Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daily Sabah: Αναστασιάδης και Tatar θα ανοίξουν εκ νέου το κυπριακό

Daily Sabah: Αναστασιάδης και Tatar θα ανοίξουν εκ νέου το κυπριακό
Τα τελευταία χρόνια ο Tatar είναι ο «εκλεκτός» της Άγκυρας και του Τούρκου πρόεδρου στα Κατεχόμενα
Άμεσα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Tatar με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Ersin Tatar παραχώρησε συνέντευξη σε διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας Haber Kibris, όπου ανέφερε ότι ο κος Αναστασιάδης του τηλεφώνησε προσωπικά για να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του για την εκλογή του.
Κατόπιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι η πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση ανάμεσα στους δύο άνδρες θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.
Σημείωσε, δε, ότι της συνάντησής του με το Νίκο Αναστασιάδη θα προηγηθεί επίσκεψη του ίδιου στην Αγκυρα.
Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ακριβή ημερομηνία, ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο Erdogan του είπε «αυτή τη φορά θέλω να σε υποδεχθώ ως πρόεδρο».
Καταλήγοντας, ο κος Tatar δήλωσε ότι προσκάλεσε τον τούρκο πρόεδρο στα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου πανδημίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.
Υπευνθυμίζεται ότι την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020, ο Ersin Tatar νίκησε στο δεύτερο γύρο των εκλογών στα Κατεχόμενα με ποσοστό 51,74% και πλέον καλείται να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά για την επόμενη ημέρα στο Κυπριακό.
Τα τελευταία χρόνια είναι ο «εκλεκτός» της Άγκυρας και του Τούρκου πρόεδρου στα Κατεχόμενα.
Ο Tatar αρνείται το πλαίσιο λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας του Κυπριακού που είχε προκύψει από τη συμφωνία Μακάριου-Ντενκτάς το 1977 και προσδιορίζει τους όρους των διαπραγματεύσεων τα τελευταία 43 χρόνια.
Πρόκειται για τη γραμμή που ακολουθεί η Άγκυρα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, τον Ιούλιο του 2017.
Πρόσφατα, είχε δηλώσει ότι «ο συνεταιρισμός με τους Ελληνοκυπρίους δεν είναι κάτι που μπορούν να δεχτούν οι Τουρκοκύπριοι.
Οι Τουρκοκύπριοι έχουν πλέον το δικό τους κράτος».
Όπως αναφέρει η Daily Sabah, το νησί της Κύπρου έχει χωριστεί σε μια τουρκοκυπριακή κυβέρνηση στο βορρά και μια ελληνοκυπριακή διοίκηση στο νότο από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1974 με στόχο την προσάρτηση της Κύπρου από την Ελλάδα.
Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας σταμάτησε τη δίωξη και τη βία κατά των Τουρκοκυπρίων από υπερεθνικιστές Ελληνοκύπριους.
Η ΤΔΒΚ ιδρύθηκε το 1983 στο βόρειο τμήμα του νησιού και αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.
Από τότε η χώρα αντιμετώπισε συνεχιζόμενο εμπάργκο στο εμπόριο, τις μεταφορές και τον πολιτισμό.
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες επίλυσης της Κυπριακής διαφωνίας, οι οποίες δεν ευοδώθηκαν.
Η τελευταία προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή καθεμιάς από τις εγγυητικές χώρες του νησιού στην Ελβετία το 2017.
Η Τουρκία, ως εγγυητικό έθνος για την ΤΔΒΚ, διεξάγει επί του παρόντος δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Η Άγκυρα αμφισβήτησε με συνέπεια τις μονομερείς γεωτρήσεις της Ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η ΤΔΒΚ είχε επίσης το δικαίωμα στους πόρους της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης