Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η νέα στρατηγική της ΕΚΤ για πληθωρισμό - Από το «πράσινο» ομόλογο, στο «μοντέλο Fed» και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Η νέα στρατηγική της ΕΚΤ για πληθωρισμό - Από το «πράσινο» ομόλογο, στο «μοντέλο Fed» και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας
ΕΚΤ: Ποια θα είναι η νέα στρατηγική για τον πληθωρισμό; -  Κεντρικοί τραπεζίτες και  Lagarde διασταυρώνουν τα ξίφη τους
Διαμορφωτές της  πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Christine Lagarde, υπέβαλαν προτάσεις την Τετάρτη (14/10) για την αλλαγή της στρατηγικής με την οποία η ΕΚΤ καθοδηγεί την αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη - με άλλα λόγια εφαρμόζει πολιτική ελέγχου των πληθωριστικών πιέσεων.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ βρίσκεται στο μέσον της πρώτης στρατηγικής αναθεώρησης της νομισματικής πολιτικής την οποία ακολουθεί εδώ και δύο δεκαετίες.
Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι κυμαίνονταν από την αγορά περισσότερων «πράσινων» ομολόγων έως το να αφεθεί ο πληθωρισμός να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 2% αλλά και.. να μην πράξει τίποτε....
Η ΕΚΤ έχει υπογραμμίσει τον στόχο της να διατηρήσει το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού «κάτω αλλά κοντά στο» 2% επί σχεδόν μια δεκαετία.
Και καθώς η κρίση της πανδημίας προκαλεί πτώση της ζήτησης και κατά συνέπεια πιέσεις στις τιμές, έχει τεθεί υπό συζήτηση εάν είναι ανάγκη να τροποποιηθεί αυτός ο στόχος και με αυτόν τρόπο.
Οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής σε δηλώσεις τους αναγνώρισαν ότι ορισμένοι από τους λόγους για την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών ήταν πέρα από τον έλεγχό τους, αλλά οι απαντήσεις που έδωσαν στο πρόβλημα διέφεραν.
-Ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau πρότεινε η ΕΚΤ να «αποδεχθεί πληθωρισμό υψηλότερο από 2% για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς να ακολουθήσει άμεσα αυστηρότερη πολιτική, καθώς έτσι ενισχύονται οι προοπτικές για μια μελλοντική αύξηση των τιμών.
Αυτό θα ήταν μια παραλλαγή του νέου στόχου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) , (πληθωρισμός 2% κατά μέσο όρο για μια μη καθορισμένη χρονική περίοδο).
Αυτό θα παρείχε στην ΕΚΤ μεγαλύτερη ευελιξία μη δεσμεύοντάς την αριθμητικά ως προς το στόχο για τον πληθωρισμό.
Ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης του Olli Rehn υποστήριξε περίπου την ίδια πρόταση, ζητώντας έναν «σαφή και πραγματικά συμμετρικό» στόχο συνοδευόμενο από την αναγκαστική ανάληψη δράσης για τη διόρθωση κάθε απόκλισης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
-Ωστόσο, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Yves Mersch, δεν πείστηκε ότι ο στόχος της ΕΚΤ χρειάζεται να αλλάξει, καθώς είχε αποδειχθεί επιτυχημένος σε ορίζοντα 20 ετών.
Υποστήριξε επίσης ότι οι νέες διαρθρωτικού χαρακτήρα οικονομικές δραστηριότητες, όπως οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, και ο πιο χαλαρός συσχετισμός μεταξύ του ύψους της ανεργίας και της αύξησης των τιμών, επάγονται το τέλος της παλαιάς οικονομικής ορθοδοξίας.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κυνηγούμε φαντάσματα εκεί όπου δεν υπάρχουν πια», είπε ο Mersch.
-Η Lagarde υποστήριξε την ιδέας η ΕΚΤ να μπορεί να ενισχύει τα «πράσινα» ομόλογα όταν αγοράζει εταιρικό χρέος ώστε να αντισταθμιστεί η αποτυχία της αγοράς να το πράξει.
«Μπροστά σε αυτό που αποκαλώ αποτυχίες της αγοράς (market’s failures) υπάρχει ένα ερώτημα που πρέπει να θέσουμε: εάν η ουδετερότητα της αγοράς πρέπει να είναι η πραγματική αρχή που θα καθοδηγεί το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η Lagarde σε εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών.
-Η «πράσινη» αυτή πολιτική θέση επαναλήφθηκε από τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Robert Holzmann, ο οποίος είπε αργότερα ότι η ΕΚΤ «ήταν διατεθειμένη να πλοηγηθεί σε αχαρτογράφητα νερά» προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.
«Η κλιματική αλλαγή αφορά πολλές πτυχές της νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, της οικονομικής ανάπτυξης, των επιτοκίων και των καναλιών άσκησης της νομισματικής πολιτικής», κατέληξε ο Holzmann.
Στο πλαίσιο του διαλόγου για την διαμόρφωση της στρατηγικής για την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Philip R. Lane παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της ευρωζώνης για τον πληθωρισμό την Τετάρτη (14/10).
Image
Image

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης