Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis: Στόχος η αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ

Dombrovskis: Στόχος η αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ
Φυσικά, εάν οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τα τιμολόγιά τους, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να εισαγάγουμε τα δικά μας
Την απόσυρση των δασμών στα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρώπη αξίας  πάνω από 7 δισ δολάρια αλλά και στις εξαγωγές προς την ΕΕ, ζήτησε ο νέος ευρωπαίος επίτροπος εμπορίου Valdis Dombrovskis από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον ο Dombrovskis προέτρεψε την Ουάσιγκτον να διευθετήσει τις διαφορές που έχουν προκύψει σχετικά με την Airbus SE AIR.PA και την Boeing Co BA.N.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times η αποκατάσταση των σχέσεων Βρυξελλών και Ουάσιγκτον αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσύρουν τα τιμολόγια που σχετίζονται με την Airbus ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δήλωσε ο νέος επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ.
«Φυσικά, εάν οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τα τιμολόγιά τους, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να εισαγάγουμε τα τιμολόγιά μας», ανέφερε.
Στην Ουάσινγκτον δόθηκε το δικαίωμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) τον περασμένο Οκτώβριο, να επιβάλει δασμούς σε ετήσιες εισαγωγές της ΕΕ ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην υπόθεσή της εναντίον της Airbus.
Στη συνέχεια, η Ουάσινγκτον επέβαλε δασμούς 25% σε προϊόντα από το ουίσκι έως τις ελιές και τα τυροκομικά προϊόντα και 10% φόρο στα περισσότερα αεροσκάφη Airbus.
Στα μέσα Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς για τα αεροσκάφη που εισάγονται από την ΕΕ σε 15% από 10%, αυξάνοντας την πίεση στις Βρυξέλλες σε μια σχεδόν 16ετή διαμάχη σχετικά με τις επιδοτήσεις αεροσκαφών.
Η ΕΕ, από την πλευρά της, έχει λάβει έγκριση από τον ΠΟΕ για να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αντιστάθμισμα απέναντι στην αμερικανική Boeing, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Dombrovskis αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η προεδρία του Joe Biden στη διαμάχη, αλλά είπε στους FT ότι υπήρξε καλή συνεργασία με την κυβέρνηση Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης