Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Στον β’ γύρο στις 18/10 ο νέος πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων – Σκληρή μάχη Tatar – Akinci

tags :
Κύπρος: Στον β’ γύρο στις 18/10 ο νέος πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων – Σκληρή μάχη Tatar – Akinci
Στις χθεσινές εκλογές ο εκλεκτός του Erdogan, Ersin Tatar επικράτησε με 32,35% έναντι 29,84% του Mustafa Akinci
Την ερχόμενη Κυριακή 18/10 και στο β’ γύρο θα κριθεί ποιος από τους Ersin Tatar και Mustafa Akinci θα είναι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων μια και από τον χθεσινό πρώτο γύρο των εκλογών δεν υπήρξε νικητής.
Σύμφωνα με τα τελικά και επίσημα αποτελέσματα, νικητής αναδείχθηκε ο εκλεκτός του Erdogan, Ersin Tatar, ο οποίος έλαβε και το 32,35% των ψήφων έναντι 29,84% του Mustafa Akinci.
Τρίτος αναδείχθηκε ο Tufan Erhurman με 21,68% και ακολουθούν οι Kudret Ozersay με 5,74%, ο Erhan Arikli με 5,36% και ο Serdar Denktas με 4,2%
Συνολικά ψήφισαν 110.779, ενώ 5.027 ήταν οι άκυρες ψήφοι.
ImageImage
Βάσει αυτών των δεδομένων, είναι προφανές πως ο δεύτερος γύρος θα είναι μια πραγματική μάχη μεταξύ του Tatar και του Akinci με όλα τα αποτελέσματα να είναι ανοιχτά.
Ο Tatar, ο οποίος είχε τη στήριξη Erdogan και ο οποίος φέρεται να αποδέχεται τη λύση της διχοτόμηση της Κύπρου, εκμεταλλεύτηκε το «άνοιγμα» των Βαρωσίων, κίνηση που αν μη τι άλλο του έδωσε ώθηση τουλάχιστον ανάμεσα στους εθνικιστές και στους εποίκους ψηφοφόρους.
Από την πλευρά του ο Akinci, με το ποσοστό του να φτάνει γύρω στο 30%, δείχνει πως διατηρεί δυνάμεις και πως βρίσκεται ακόμα μέσα στο «παιχνίδι», αντιπροσωπεύοντας επί της ουσίας τους πιο μετριοπαθείς Τουρκοκύπριους, οι οποίοι επιθυμούν τη διατήρηση της τουρκοκυπριακής αυτονομίας στα κατεχόμενα και μειωμένη εμπλοκή της Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν την επόμενη Κυριακή ενώ σημαντική θα είναι η στάση και των υπόλοιπων υποψηφίων και κυρίως του Tufan Erhurman, ο οποίος έλαβε το 22% των ψήφων.

Πρωτοφανείς παρεμβάσεις καταγγέλλει ο Akinci: Να αποφασίσουμε το λαό να αποφασίσει

Για πρωτοφανείς παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία έκανε λόγο ο Mustafa Akinci, ο οποίος ζήτησε να αφεθεί ο λαός να αποφασίσει ποιον θα εκλέξει.
«Δεν είναι μόνο η πανδημία το αφύσικο πράγμα που ζούμε.
Έχουμε βιώσει παρεμβάσεις πρωτόγνωρες, που πρώτη φορά τις ζούμε.
Δεν υπήρχαν παρεμβάσεις και στο παρελθόν;
Υπήρξαν αλλά όχι έτσι.
Και παρόλα αυτά, ο τουρκοκυπριακός λαός κατάφερε να δείξει τη βούλησή του στις κάλπες.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από την δύναμη του τουρκοκυπριακού λαού.
Ας αφήσουμε τον λαό να αποφασίσει ποιον θα εκλέξει» είπε ο Akinci μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων στα κατεχόμενα.
Στέλνοντας μήνυμα ενότητας και καλώντας τους Τουρκοκύπριους να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες, ο ανεξάρτητος υποψήφιος μίλησε για τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εν μέσω των οποίων διεξήχθη η προεκλογική διαδικασία.
«Εσείς δεν έχετε, άλλωστε, το δικαίωμα να πείτε "αυτός θα είναι ο πρόεδρός σας".
Εκφράζω την λύπη μου για αυτούς που υιοθέτησαν αυτήν τη στάση.
Αν είναι να εκλεγείτε με αυτόν τον τρόπο, τότε δεν θα είστε ο εαυτός σας, θα είστε κάτι άλλο και θα βρίσκεστε στη σκιά αυτών που σας έφεραν.
Την ερχόμενη εβδομάδα σταματήστε τις παρεμβάσεις που βιώσαμε εδώ και βδομάδες.
Καλώ αυτούς που έχουν αυτιά και ακούν, αλλά και αυτούς που δεν ακούν, να αφήσουν το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού στα χέρια του.
Ο λαός γνωρίζει τι πρέπει να κάνει» υποστήριξε ο Akinci.

Tatar: Στις 18 Οκτωβρίου η νίκη θα είναι δική μας

Τη βεβαιότητα ότι θα επικρατήσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών εξέφρασε ο Ersin Tatar.
«Ακούω τον Akicni να κάνει δηλώσεις λες και κέρδισε μόνος του.
Δεν επιθυμεί να δει τη βούληση των ανθρώπων μας, που αντικατοπτρίζεται σε αυτές τις σημαντικές εκλογές, σε σημείο που δεν σέβεται ούτε τον ίδιο τον λαό του» είπε ο Tatar.
«Στις 18 Οκτωβρίου, η νίκη τελικά θα είναι δική μας.
Θα βρίσκομαι στο Προεδρικό ως εκπρόσωπός σας.
Αυτή θα είναι η απάντησή μας από εκεί για όσους δεν μπορούν να το χωνέψουν.
Να σεβαστείτε τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού» υποστήριξε ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.
Ο Tatar υποστήριξε ότι ως «πρόεδρος» θα αγκαλιάσει τον «λαό», συμπληρώνοντας πως όλος ο αγώνας γίνεται για να φέρουν το ψευδοκράτος πιο μπροστά, να εξασφαλίσουν ένα μέλλον με ασφάλεια και ευημερία για τους Τουρκοκύπριους, να δημιουργήσουν μία παραγωγική δομή, μία δομή δημοκρατική, να ακουστεί η «δίκαιη φωνή τους διεθνώς».
Και όλο αυτό μπορούν να το πετύχουν ενωμένοι ως λαός, όπως επεσήμανε.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης