Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barnier (ΕΕ): Δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit

Barnier (ΕΕ): Δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit
Αποφασισμένη η ΕΕ για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας περί Brexit - Κρίσιμη η Σύνοδος στις 15-16 Οκτωβρίου 2020 
Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, M. Barnier δήλωσε την Τρίτη 13.10.2020 ότι υπήρξαν ορισμένες εξελίξεις, αλλά δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος στις εμπορικές συζητήσεις για την επίτευξη σχετικής συμφωνίας με τη Βρετανία.
Διπλωμάτης της ΕΕ που παρακολούθησε τα σχόλια του Michel Barnier στην διάσκεψη των 27 υπουργών εθνικών υποθέσεων της ΕΕ, ανέφερε στο Reuters όταν ρωτήθηκε για το μήνυμα του επικεφαλής διαπραγματευτή:
«Υπάρχει κάποια κίνηση εδώ και εκεί, αλλά δεν αρκεί μακράν. Οι ίσοι όροι ανταγωνισμού, τα μέτρα αλιείας και επιβολής παραμένουν τα βασικά αμφιλεγόμενα ζητήματα".
Αποφασισμένη η ΕΕ για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας περί Brexit
Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. πάντως είναι αποφασισμένοι να εφαρμοστούν με αυστηρότητα οι κανόνες της Συμφωνίας για το Brexit και να επιβάλουν κυρώσεις στη Βρετανία, αν ο Βρετανός πρωθυπουργός, επιμείνει στο σχέδιό του να παρακάμψει το Πρωτόκολλο για τα ιρλανδικά σύνορα και να αλλάξει τους όρους για τα δικαιώματα των αλιέων.
Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times, το οποίο αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος και οι άλλοι ηγέτες θεωρούν ότι έχει υπάρξει διάρρηξης της εμπιστοσύνης και ζητούν ουσιαστικά μια ρήτρα που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των επιχειρήσεών τους.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της 15ης-16ης Οκτωβρίου 2020 οι ηγέτες θα ζητήσουν από τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή για το Brexit, Brnier, να διασφαλίσει ότι οι εγγυήσεις για τον δίκαιο ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έναντι των βρετανικών θα έχουν τη «στήριξη» ενός μηχανισμού κυρώσεων αν η Βρετανία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της.
Στο επίκεντρο αυτής της ρύθμισης βρίσκονται τα αλιευτικά δικαιώματα της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ε.Ε., οι οποίες ζητούν να διατηρηθεί με μόνιμο τρόπο η ποσόστωση που έχουν στις βρετανικές θάλασσες. Η Βρετανία από την πλευρά της επιθυμεί να εφαρμοστεί ένα καθεστώς ανάλογο με αυτό της Νορβηγίας.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας,Johnson, έχει θέσει ως διορία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής (15-16.10.2020), αλλά σύμφωνα με τον Barnier και Ευρωπαίους διπλωμάτες θα πρέπει το Λονδίνο να κάνει κάποιες ακόμη παραχωρήσεις πριν οι δύο πλευρές εισέλθουν στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης