Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Lukashenko

ΕΕ: Συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Lukashenko
«Το καθεστώς Λουκασένκο συνεχίζει να ασκεί βία, εξακολουθούμε να βλέπουμε συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών
Σε κοινή απόφαση για επιβολή κυρώσεων κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Alexander Grigoryevich Lukashenko οδηγήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η πολιτική απόφαση επάρθη στις 12 Οκτωβρίου 2020 στο Λουξεμβούργο με αφορμή την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας που εφαρμόζει το καθεστώς Lukashenko, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) δύο διπλωματικές πηγές.
"Πολιτική συμφωνία επετεύχθη για την διεύρυνση της λίστας των κυρώσεων με την προσθήκη του προέδρου Lukashenko", ανέφεραν οι πηγές σύμφωνα με το Reuters.
Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά «ενός βίαιου καθεστώτος και των ηγετών του»

Οι ευρωβουλευτές είχαν ήδη ζητήσει - από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 - την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εις βάρος ατόμων που ευθύνονται για άσκηση βίας, καταστολή και νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Lukashenko και κάλεσαν τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα αυτά, σε στενή συνεργασία με διεθνείς εταίρους.
Καταδίκασαν ακόμη απερίφραστα τις μαζικές συλλήψεις και τη συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, απεργών και δημοσιογράφων στη χώρα, καθώς συσσωρεύονται οι καταγγελίες για την κακομεταχείριση, των βιασμό και τον βασανισμό τους στα κέντρα κράτησης και τις φυλακές της Λευκορωσίας.

Η κατάσταση στην Λευκορωσία

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 574 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 82 αποχές την Πέμπτη 17.09.2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει τα επίσημα αποτελέσματα των «λεγόμενων προεδρικών εκλογών» της 9ης Αυγούστου (2020) στην Λευκορωσία, καθώς αυτές διεξάχθηκαν με «κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων».
Όταν λήξει η θητεία του εν ενεργεία απολυταρχικού ηγέτη Alexander Lukashenko στις 5 Νοεμβρίου, το Κοινοβούλιο θα πάψει να τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης