Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Να γίνει μόνιμο εργαλείο πολιτικής το Ταμείο Ανάκαμψης - Ταχύτατη η επιδείνωση στην Ευρωζώνη

tags :
Lagarde (ΕΚΤ): Να γίνει μόνιμο εργαλείο πολιτικής το Ταμείο Ανάκαμψης - Ταχύτατη η επιδείνωση στην Ευρωζώνη
"Η ανάκαμψη ήταν άνιση, αβέβαιη και ελλιπής και τώρα κινδυνεύει να χάσει δυναμική", είπε η Lagarde
Να γίνει μόνιμο εργαλείο πολιτικής το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, ζήτησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.
"Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εξετάσουν εάν το Ταμείο Ανάκτησης των 750 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καταστεί μόνιμο εργαλείο", σύμφωνα με την Lagarde.
«Αυτό το εργαλείο αποκατάστασης αποτελεί απάντηση σε μια εξαιρετική κατάσταση», είπε η Lagarde σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ τη Δευτέρα.
«Θα πρέπει να συζητήσουμε την πιθανότητα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά εάν προκύψουν παρόμοιες περιστάσεις».
«Ελπίζω ότι θα υπάρξει επίσης συζήτηση για ένα κοινό δημοσιονομικό εργαλείο για τη ζώνη του ευρώ και ότι θα εμπλουτιστεί από την τρέχουσα εμπειρία μας», πρόσθεσε.
Ενώ η ΕΚΤ έχει ζητήσει έναν κοινό προϋπολογισμό για τη ζώνη του ευρώ, οι παρατηρήσεις της Lagarde φαίνεται να υπερβαίνουν προηγούμενη δήλωσή της ότι το ταμείο ανάκτησης είναι «εφάπαξ» - μια δήλωση που έκανε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.
Τότε είχε απαντήσει σε μια ερώτηση ενός ολλανδού ευρωβουλευτή που ρωτούσε αν πίστευε ότι το ταμείο πρέπει να είναι μόνιμο, για το οποίο η χώρα του αντιτίθενται έντονα.
Η δημοσιονομική υποστήριξη υπήρξε βασικός άξονας για τον περιορισμό της οικονομικής κρίσης της περιοχής, παράλληλα με τη νομισματική ώθηση.
Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ολοένα και περισσότερο ανησυχούσαν για την επιδεινούμενη κατάσταση της οικονομίας, η Lagarde δεσμεύθηκε ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να διαθέτει επιλογές πολιτικής εάν χρειαστεί.
«Οι επιλογές στην εργαλειοθήκη μας δεν έχουν εξαντληθεί», είπε.
"Αν πρέπει να γίνουν περισσότερα, θα κάνουμε περισσότερα."
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν πρόσφατα για το ρυθμό ανάκαμψης.
Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ έχουν επιδεινωθεί ταχύτατα καθώς όλο και περισσότερες περιοχές λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.
«Από την εικόνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ανάκαμψη ήταν άνιση, αβέβαιη και ελλιπής και τώρα κινδυνεύει να χάσει δυναμική», είπε η Lagarde.
«Θα παρακολουθούμε στενά τους δείκτες όλο το φθινόπωρο», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης