Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχητική εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού - Νέοι περιορισμοί στην Ευρώπη - Στα 1,069 εκατ. οι νεκροί, 37 εκατ. τα κρούσματα

Ανησυχητική εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού - Νέοι περιορισμοί στην Ευρώπη - Στα 1,069 εκατ. οι νεκροί, 37 εκατ. τα κρούσματα
Στη Βραζιλία οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 150.000
Σαρώνει παγκοσμίως η επιδημία του κορωνοϊού και ήδη τα επιβεβαιμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 36,9 εκατ., ενώ τα θύματα της πανδημίας είναι πάνω από 1,069 εκατ.
Η Ευρώπη είναι πραγματικά στο "κόκκινο" καθώς σε ολοένα και περισσότερα κράτη καταγράφονται τέτοιες αυξήσεις στα κρούσματα κορωνοϊού – όχι πάντως στους θανάτους - που παραπέμπουν στα στοιχεία και στα δεδομένα που επικρατούσαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν και η επιδημία ήταν στο αποκορύφωμα της στη Γηραιά Ήπειρο.
Μάλιστα, η κατάσταση στην Ευρώπη, η οποία καταγράφει πάνω από 6,2 εκατ. κρούσματα της Covid-19 και σχεδόν 240.000 νεκρούς,δεν σταματά να επιδεινώνεται.
Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι πλέον καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θέλει να επιστρέψει σε μέτρα καθολικών lockdown, κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής σύσσωμοι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Trump δηλώνει ότι νιώθει πολύ καλά και ότι είναι έτοιμος να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση τη Δευτέρα 12/10 στην Φλόριντα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για άλλα 20.000 θύματα έως τα τέλη Οκτωβρίου και ενώ οι περισσότερες Πολιτείες καταγράφουν αύξηση των μολύνσεων.
Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση σε Λατινική Αμερική και Ινδία, η οποία εάν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε κρούσματα, ενώ σε ύφεση είναι η επιδημία τόσο στην Κίνα όσο και στην Αυστραλία, όπου εδώ και λίγες ημέρες δεν έχει αναφερθεί κάποιος νέος θάνατος, κάτι που είχε να γίνει από τον περασμένο Ιούλιο.
Την ίδια ώρα, η  Βραζιλία αναμένεται να ξεπεράσει το όριο των 150.000 νεκρών από τον κορωνοϊό, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, ενώ ο αριθμός των καθημερινών θανάτων συνεχίζει να μειώνεται βραδέως.
Στο μεταξύ, μετά το άλμα κρουσμάτων που καταγράφεται στην Ευρώπη, τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο 10/10 νέοι περιορισμοί στη Γερμανία και στην Πολωνία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,06 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 36,9 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε τα 25,6 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 36.958.704 και οι θάνατοι σε 1.069.315
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 7.670.419 και σε νεκρούς με 213.860
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 149.639 και τρίτη σε κρούσματα με 5.055.888
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 107.416 και τέταρτο το Μεξικό με 83.497
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 42.769 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.278.245 – Στους 22.331 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Κολομβία με 894.300 και έκτη η Αργεντινή με 871.468
- Έβδομη η Ισπανία με 861.112, όγδοο το Περού με 838.614 και ένατο το Μεξικό με 810.020
- Δέκατη η Γαλλία με 732.434
Image
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ: Σχεδόν 213.800 οι νεκροί, προβλέψεις για ακόμα 20 χιλ. θύματα έως τα τέλη Οκτωβρίου

Πάνω από 213.700 είναι  οι νεκροί στις ΗΠΑ, τη στιγμή που υπάρχουν προβλέψεις ακόμα και για άλλα 20.000 θύματα τις επόμενες 20 ημέρες.
Συγκεκριμένα, νεότερη εκτίμηση που έδωσαν στη δημοσιότητα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) κάνει λόγο για έως και 233.000 θανάτους στις ΗΠΑ εξαιτίας της COVID-19 έως την 31η Οκτωβρίου.
Η πρόβλεψη που δημοσιοποίησαν τα CDC βασίζεται στην υπόθεση ότι την εβδομάδα που ολοκληρώνεται την 31η Οκτωβρίου θα σημειωθούν από 2.800 ως 6.800 νέοι θάνατοι και ότι ο αριθμός των θυμάτων θα μειωθεί σε επτά Πολιτείες και περιοχές.
Ο αριθμός των θανάτων αναμένεται ότι θα κυμαίνεται από 224.000 ως 233.000 στα τέλη του μήνα, βάσει αυτής της πρόβλεψης.
Πάντως, ο αριθμός των θυμάτων λόγω της επιδημίας καταγράφει μείωση, καθώς εκτιμάται ότι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους 4.869 άνθρωποι, αριθμός μειωμένος κατά 13% σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όταν και είχαν αναφερθεί 5.611 θάνατοι.
Την ίδια στιγμή πάντως οι περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων, καθώς μόλις 2 ανέφεραν μείωση κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη ενώ άνοδος αναφέρεται και στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Συνολικά στις ΗΠΑ οι νεκροί ανέρχονται σε 213.795, ενώ τα κρούσματα σε 7.665. 150.
Image
ΗΠΑ- Fauci: Οι αναφορές Trump για «θεραπεία» της Covid-19 μπορεί να προκαλέσουν «μεγάλη σύγχυση»

Οι αναφορές του D. Trump που συγχαίρει τον εαυτό του για την ανάρρωσή του από την Covid-19 χάρη σε μια φαρμακευτική αγωγή την οποία περιγράφει ως «θεραπεία» της νόσου, μπορεί να προκαλέσουν «μεγάλη σύγχυση», δήλωσε ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Anthony Fauci.
Ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων και παγκοσμίως αξιοσέβαστος επιστήμονας, αναφέρθηκε την  Παρασκευή 9/10 και στην «εκδήλωση, εστία υπερμετάδοσης» του κορωνοϊού που έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο όπου φέρεται να μολύνθηκαν δεκάδες προσκεκλημένοι με Covid-19.
«Νομίζω ότι πραγματικά εξαρτάται από το τι εννοεί κανείς με τη λέξη θεραπεία, επειδή αυτή η λέξη προκαλεί μεγάλη σύγχυση», δήλωσε στο CBS Radio ο Anthony Fauci.
Πρόσθεσε πως «έχουμε καλές φαρμακευτικές αγωγές για ανθρώπους που έχουν ασθενήσει σοβαρά και νοσηλεύονται», αναφέροντας διάφορα φάρμακα που έχουν ήδη δοκιμαστεί πειραματικά σε χιλιάδες ασθενείς, όπως το αντιϊκό φάρμακο ρεμδεσιβίρη και το κορτικοστεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνη, που χορηγήθηκαν στον Αμερικανό πρόεδρο.
Ωστόσο, ο δρ. Anthony Fauci ήταν προσεκτικός για φαρμακευτικές αγωγές που βασίζονται σε «μονοκλωνικά» αντισώματα, όπως αυτή που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron, επαινόμενη από τον πρόεδρο Trump ή τη φαρμακευτική Eli Lilly.
Όπως είπε, «αφήνουν υποσχέσεις σε κλινικές δοκιμές, αλλά συνολικά η αποτελεσματικότητα ή η ασφάλειά τους δεν έχει ακόμη αποδειχθεί».
Η φαρμακευτική αγωγή με Regeneron έχει δώσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε προκαταρκτικές κλινικές δοκιμές σε 275 ασθενείς.
Κληθείς να μιλήσει για τη χρησιμότητα της μάσκας μετά από τη θετική διάγνωση με κορωνοϊό πολλών προσκεκλημένων στην τελετή της 26ης Σεπτεμβρίου στον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο, ο Fauci ανέφερε ότι «τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους».
«Είχαμε μια εκδήλωση υπερμετάδοσης στο Λευκό Οίκο (όπου) οι άνθρωποι ήταν κοντά ο ένας στον άλλο και δεν φορούσαν μάσκες», σημείωσε.
Σχετικά με τις ανησυχίες που διατυπώνουν ορισμένοι αναφορικά με τη βιαστική επιστροφή του D. Trump στα καθήκοντά του και σε δημόσιες εκδηλώσεις, ο Fauci τόνισε ότι εμπιστεύεται την ιατρική ομάδα του προέδρου.
«Μπορώ να σας πω ότι θα τον εξετάσουν (...) για να μάθουν αν είναι μολυσμένος» και «,πορώ να σας εγγυηθώ ότι θα του κάνουν τεστ πριν τον αφήσουν να βγει έξω», πρόσθεσε ο Fauci.

Στο έλεος του β’ κύματος η Ευρώπη - Περιοριστικά μέτρα αλλά όχι lockdown


Στο έλεος του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, που ξεπέρασε τις 100.000 καθημερινές αναφερόμενες περιπτώσεις νοσούντων από κορωνοϊό για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Τα κρούσματα σε ολόκληρη την ήπειρο αυξάνονται σταθερά την τελευταία εβδομάδα, ενώ χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, έχουν δείξει σημάδια σχετικής επιβράδυνσης σύμφωνα με τον Guardian.
Το επίκεντρο της επιδημίας στην ευρωπαϊκή περιοχή έχει μετακινηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Γαλλία, τα οποία έχουν αναφέρει τουλάχιστον πάνω από 10.000 περιπτώσεις το καθένα τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανέφερε τα υψηλότερα καθημερινά περιστατικά κορωνοϊού από το τελευταίο ρεκόρ του Μαΐου 2020 την Παρασκευή 9/10/2020, ωθώντας τις αρχές της Μόσχας να σκεφτούν το κλείσιμο μπαρ και νυχτερινών κέντρων- επιβολής δηλαδή νέων μέτρων προστασίας .
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε περισσότερα από 17.000 κρούσματα την Πέμπτη (8/10/2020), με τον υπουργό Υγείας, Matt Hancock να προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται σε «επικίνδυνη στιγμή».
Πολλά μέρη της βόρειας Αγγλίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας έχουν θέσει αυστηρότερους περιορισμούς στην κοινωνία για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την αυξανόμενη εξάπλωση της νόσου.
Η έκρηξη στα κρούσματα δημιουργεί το λεγόμενο το 2ο κύμα εξάπλωσης κορωνοϊού
Σύμφωνα με τους ειδικούς. τα συστατικά του εκρηκτικού επιδημιολογικού κοκτέιλ ποτίζουν όλες τις χώρες:
  • Ο συνδυασμός της πτώσης της θερμοκρασίας που αυξάνει τον συνωστισμό.
  • Η κοινωνική κόπωση από τα απανωτά περιοριστικά μέτρα και την ψυχολογική αναταραχή.
  • Το μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που διαγνώστηκαν θετικοί στα μοριακά τεστ και είναι ασυμπτωματικοί, κινητές βόμβες.
  • Η πίεση που δέχονται τα συστήματα Υγείας για την κάλυψη των ασθενών και ιδιαίτερα όσων χρειάζονται ΜΕΘ, μετά από χρόνια περικοπών λιτότητας, σε μια σειρά χώρες, ιδίως του ευρω-νότου.
Θετικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση κρουσμάτων δεν συνοδεύεται και από την αύξηση των θανάτων, τουλάχιστον όπως συνέβαινε στην κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας, επικρατεί έντονη ανησυχία για το πώς εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες η πορεία του κορωνοϊού και το κυριότερο για το εάν θα αντέξουν τα δημόσια συστήματα υγείας.
Από αυτό άλλωστε θα κριθεί και το εάν θα επιτευχθεί η βασική επιδίωξη των Ευρωπαίων ηγετών, όπως άλλωστε διατυπώθηκε και κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, η οποία δεν είναι άλλη από το να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων καθολικών lockdown.
Αν και τοπικά lockdown έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους π.χ. στη Μαδρίτη ενώ αναμένεται να υπάρξουν την ερχόμενη εβδομάδα και στη βόρεια Αγγλία, το στοίχημα είναι να μη μπει ξανά ένα γενικευμένο «λουκέτο» σε ολόκληρα κράτη.
Για αυτό και εφαρμόζονται μια σειρά από προληπτικά και περιοριστικά μέτρα που αφορούν είτε την υποχρεωτική χρήση μάσκας είτε τον περιορισμό λειτουργίας μιας σειράς επιχειρήσεων, όπως είναι για παράδειγμα τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι καφετέριες.

ΠΟΥ: «Λυπηρή» η εκτίναξη των κρουσμάτων στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να αποφευχθούν τα «τιμωρητικά» lockdown

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν τα «τιμωρητικά» lockdown, την ώρα που πολλές χώρες καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19, προειδοποίησε την Παρασκευή 9/10 ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Mike Ryan.
Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, μία ημέρα αφότου ο Οργανισμός ανέφερε ότι σημειώθηκε ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων, συνολικά 338.779, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στην Ευρώπη.
«Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε –και κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο και το δεχόμαστε– αλλά αυτό που θέλουμε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε είναι αυτά τα μαζικά λοκντάουν που είναι τόσο τιμωρητικά για τις κοινότητες, την κοινωνία και τους πάντες», τόνισε.
Ο Ryan χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός ότι αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να ανακόψουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
«Δεν υπάρχουν καινούριες απαντήσεις.
Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε», είπε, προειδοποιώντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τις μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων.
Η Ευρώπη καταγράφει πλέον περισσότερα κρούσματα απ’ όσα η Ινδία, η Βραζιλία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Image
Ε
νδεικτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί:

Γαλλία:Νέο ρεκόρ 20.330 νέα κρούσματα καταγράφηκε στη Γαλλία και ήδη, το επιστημονικό συμβούλιο της κυβέρνησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown, «αν είναι απαραίτητο».
Έτσι, από το Σάββατο 10/10 τέσσερις πόλεις της ανατολικής και της βόρειας Γαλλίας (Λιόν, Γκρενόμπλ, Σεντ-Ετιέν και Λίλλη) τέθηκαν στη ζώνη μέγιστου συναγερμού, κάτι συνώνυμο με νέους περιορισμούς, όπως συμβαίνει ήδη με το Παρίσι και το Εξ-Μαρσέιγ (νότος).
 Από Δεύτερα σειρά έχουν Τουλούζη και Μονπελιέ, σε εγρήγορση παραμένει η Ντιζόν.
Στην κορύφωση της κρίσης στις αρχές Απριλίου, περισσότεροι από 7000 άνθρωποι νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ με νέο κορωνοϊό.

Βρετανία: Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν πλέον φτάσει τα 578.390 και οι θάνατοι τους 42.769.
Τα νέα στοιχεία έρχονται ενώ θεωρείται εν πολλοίς δεδομένη η ανακοίνωση την ερχόμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση ενός μερικού lockdown στη βόρεια Αγγλία, σε περιοχές όπως το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ και το Νιούκαστλ.
Το lockdown αναμένεται να περιλαμβάνει το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και την απαγόρευση μίξης νοικοκυριών, ενώ σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπά καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά.
 
Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Παρασκευή 9/10 τη Μαδρίτη η ισπανική κυβέρνηση, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρήθηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα.
Το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι 15 ημέρες, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο από το Σύνταγμα.
Από τις 2 Οκτωβρίου οι κάτοικοι της Μαδρίτης και των περιχώρων της δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από την πόλη τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης.

Ιρλανδία: Πολύ ανησυχητική είναι η επιτάχυνση της διασποράς του κορωνοϊού, όλοι οι δείκτες της εξάπλωσης της COVID-19 επιδεινώνονται και μια αύξηση των νοσοκομειακών νοσηλειών μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντική πρόκληση για την ιρλανδική κοινωνία τις προσεχείς εβδομάδες.
Πάντως, η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων δημόσιας υγείας συμβουλεύει την κυβέρνηση να κινηθεί προς την επιβολή του υψηλότερου επιπέδου περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της επιδημίας με πλήρες lockown.
 
Ολλανδία: Νέο ημερήσιο ρεκόρ κατέγραψε ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ολλανδία, με πάνω από 5.800 νέα περιστατικά σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν προχθές οι υγειονομικές αρχές της χώρας.
Η γρήγορη αυτή αύξηση ασκεί πιέσεις στις αρχές να επιβάλουν νέους περιορισμούς στη χώρα.

Γερμανία: Στη Γερμανία, όπου καταγράφονται ημερησίως πάνω από 4.000 νέα κρούσματα, ήδη  η καγκελάριος Α. Merkel προειδοποίησε ότι σε 10 ημέρες  αν ο αριθμός των μολύνσεων δεν σταθεροποιηθεί η χώρα θα λάβει νέα περιοριστικά μέτρα.
Ήδη, στο Βερολίνο από το Σάββατο 10/10 τα περισσότερα καταστήματα, όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν από τις 23:00 έως τις 06:00, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Η διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό στα αεροδρόμια έχει γίνει υποχρεωτική για όσους φθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου.
Αλλά από την 1η Οκτωβρίου όσοι φθάνουν από αυτές τις χώρες θα πρέπει να τίθενται σε απομόνωση για 14 ημέρες.
Όσοι δεν φορούν μάσκα μέσα σε καταστήματα ή σε δημόσια μέσα μεταφοράς θα τιμωρούνται με πρόστιμο 50 ευρώ.
Οι αρχές συμφώνησαν να επιβάλουν περαιτέρω μέτρα στις περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 50 άτομα και οι ιδιωτικές σε 25.
Όσοι δεν δίνουν τα σωστά στοιχεία επικοινωνίας σε εστιατόρια και μπαρ θα τιμωρούνται με πρόστιμο.
 
Ιταλία: Στις 5.372 εκτινάχτηκαν οι μολύνσεις στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο.
Νέα μεγάλη αύξηση σημείωσαν τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία την Παρασκευή.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 5.372 νέες μολύνσεις.
Σύμφωνα με το Reuters, είναι η πρώτη φορά από τις 29 Μαρτίου που τα νέα περιστατικά κορωνοϊού υπερβαίνουν το επίπεδο των 5.000.
 
Δανία: Ήταν μια από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που άνοιξε ξανά τα σχολεία τον Απρίλιο.
Ωστόσο, στο τέλος Αυγούστου ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται ραγδαία.
Η κυβέρνηση απάντησε καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Στην Κοπεγχάγη και στις γύρω περιοχές, όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κλαμπ κλείνουν στις 22:00.
Τα ιδιωτικά πάρτι και οι συγκεντρώσεις όπως οι γάμοι πρέπει να ολοκληρώνονται την ίδια ώρα και η μάσκα είναι υποχρεωτική σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ.
 
Πορτογαλία: Η Πορτογαλία ανακοίνωσε την Παρασκευή 9/10, τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων Covid-19 των έξι τελευταίων μηνών, με τα δύο τρίτα από αυτές τις μολύνσεις να έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια οικογενειακών συγκεντρώσεων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, σ’ αυτή τη χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφηκαν 1.394 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μετά τα 1.516 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στις 10 Απριλίου.
 
Τσεχία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η χώρα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση υιοθέτησε αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας για 2 εβδομάδες, προσπαθώντας να αποφύγει ένα lockdown.
Στο πλαίσιο αυτών, έκλεισαν αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως πισίνες και γυμναστήρια, και όλοι οι πολιτιστικοί χώροι για δύο εβδομάδες, ενώ τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν έως τις 20:00 με την χωρητικότητα να περιορίζεται σε τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.

Πολωνία: Υποχρεωτική είναι από το Σάββατο 10/10 η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα, ενώ 38 κοινότητες θεωρούνται «κόκκινες ζώνες» και εφαρμόζονται πιο αυστηροί περιορισμοί στις δημόσιες και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Ρωσία: Τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 12.846, φτάνοντας συνολικά σε 1.285.084.
Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 12.126 νέα κρούσματα και είχε καταγραφεί την Παρασκευή 9/10.
Επίσης, σύμφωνα με το ρωσικό κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού, άλλοι 197 θάνατοι επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό των νεκρών σε 22.454.

 Image
Ανεξέλεγκτη η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία: Μια ανάσα από τα 7 εκατ. κρούσματα

Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται στη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα, στην Ινδία, η επιδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα κρούσματα ανέρχονται  στα 6,97 εκατομμύρια.
Από τις αρχές Αυγούστου, η Ινδία είναι η χώρα που καταγράφει τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων σε ημερήσια βάση παγκοσμίως.
Εάν η επιδημία εξακολουθήσει να κινείται με αυτούς τους ρυθμούς, τότε είναι πολύ πιθανό πως εντός των επόμενων εβδομάδων η Ινδία θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε αριθμό κρουσμάτων.
Παράλληλα, οι νεκροί στην Ινδία έφτασαν τους 107. 416.
Σημειώνεται ότι οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας στην Ινδία ξεπέρασαν τους 100.000 το περασμένο Σάββατο.
Η Ινδία έγινε η τρίτη χώρα του κόσμου που ξεπέρασε τους 100.000 νεκρούς μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, ενώ το πιο τρομακτικό είναι ότι η υγειονομική κρίση στη χώρα δείχνει να μην αμβλύνεται.

Καλπάζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Έξαρση κρουσμάτων στην Αργεντινή

Με αμείωτη ένταση «χτυπά» ο κορωνοϊός τη Λατινική Αμερική, η οποία αποτελεί την περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα και θύματα.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 27.444 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 5.055.888.
Παράλληλα, ανακοινώθηκαν άλλοι 682 θάνατοι με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 149.639 νεκρούς.
Η Βραζιλία έσπασε την Τετάρτη το φράγμα των 5 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον κορωνοϊό, ενώ πλησιάζει πλέον ένα ακόμη φρικτό ορόσημο, αυτό των 150.000 θανάτων.
Δραματική όμως είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως με τους περισσότερους θανάτους.
Το Μεξικό τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 5.263 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 411 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Πλέον, τα θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού στο Μεξικό ανέρχονται σε 83.507 νεκρούς επί συνόλου 810.020 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.
Αλλά δεν είναι μόνο η Βραζιλία και το Μεξικό που βρίσκονται στο κόκκινο.
Στην Αργεντινή καταγράφονται σχεδόν καθημερινά πολύ υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην έκτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, πίσω από την Κολομβία που είναι στην πέμπτη θέση παγκοσμίως.
Επιπλέον, το Περού είναι η 5η χώρα από τη Λατινική Αμερική που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα με τις περισσότερες μολύνσεις σε όλο τον κόσμο.

ΠOY: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως - 338.779 νέες μολύνσεις σε 24 ώρες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ημερήσια αύξηση ρεκόρ στα νέα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως για τις 8/10, με το σύνολό τους να αυξάνεται κατά 338.779 σε 24 ώρες.
Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 5.514 και ανέρχεται σε 1,05 εκατομμύρια.
Η Ινδία ανέφερε 78.524 νέες μολύνσεις.
Ακολουθούν η Βραζιλία με 41.906 και οι ΗΠΑ με 38.904 νέα κρούσματα.
Το προηγούμενο ρεκόρ νέων κρουσμάτων του ΠΟΥ ήταν 330.340 στις 2 Οκτωβρίου.
Είχε ανακοινώσει αριθμό ρεκόρ 12.393 θανάτων στις 17 Απριλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης