Τελευταία Νέα
Διεθνή

Michel (ΕΕ): Η Βρετανία να εφαρμόσει τους όρους του Brexit - Έτοιμοι για συμφωνία, όχι όμως με κάθε κόστος - Απογοήτευση στο Λονδίνο

tags :
Michel (ΕΕ): Η Βρετανία να εφαρμόσει τους όρους του Brexit - Έτοιμοι για συμφωνία, όχι όμως με κάθε κόστος - Απογοήτευση στο Λονδίνο
Michel (ΕΕ): Η Βρετανία να εφαρμόσει τη συμφωνία του Brexit
Την υποστήριξη του συνόλου των 27 Ευρωπαίων ηγετών στον αρχιδιαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit M. Barnie εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel σημειώνοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, αλλά «όχι με κάθε κόστος».
«"Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να φθάσουμε σε συμφωνία, όχι όμως ανεξαρτήτως κόστους», τόνισε ο κ. Charles Michel, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στο διάλειμμα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των 27.
«Οποιαδήποτε συμφωνία για τη μελλοντική σχέση θα πρέπει να βασίζεται στην εντολή που έχουμε, ειδικά όσον αφορά τους κανόνες που αφορούν τον ανταγωνισμό, την αλιεία και την διακυβέρνηση.
Σε αυτά τα ζητήματα, ανησυχούμε για την έλλειψη προόδου στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.
Είμαστε 100% ενωμένοι και υποστηρίζουμε τον αρχιδιαπραγματευτή Barnie στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Καλούμε το Ηνωμένο Βασίλειο να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις», πρόσθεσε.
Ο ίδιος ο κ. Barnie τόνισε ότι είναι έτοιμος για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας τις ερχόμενες εβδομάδες, ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει» για την επίτευξή της.
«Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία με το Η.Β., θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το πετύχουμε, αλλά όχι με κάθε τίμημα.
Η ΕΕ θα μείνει ήρεμη, ενωμένη και αποφασισμένη», υπογράμμισε.
Σημείωσε παράλληλα ότι οι κανόνες σχετικά με τον ισότιμο ανταγωνισμό (level playing field) αφορά την αποφυγή κάθε αθέμιτου προνομίου μεταξύ των επιχειρήσεων των χωρών της ΕΕ και εκείνων του Η.Β.
«Η εθνική κυριαρχία την οποία θα ανακτήσει πλήρως τον Ιανουάριο η Βρετανία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για ντάμπινγκ έναντι των επιχειρήσεων με έδρα την ΕΕ», συνέχισε ο Γάλλος αρχιδιαπραγματευτής της Ένωσης στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο.
Ο Βρετανός αρχιδιαπραγματευτής για το Brexit D. Frost αντέδρασε στις θέσεις που εξέφρασε η Ένωση διά στόματος Charles Michel μέσω Twitter, εκφράζοντας την απογοήτευσή του και παραπέμποντας σε δηλώσεις τις οποίες πρόκειται να κάνει αύριο ο πρωθυπουργός του Η.Β. B.  Johnson.
«Απογοητευμένος από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις ΗΒ/ΕΕ.
Έκπληκτος που η ΕΕ δεν δηλώνει πλέον δεσμευμένη σε εντατικές διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εταιρική σχέση», έγραψε ο Βρετανός πολιτικός.
«'Έκπληκτος επίσης από τη θέση ότι για να φθάσουμε σε συμφωνία όλες οι κινήσεις από εδώ και πέρα πρέπει να γίνουν από πλευράς ΗΒ. Πρόκειται για ασυνήθιστη προσέγγιση στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
Ο Johnson, κατέληξε ο κ. Frost, «θα περιγράψει συνολικά την αντίδραση και την προσέγγιση του Η.Β. την Παρασκευή».
Νωρίτερα, ο Barnie  είχε προσφερθεί να ταξιδέψει στο Λονδίνο τη Δευτέρα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Την επόμενη εβδομάδα, οι Βρετανοί διαπραγματευτές θα μπορούσαν να έλθουν στις Βρυξέλλες, είπε ακόμη.
«Αυτό τουλάχιστον πρότεινα στη βρετανικά ομάδα διαπραγμάτευσης», σημείωσε ο Barnie.

Το πλήρες κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου έχει εξής:

Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, 15 Οκτωβρίου 2020

II. Σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου

3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η μεταβατική περίοδος θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και σημειώνει με ανησυχία ότι η πρόοδος στα βασικά ζητήματα ενδιαφέροντος για την Ένωση εξακολουθεί να μην επαρκεί για την επίτευξη συμφωνίας.
4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τη βούληση της Ένωσης να τηρήσει μία όσο το δυνατόν στενότερη εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει των διαπραγματευτικών οδηγιών της 25ης Φεβρουαρίου 2020, και με σεβασμό των κατευθυντήριων γραμμών καθώς και των δηλώσεων και διακηρύξεων που έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κυρίως εκείνων της 25ης Νοεμβρίου 2018, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ίσους όρους ανταγωνισμού, τη διακυβέρνηση και την αλιεία.
5. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ένωσης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις τις προσεχείς εβδομάδες και ζητεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.
6. Όσον αφορά το σχέδιο νόμου για την εσωτερική αγορά το οποίο υπέβαλε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την υποχρέωση πλήρους και έγκαιρης εφαρμογής της συμφωνίας αποχώρησης και των πρωτοκόλλων της.
7. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εντατικοποιήσουν τις εργασίες τους ώστε να υπάρχει εγρήγορση και ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και για κάθε πιθανή έκβαση, όπως το να μην επιτευχθεί συμφωνία, και καλεί ιδίως την Επιτροπή να εξετάσει εγκαίρως μονομερή και περιορισμένης διάρκειας μέτρα έκτακτης ανάγκης προς το συμφέρον της ΕΕ.
8. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να έχει υπό την εποπτεία του το συγκεκριμένο ζήτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης