Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Παρτίδα πινγκ πονγκ θυμίζουν οι συνομιλίες Λονδίνου και Βρυξέλλών για τη συμφωνία

Brexit: Παρτίδα πινγκ πονγκ θυμίζουν οι συνομιλίες Λονδίνου και Βρυξέλλών για τη συμφωνία
Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον λίγο χρόνο που μας απομένει - Η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή, έγραψε στο Twitter ο Barnier μετά τη συνομιλία με τον Βρετανό Gove
Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες συνέχισαν σήμερα 20/10, την παρτίδα τους στο πινγκ πονγκ, καλώντας αμοιβαία η μια πλευρά να κάνει ένα βήμα προς την άλλη, για την απεμπλοκή των εμπορικών διαπραγματεύσεων μετά το Brexit που έχουν βαλτώσει περισσότερο από ποτέ.
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Michel Barnier, επικοινώνησε το απόγευμα με τον Βρετανό ομόλογό του David Frost, σε μια προσπάθεια απεμπλοκής της κατάστασης.
"Το μήνυμά μου: θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον λίγο χρόνο που μας απομένει.
Η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή", έγραψε στο Twitter ο Barnier μετά το τηλεφώνημα αυτό.
Η Downing Street παράλληλα έκανε γνωστό ότι η συζήτηση ήταν "εποικοδομητική" αλλά ότι "η κατάσταση" παραμένει "η ίδια με χθες".
Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ωστόσο να μείνουν σε επαφή, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες.
Είχαν ήδη μιλήσει χθες, Δευτέρα: ο Michel Barnier είχε δηλώσει ότι η ΕΕ παραμένει "διαθέσιμη για την εντατικοποίηση" των συνομιλιών, για πρώτη φορά "στη βάση των νομικών κειμένων".
Ωστόσο η Downing Street περιορίστηκε να "σημειώσει" την πρόταση αυτή, ζητώντας "θεμελιώδη αλλαγή προσέγγισης από την ΕΕ".
Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί δηλώνουν ότι θέλουν τη διαβεβαίωση ότι και οι Ευρωπαίοι είναι επίσης έτοιμοι να κάνουν παραχωρήσεις για να δουν τη συζήτηση να καταλήγει... κάτι που οι τελευταίοι δεν σταματούν ωστόσο να επαναλαμβάνουν από την περασμένη Πέμπτη.
"Ζητήσαμε από τη Βρετανία να μείνει ανοιχτή στους συμβιβασμούς.
Φυσικά αυτό σημαίνει επίσης ότι εμείς πρέπει να δεχτούμε συμβιβασμούς", είχε δηλώσει η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.
Δύσκολες ήδη, οι συνομιλίες μετά το Brexit χειροτέρεψαν την περασμένη Πέμπτη όταν οι 27 που συνεδρίασαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ζήτησαν παραχωρήσεις από το Λονδίνο για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου εγκαίρως ώστε να εφαρμοστεί το προσεχές έτος, όταν οι ευρωπαϊκοί κανόνες θα πάψουν να αφορούν τη Βρετανία.
Ο Boris Johnson δήλωσε τότε ότι οι διαπραγματεύσεις "τελείωσαν" και ζήτησε από τους Βρετανούς να προετοιμαστούν για μια "μη συμφωνία", μια προοπτική εν δυνάμει καταστροφική για τις οικονομίες που ήδη κλυδωνίστηκαν από την πανδημία της Covid-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης