υψηλό 20 μηνών, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας IHS Markit σύμφωνα με το Reuters.
Πιο αναλυτικά, ο σύνθετος δείκτης που καλύπτει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 55,5 μονάδες από 54,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2020.
Μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες δείχνουν επέκταση της δραστηριότητας.
Ειδικότερα, ο δείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών σκαρφάλωσε στις 56,0 μονάδες, υψηλό 20 μηνών, από 54,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, Σεπτέμβριο (2020).
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε σε υψηλό 21 μηνών στις 53,3 μονάδες από 53,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο.
"Η αμερικανική οικονομία φαίνεται να έχει μπει με ισχυρό βηματισμό στο δ' τρίμηνο του 2020, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να αναπτύσσεται με ρυθμό που δεν είχε δει από τις αρχές του 2019", σχολίασε ο οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

Κορωνοϊός και προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ (3/11/2020) επιβραδύνουν τη ζήτηση

Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές και εταιρείες βιομηχανίας υπηρεσιών σημείωσαν ότι η κρίση του ιού κορωναϊού είχε επιβραδύνει τη ζήτηση. 
Η έρευνα διαπίστωσε ότι άλλες εταιρείες ανέφεραν ότι ορισμένοι πελάτες ανέμεναν την μάχη που θα δοθεί για την προεδρία στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Προέδρου των Ρεπουμπλικανών και του πρώην αντιπροέδρου και του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος.
Η αύξηση της ζήτησης ξένων πελατών επιβραδύνθηκε επίσης «κυρίως», με τους κατασκευαστές να αναφέρουν μια νέα συρρίκνωση σε νέες παραγγελίες εξαγωγής, δήλωσε η IHS Markit.
Παρά την αναφερόμενη αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι οικονομολόγοι προβλέπουν βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2020
Οι νέες μολύνσεις COVID-19 αυξάνονται σε ολόκληρη τη χώρα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμούς της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με περισσότερους ανθρώπους να αποφεύγουν τα καταστήματα όπως τα εστιατόρια και τα μπαρ και να μειώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η κατάσταση στην Ευρωζώνη

Ο δείκτης μεταποίησης PMI αυξήθηκε στις 54,4 μονάδες, από τις 53,7 μονάδες του Σεπτεμβρίου 2020
Συρρικνώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο 2020, με την αβεβαιότητα να βρίσκεται στα ύψη, καθώς επιστρέφει ο εφιάλτης του lockdown, εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 49,4 μονάδες τον Οκτώβριο, από 50,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο 2020, σε χαμηλά 4 μηνών.
Ο δείκτης PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 46,2 μονάδες από τις 48 μονάδες του προηγούμενου μήνα.
Ωστόσο, ο δείκτης μεταποίησης PMI αυξήθηκε στις 54,4 μονάδες, από τις 53,7 μονάδες του Σεπτεμβρίου, σε υψηλά 26 μηνών.
H IHS προειδοποιεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης απειλείται με συρρίκνωση το τρέχον τρίμηνο.
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η μεταποιητική δραστηριότητα εκτοξεύθηκε στις 58 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2018.
Ωστόσο, ο PMI Yπηρεσιών συρρικνώθηκε στις 48,9 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης