Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nagorno Karabakh: Εύθραυστη η εκεχειρία - Αλληλοκατηγορίες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν - Επτά νεκροί, σύμφωνα με το Μπακού

Nagorno Karabakh: Εύθραυστη η εκεχειρία -  Αλληλοκατηγορίες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν - Επτά νεκροί, σύμφωνα με το Μπακού
Για 7 νεκρούς και 33 τραυματίες κάνει λόγο η αζερινή διπλωματία
(upd) Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς που έπληξαν την πόλη Γκάντζα (Ganja) του Αζερμπαϊτζάν, όπως ανακοίνωσε η αζερινή διπλωματία,  κατηγορώντας τις αρμενικές δυνάμεις, παρά την εκεχειρία που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε ισχύ στη σύγκρουση στο Nagorno Karabakh.
Ωστόσο, την Κυριακή 11/10,  δεύτερη ημέρα μιας εύθραυστης εκεχειρίας που υποτίθεται τέθηκε σε ισχύ από το μεσημέρι του Σαββάτου 10/10, ο αρμένιος επικεφαλής του αυτονομιστικού θυλάκου του Nagorno Karabakh, Arayik Harutyunyan, χαρακτήρισε την κατάσταση πιο ήρεμη, σημειώνοντας πως "αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα", αλλά και  παραδεχόμενος ότι μία ημέρα νωρίτερα δεν υπήρξε κατάπαυση του πυρός.

Πιο ήρεμα την Κυριακή 11/10, εύθραυστη η εκεχειρία, σύμφωνα με τον αυτονομιστή πρόεδρο του Nagorno Karabakh

Για πιο ήρεμη κατάσταση σήμερα έκανε λόγο ο αρμένιος επικεφαλής του αυτονομιστικού θυλάκου του Nagorno Karabakh, Arayik Harutyunyan, ανασφερόμενος στο μέτωπο που φέρνει αντιμέτωπες τις δυνάμεις του με εκείνες του Αζερμπαϊτζάν κατά τη δεύτερη ημέρα μιας εύθραυστης εκεχειρίας.
«Χθες το διαπιστώσαμε όλοι, δεν υπήρχε κατάπαυση του πυρός. Φαίνεται πως από σήμερα το πρωί είναι πιο ήρεμα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Arayik Harutyunyan, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάνοντας πάντως λόγο για «μερικές ανταλλαγές πυροβολισμών και όλμων».
Ο Arayik Harutyunyan κατηγόρησε τις αζερινές δυνάμεις ότι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταλάβουν την πόλη Αντρούτ.
Πρόσθεσε ότι η διαδικασία της ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών θα έπρεπε να έχει αρχίσει σήμερα, αλλά είναι ασαφές το αν και το πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Επτά οι νεκροί και 33 οι τραυματίες

«Νέα πυραυλική επίθεση από τις αρμενικές δυνάμεις σε κατοικημένη ζώνη στην Ganja, τη δεύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, 7 νεκροί και 33 τραυματίες», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στον λογαριασμό του στο Twitter, δημοσιοποιώντας  και φωτογραφίες από καταστροφές.
Ωστόσο, διέψευσε το υπουργείο Άμυνας της αυτονομιστικής περιφέρειας του Nagorno Karabakh στη συνέχεια πως βομβάρδισε την Ganja.
«Είναι απόλυτο ψέμα», δήλωσε και διαβεβαίωσε πως «σέβεται τη συμφωνία ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός» ενώ κατηγόρησε την αζερινή πλευρά ότι έπληξε «το Στεπανακέρτ, το Χαντρούτ, το Μαρτούνι και άλλες κατοικημένες ζώνες».
Σημειώνεται ότι μια ανθρωπιστική εκεχειρία για να επιτραπεί η ανταλλαγή των σορών στρατιωτών και αιχμαλώτων τέθηκε σε ισχύ το μεσημέρι του Σαββάτου 10/10 (11:00 ώρα Ελλάδας), όμως τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορούνται ότι δεν την τηρούν.
Το Stepanakert, πρωτεύουσα του Nagorno Karabakh, που τελεί υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών, έγινε στόχος βομβαρδισμών στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται εκεί και έκαναν λόγο για 3- 4 κύματα βομβαρδισμών ακολουθούμενα από περίπου 10 εκρήξεις.
Επτά βαριές εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 23.30 τοπική ώρα το Σάββατο 10/10, σείοντας όλη την πόλη.
Αμέσως μετά, οι σειρήνες ήχησαν για αρκετά λεπτά καλώντας τους κατοίκους να πάνε στα υπόγεια και στα καταφύγια.
Εξάλλου το μεσημέρι του Σαββάτου 10/10 μπορεί να τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για κατάπαυση του πυρός στο Nagorno Karabakh, ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα ξεκίνησαν οι εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες  για νέες επιθέσεις σε κατοικημένες ζώνες, αποδεικνύοντας ότι η εν λόγω εκεχειρία είναι εύθραυστη.
Προσπάθεια να μπει ένα  τέλος μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες σφοδρών μαχών στο Nagorno Karabakh έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου 10/10 (11:00 ώρα Ελλάδος), καθώς τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο, λίγα λεπτά μετά ακολούθησαν εκ νέου αλληλοκατηγορίες για νέες επιθέσεις.
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι «οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν επίθεση στις 12:05», δηλαδή μετά την έναρξη της εκεχειρίας που είχε οριστεί για το μεσημέρι, τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας).
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε πως «ο εχθρός βομβαρδίζει κατοικημένες ζώνες».
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, o Artsun Hovhannisyan, ανέφερε στο Facebook ότι οι αζερικές ένοπλες δυνάμεις δεν έπληξαν την πόλη Καπάν, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, αλλά άλλες, όμορες κοινότητες, όπως το χωριό Αρτσβανίκ. Έκανε μάλιστα λόγο για «ένα θύμα», σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.
Ωστόσο, σχεδόν αμέσως το Μπακού διέψευσε την πληροφορία, χαρακτηρίζοντας «προβοκάτσια του εχθρού» τις καταγγελίες της Αρμενίας και υποστήριξε ότι οι αρμενικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις στον οικισμό Χαντρούτ, στα βόρεια της πόλης Τζεϊραγίλ.
Υπενθυμίζεται ότι την κατάπαυση του πυρός, με εφαρμογή από το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020 στις 12:00 το μεσημέρι, τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή του Nagorno Karabakh, συμφώνησαν Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διπλωματία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στην Μόσχα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων πλευρών με τη διαμεσολάβηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov.
Ωστόσο τα πολεμικά αεροσκάφη προς τη νότια πλευρά του Nagorno Karabakh εντατικοποίησαν τις επιθέσεις τους.
Οι μονάδες του Στρατού Άμυνας Artsakh σταμάτησαν όλες τις επιθέσεις, προκαλώντας μεγάλες ανθρώπινες απώλειες.
Το Αζερμπαϊτζάν προσπάθησε ακόμη και την ύστατη στιγμή πριν την εκεχερεία να αλλάξει τα δεδομένα λίγο πριν την εκεχειρεία.
Όπως έκανε γνωστό ο Sergey Lavrov  τα ξημερώματα 10/10, διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες που διήρκησαν περισσότερο από 10 ώρες, «μια κατάπαυση του πυρός ανακοινώνεται από τις 12:00 το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου 2020 για ανθρωπιστικούς σκοπούς».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, άλλων ανθρώπων και των σορών όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις...», προσθέτοντας πως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα ενεργήσει μεσολαβητικά στην ανθρωπιστική επιχείρηση.
Επίσης, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δεσμεύτηκαν «σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ, όπως ανέφερε ο Lavrov , συμπληρώνοντας πως οι «συγκεκριμένες παράμετροι» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν αργότερα.
Από την πλευρά τους, οι ΥΠΕΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Zohrab Mnatsakanyan και Jeyhun Bayramov αντίστοιχα, δεν έκαναν δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά το τέλος των συνομιλιών.
Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες στη Μόσχα που κράτησαν παραπάνω από 10 ώρες ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τις 27 Σεπτεμβρίου,  όταν Αρμένιοι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Nagorno Karabakh, με την υποστήριξη της Αρμενίας και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν να συγκρούονται.

Bayramov (ΥΠΕΞ Αζερμπαϊτζάν): Προσωρινή η εκεχειρία

Πολλά ερωτήματα εγείρει η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Jeyhun Bayramov σχετικά με την εύθραυστη εκεχειρία.
Όπως είπε, πρόκειται για μία ανθρωπιστική εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις συνομιλίες της Μόσχας με την Αρμενία και θα διαρκέσει μόνο για όσο διάστημα χρειάζεται ο Ερυθρός Σταυρός, προκειμένου να διευθετήσει την ανταλλαγή νεκρών.
Ο Bayramov εξέφρασε τη διαμαρτυρία του, πως  το status quo στο έδαφος στον ορεινό θύλακα δεν ευνοεί τη χώρα του και ότι το Αζερμπαϊτζάν ελπίζει και αναμένει να πάρει τον έλεγχο περισσότερων περιοχών εγκαίρως, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον ότι παραβίασαν γρήγορα τους όρους της κατάπαυσης του πυρός το Σάββατο (10/10/2020), σε μία εκεχειρία που αποδεικνύεται εύθραυστη από την πρώτη στιγμή.
 
Λίγο πριν την κατάπαυση του πυρός Αζερινοί έπληξαν το Stepanakert

Πύραυλοι του Αζερμπαϊτζάν έπληξαν το πρωί του Σαββάτου 10 Οκτωβρίου 2020, λίγες ώρες πριν την εκεχειρία, το Stepanakert, πρωτεύουσα του Nagorno Karabakh, όπως δήλωσε αξιωματούχος.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε το πρωί του Σαββάτου 10/10 ότι η η Αρμενία «βομβαρδίζει εντατικά» κατοικημένες περιοχές, λίγο πριν από την έναρξη μιας κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.
«Πριν από μερικά λεπτά, το Αζερμπαϊτζάν έπληξε και πάλι ζώνες αμάχων του Stepanakert, με πυραύλους», δήλωσε μέσω του Twitter ο Αρτάκ Μπελγκαριάν, ο μεσολαβητής αυτής της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τα θύματα.
Στο μεταξύ, το υπουργείο άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως «οι αρμενικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ενταντικά κατοικημένες περιοχές (...).
 Το Αζερμπαϊτζάν παίρνει αντίστοιχα μέτρα».
Στο μεταξύ, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί άκουσε το πρωί δύο εκρήξεις, αφού η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν σε μια κατάπαυση του πυρός.
Image
Image
Τι ισχύει με την κατάπαυση του πυρός

Το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός στο Nagorno Karabakh  θα επιτρέψει στα εμπόλεμα μέρη να ανταλλάξουν κρατούμενους και νεκρούς.
Αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια μακρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, στις οποίες συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, καθώς και ο επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Τρεις υπουργοί - του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Ρωσίας βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων.
Image
Η Ρωσία διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή στην επίλυση της σύγκρουσης στο Nagorno Karabakh.
Αυτές είναι οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας από την αρχή της σύγκρουσης.
Ο Lavrov βγήκε στις 03:00 τα ξημερώματα 10 Οκτωβρίου και δήλωσε μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, συμφωνήσαμε στο ακόλουθο έγγραφο:
Ως απάντηση στην έκκληση του Putin μετά από συμφωνία με Aliyev -Αζερμπαϊτζάν και τον Pashinyan - Αρμενία, τα μέρη συμφώνησαν να υπάρξει εκεχειρία στις 10 Οκτωβρίου για την ανταλλαγή κρατουμένων.
Δεύτερον, θα συμφωνηθούν επιπλέον συγκεκριμένες παράμετροι.
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, με τη διαμεσολάβηση του ΟΑΣΕ, αρχίζουν διαπραγματεύσεις με σκοπό την ειρηνική διευθέτηση ανέφερε ο Lavrov.
To πιο σημαντικό, τα μέρη επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση του ΟΑΣΕ.
Ο στόχος αυτών των μελλοντικών διαπραγματεύσεων είναι ένας ειρηνικός διακανονισμός στο Nagorno Karabakh.

Στις Βρυξέλλες, οι προετοιμασίες είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη για τη συνάντηση των 27 υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ.
Οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν στις 12 Οκτωβρίου 2020 και θα συζητήσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης στη ρωσική πρωτεύουσα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοράμπ Μνατσακανάν θα βρεθεί ξανά στη Μόσχα τη Δευτέρα - έχει ήδη προγραμματιστεί διμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Αρμενίας.
Big disclosure: Pakistani army fighting on behalf of Azerbaijan in the war  against Armenia
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης