Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dervis (Βrookings): Ο Biden μπορεί να σώσει τον κόσμο, αλλάζοντας τη στάση των ΗΠΑ απέναντι σε αυτόν

Dervis (Βrookings): Ο Biden μπορεί να σώσει τον κόσμο, αλλάζοντας τη στάση των ΗΠΑ απέναντι σε αυτόν
Σε μια εποχή πρωτοφανών παγκόσμιων προκλήσεων, μια νίκη Biden όλο τον κόσμο, εκτός από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας
Αρκετά διαφορετικός θα γίνει ο κόσμος αν στις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου κερδίσει ο Joe Biden, πιστεύει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings Kemal Dervis, και αυτό γιατί θα αλλάξει τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στον κόσμο.
Όπως γράφει στην ανάλυση του που φιλοξενεί το Project Syndicate, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου θα έχει σημαντικές συνέπειες για την Αμερική όσον αφορά την οικονομική πολιτική, τη φυλετική δικαιοσύνη, το δικαστικό σώμα, την υγειονομική περίθαλψη και τη συνολική ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα, αλλά οι διεθνείς επιπτώσεις των εκλογών θα μπορούσαν να είναι εξίσου εκτεταμένες και διαρκείς.
Συγκεκριμένα, μπορεί μια νίκη για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, και πρώην αντιπρόεδρο Joe Biden, να αποτρέψει μια επικίνδυνη αντιπαράθεση μεγάλων δυνάμεων και να οδηγήσει σε μια νέα εποχή παγκόσμιας συνεργασίας.
Θα μπορούσε να ωθήσει μια συντονισμένη προσπάθεια των ΗΠΑ να ανανεώσουν την διεθνή πολυμέρεια και να αντιστρέψουν την τάση προς έναν έντονα διαιρεμένο κόσμο ανταγωνιστικών μεγάλων δυνάμεων.
Σε μια εποχή πρωτοφανών παγκόσμιων προκλήσεων, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ωφελούσε όλους, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Πιο συγκεκριμένα:

ΗΠΑ - Κίνα

Όσον αφορά τη σχέση ΗΠΑ - Κίνας, δεν μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα πολύ σύντομα.
Αν μη τι άλλο, οι διμερείς τριβές θα μπορούσαν ακόμη και να αυξηθούν, διότι μια κυβέρνηση Biden θα ανέβαζε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιο ψηλά και θα επέμενε.
Οι τρέχουσες εντάσεις στο εμπόριο, στις βιομηχανικές πολιτικές και στην τεχνολογία θα συνεχιστούν και ένας ισχυρός σινοαμερικανικός ανταγωνισμός θα παραμείνει χαρακτηριστικό του διεθνούς συστήματος.
 
ΗΠΑ - Ευρώπη
Μια κυβέρνηση Biden θα μπορούσε ριζικά να αλλάξει τις τρέχουσες σχέσεις της Αμερικής με τους παραδοσιακούς συμμάχους της - ιδίως την Ευρώπη - με την προσέγγισή του στον πολυμερισμό των δυνάμεων.
Η σθεναρή εφαρμογή μιας τέτοιας στρατηγικής θα μπορούσε να αποτρέψει τον αναποτελεσματικό και επικίνδυνο κατακερματισμό της διεθνούς τάξης.
Με τον Biden στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και πολλές χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας θα μπορούσαν να συνεργαστούν για τη θέσπιση κοινών κανόνων και προτύπων που θα αντικατοπτρίζουν θεμελιωδώς παρόμοια αξίες, αν και δύσκολοι συμβιβασμοί θα ήταν απαραίτητοι σε τομείς όπως η διαχείριση δεδομένων και η ψηφιακή φορολογία.

ΗΠΑ - Διεθνείς Οργανισμοί
Οι ΗΠΑ αναμφίβολα θα ξανασυνδεθούν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και θα υπερασπιστούν ένα παγκόσμιο εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες, ενώ επιδιώκουν επίσης τις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Η Αμερική υπό τον Biden θα παραμείνει επίσης μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και θα εργαστεί για την πρόληψη πανδημιών σε ένα πολυμερές πλαίσιο.
Ομοίως, θα επανέλθει στη συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι του 2015 και θα δεσμευτεί για σοβαρούς στόχους μετριασμού.
Δεν είναι βέβαιο ότι μια κυβέρνηση του Biden θα ακολουθούσε μια τέτοια ατζέντα αρκετά έντονα για να επιφέρει μια ανανεωμένη πολυμέρεια στην οποία οι ΗΠΑ ήταν ηγετική και αποφασιστική δύναμη, αλλά δεν είναι πλέον ηγεμόνας.
Παρόλο που τα διαφορετικά εθνικά συμφέροντα θα εξακολουθήσουν να υφίστανται και η επίλυση συμβιβασμών θα ήταν δύσκολη, οι κοινές θεμελιώδεις αξίες και το προσωπικό συμφέρον θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνημένες λύσεις.
Βασικά, μια επιτυχημένη αναβίωση της διεθνούς συνεργασίας και πολυμέρειας θα μπορούσε να κάνει την Κίνα να θέλει να γίνει μέρος του ανανεωμένου διεθνούς συστήματος.
Παρόλο που η κινεζική ηγεσία έχει δηλώσει δημόσια τη δέσμευσή της για την παγκόσμια πολυμέρεια, στην πράξη έχει ακολουθήσει μια ανεξέλεγκτη στρατηγική σκληρής δύναμης, η οποία μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή της Κίνας αν ο Trump κερδίσει ξανά.
Ωστόσο, παρά το μέγεθός της, η Κίνα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει μόνη της σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου εάν η ΕΕ και οι ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Biden ακολουθούν συμφωνημένους κανόνες και πρότυπα σε συνεργασία με πολλές άλλες χώρες.
Ούτε η Κίνα θα μπορούσε να πείσει πολλές χώρες της Ανατολικής Ασίας να ευθυγραμμιστούν μαζί της σε ένα τέτοιο σενάριο.
Μια συντονισμένη προσπάθεια των ΗΠΑ για ανανέωση της πολυμέρειας θα μπορούσε να αντιστρέψει την τάση προς έναν έντονα διαιρεμένο κόσμο από τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων.
Σε μια εποχή πρωτοφανών παγκόσμιων προκλήσεων, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ωφελούσε όλους, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο σημαντικό όσο η εγχώρια διαφορά μεταξύ του Trump και της νίκης του Biden.
Παρόλο που η τρέχουσα συμβατική σοφία είναι ότι ένας επικίνδυνα διχασμένος κόσμος είναι αναπόφευκτος, μια αποφασιστική αμερικανική δέσμευση για την πολυμέρεια θα μπορούσε ακόμη να οδηγήσει σε ένα πολύ καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον.
Εάν ο Biden κερδίσει στις 3 Νοεμβρίου, οι διεθνώς προσανατολισμένοι Δημοκρατικοί σε όλα τα κυβερνητικά πόστα θα πρέπει να σκέφτονται με στόχους και όνειρα και να έχουν το θάρρος των πεποιθήσεών τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης