Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λιβύη: Συμφωνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός - Σημαντικό βήμα προς την ειρήνη

tags :
Λιβύη: Συμφωνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός - Σημαντικό βήμα προς την ειρήνη
Η συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη οι οποίες οργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ
Σε συμφωνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές κατέληξαν τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε σήμερα μέσω του Facebook η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, αναρτώντας βίντεο από την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας.
Η συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη οι οποίες οργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
«Τα λιβυκά μέρη κατέληξαν σε μια συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη Λιβύη.
Το επίτευγμα αυτό συνιστά μια σημαντική καμπή προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη»,  ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη είχε δηλώσει αρκετά αισιόδοξη για το ενδεχόμενο βιώσιμης εκεχειρίας στην εμπόλεμη χώρα.
Η Williams είχε βασίσει τις δηλώσεις της στην σοβαρή ατμόσφαιρα, η οποία επικράτησε σύμφωνα με την ίδια στις πρώτες άμεσες συνομιλίες της κοινής λιβυκής στρατιωτικής επιτροπής, η οποία εκπροσωπεί και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, που ξεκίνησαν στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη τη Δευτέρα.
Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε πολλές συγκεκριμένες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, όπως το άνοιγμα των βασικών οδικών αρτηριών της χώρας όπως και η έναρξη κάποιων αεροπορικών πτήσεων μεταξύ της Τρίπολης και της Βεγγάζης από αυτή την εβδομάδα, οι οποίες θα ανακουφίσουν τους αμάχους.
Παράλληλα οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν να κάνουν προόδους στην ανταλλαγή κρατουμένων, ενώ η Williams εκτίμησε ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας al Sarajj ότι σκοπεύει να παραιτηθεί στο τέλος του μήνα “θα πρέπει να βοηθήσει να τερματιστεί η μακρά περίοδος της μετάβασης” και η Λιβύη να αποκτήσει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και θεσμούς.
Μετά την πτώση του M. Qaddafi το 2011 η Λιβύη συγκλονίζεται από βία και μάχες για την εξουσία.
Δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία: στα δυτικά η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας, την οποία έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη και στα ανατολικά ο ισχυρός στρατάρχης K. Haftar με τον Λιβικο Εθνικό Στρατό.
Η κοινή στρατιωτική επιτροπή, η οποία συστάθηκε στη διάρκεια διεθνούς συνόδου στις 29 Ιανουαρίου 2020 στο Βερολίνο, αναμένεται να ορίσει τους όρους για τη βιώσιμη εκεχειρία, με αποχώρηση από τις στρατιωτικές θέσεις.
Τις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας και του Λιβικού Εθνικού Στρατού θα ακολουθήσει πολιτικός διάλογος στην Τύνιδα στις 9 Νοεμβρίου, διευκρίνισε η Williams, ενώ πρόσθεσε ότι οι ξένες χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση «θα πρέπει να πάρουν τα χέρια τους από τη Λιβύη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης