Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινστιτούτο Ifo (Γερμανία): Βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Ινστιτούτο Ifo (Γερμανία): Βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Τον κίνδυνο οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία να λάβουν συστημικά χαρακτηριστικά επισημαίνει το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo – H επόμενη ημέρα για τις κοινωνίες, τους κλάδους της οικονομίας και την απασχόληση
Οι συνέπειες της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία συνιστούν τη μεγαλύτερη κρίση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών Ifo.
Στη μελέτη που δημοσίευσε για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης της πανδημίας επισημαίνει ότι σε σύγκριση με την οικονομική κρίση του 2009 έχουν εμπλακεί περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και τα χαρακτηριστικά της οικονομικής συγκυρίας είναι αρκετά διαφορετικά.
Επίσης, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι ο απόηχος της κρίσης θα είναι σημαντικό στον τομέα της απασχόλησης καθώς οι ευέλικτες μορφές εργασίας θα καταστούν κυρίαρχη πρακτική.
Τέλος επισημαίνει τη σημασία της διαμόρφωσης κλίματος εμπιστοσύνης εκ μέρους των πολιτικών ώστε η τρέχουσα κρίση να μη λάβει συστημικά/διαρθρωτικά χαρακτηριστικά.

Οι επισημάνεις του Ινστιτούτου Ifo

Ο ιός Covid-19 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του 2019, όπου προκάλεσε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης όσον αφορά τη δημόσια υγεία, καθώς και επέφερε τεράστιο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.
Από το ξέσκασμα της κρίσης του κορωνοϊού, έχουν αναφερθεί υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων (Covid-19) και σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, με τον αριθμό να συνεχίζει να αυξάνεται εκθετικά όπου τις τελευταίες μέρες καταγράφεται δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης της πανδημίας.
Πολλές χώρες, ως γνωστόν, επιχειρούν να περιορίσουν την καμπύλη των νέων κρουσμάτων μέσω μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και των lockdowns.
Αυτό έχει προκαλέσει σοκ στις αναπτυγμένες οικονομίες τόσο στον τομέα της προσφοράς όσο και της ζήτησης.
Τα παραπάνω τεκμαίρουν τη σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης που ενεργοποίησε η υγειονομική κρίσης του κορωνοϊού.
Η σημαντική κάμψη στις αγορές χρήματος και η αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων ήταν η αντίδραση στις έντονες αναταράξεις στο πλανητικό οικονομικό στερέωμα, αλλά η η δυναμική αυτή είναι δυνατόν να προκαλέσει περαιτέρω κραδασμούς και να διευρύνει την καθοδική καμπύλη της πραγματικής οικονομίας.
Η έκταση αυτών των αναταράξεων εξαρτάται σε μείζονα βαθμό από το πώς θα διαμορφωθούν οι προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και επομένως από ψυχολογικούς παράγοντες.
Image
Απαιτούνται στοχευμένα μέτρα οικονομικής πολιτικής


Τα μέτρα οικονομικής πολιτικής πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμόζονται στις ανάγκες της εκάστοτε συγκυρίας και να στοχεύουν στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων που ανακύπτουν.
Ο χρόνος και ο τρόπος δημοσιοποίησης των μέτρων αυτών είναι παράγοντες ζωτικής σημασίας.
Ο πλέον σημαντικός στόχος είναι να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, έτσι ώστε η υγειονομική κρίση να μην μετατραπεί σε συστημική οικονομική κρίση που θα πλήξει την αγορά εργασίας, τη λειτουργία των τραπεζών και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την εγχώρια ζήτηση.

Η Γερμανία ως μια ανοικτή οικονομία επηρεάζεται ιδιαίτερα

Συνολικά, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), το 65% της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής και το 41% των παγκόσμιων εξαγωγών αγαθών.
Ειδικότερα η Γερμανία επηρεάζεται από τις εξελίξεις στον τρέχοντα οικονομικό κύκλο. Ως μια ανοιχτή οικονομία ενσωματωμένη βαθία στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, είναι πιο ευάλωτη από άλλες χώρες στις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας.

Σύγκριση με την κρίση του 2009

Το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία επισκιάζει όλες τις κρίσεις προηγούμενες που έχει βιώσει η παγκόσμια οικονομία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε σύγκριση με την οικονομική κρίση του 2009 έχουν εμπλακεί περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και τα χαρακτηριστικά της οικονομικής συγκυρίας είναι αρκετά διαφορετικά.
Image

Η επιρροή κατά οικονομική δραστηριότητα

Ο βαθμός στον οποίο έχουν έχει περιορισθεί η παραγωγική δραστηριότητα εμφανίζει μεγάλη διαφοροποίηση ανάλογα με τον κλάδο.
Για παράδειγμα, η τουριστική δραστηριότητα έχει σχεδόν «παγώσει» σε ολόκληρη την παγκόσμια αλυσίδα αξίας εξαιτίας των lockdowns και των περιορισμών στις μετακινήσεις.
Ο τομέας της υγείας είτε ορισμένοι τομείς του εμπορίου, από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν τη λειτουργία τους με μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις.
Πολλές βιομηχανίες πλήττονται μαζικά από τις αναταράξεις στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και τις απότομες διακυμάνσεις στην πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης.
Οι συνέπειες είναι λιγότερο επιζήμιες σε βιομηχανίες όπου ο κίνδυνος διάδοσης του ιού Covid-19 είναι χαμηλότερος ή όπου είναι δυνατή η εξ αποστάσεως εργασία.

Η επίδραση στην αγορά εργασίας

Κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, οι περισσότερες επιχειρήσεις υιοθέτησαν την πρακτική των ευέλικτων μορφών εργασίας.
Τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, ο αριθμός των εργαζομένων με ευέλικτο ωράριο ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό της άνοιξης του 2009, όταν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι τέθηκαν σε καθεστώς ευέλικτης εργασίας.
Σε αντίθεση με το 2009, η τρέχουσα κρίση επηρεάζει επίσης τις εταιρείες του τομέα των υπηρεσιών.
Η περίοδος για την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν το επίδομα μικρής διάρκειας είναι επίσης μεγαλύτερη από ό, τι σε προηγούμενες κρίσεις.
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις ευέλικτες μορφές εργασίας διατίθενται με σημαντική χρονική υστέρηση γι’ αυτό θα χρειαστεί χρόνος για την αποτίμηση των συνεπειών της κρίσης της πανδημίας στην απασχόληση.

www. bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης