Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η ακροδεξιά τρομοκρατία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα μας

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η ακροδεξιά τρομοκρατία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα μας
«Η ακροδεξιά τρομοκρατία ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Γερμανία»
Την ακροδεξιά τρομοκρατία περιέγραψε ως «τον μεγαλύτερο κίνδυνο» για τη Γερμανία ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χάικο Μάας.
«Κάθε 24 λεπτά της ώρας διαπράττεται στη Γερμανία ένα έγκλημα με κίνητρο τον δεξιό εξτρεμισμό.
Αυτά δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά η πικρή πραγματικότητα των δεξιών εξτρεμιστών στη Γερμανία» δήλωσε ο στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Ο υπουργός έκανε τα σχόλια αυτά ενώ η ανατολικογερμανική πόλη Χάλε πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα τελετές για την επέτειο της ακροδεξιάς τρομοκρατικής επίθεσης που είχε πραγματοποιηθεί πριν από έναν χρόνο στη Συναγωγή της πόλης στη διάρκεια της εβραϊκής γιορτής του Γιομ Κιπούρ.
Ο κ. Μάας κάλεσε όλους τους ανθρώπους να ορθώσουν το ανάστημά τους στον ρατσισμό και τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.
«Το να λέμε μόνο 'ποτέ ξανά' δεν είναι αρκετό.
Καλούμαστε όλοι να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας στο να κάνουμε όλους στη χώρα μας να αισθάνονται ασφαλείς -ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν, από την εμφάνισή τους, από το πώς τους αποκαλούν», δήλωσε.
Χρειάζεται θάρρος και ηθικό σθένος για να ορθώσεις ξεκάθαρα το ανάστημά σου για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τον σεβασμό, δήλωσε.
«Εξαρτάται από όλους εμάς, επειδή η σιωπή μας κάνει τους ταραχοποιούς να ακούγονται».
Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ αναμένεται να παρευρεθούν στις τελετές στη Χάλε.
Στις 12:01 (τοπική ώρα, 13:01 ώρα Ελλάδας) η ζωή στη πόλη θα σταματήσει για τρία λεπτά την ώρα που, πριν από έναν ακριβώς χρόνο, ο ένοπλος, ο δεξιός εξτρεμιστής Στέφαν Μπάλιετ, έριξε τους πρώτους πυροβολισμούς καθώς προσπαθούσε να εισβάλει στη Συναγωγή, μέσα στην οποία βρίσκονταν 52 άνθρωποι.
Αφού απέτυχε να παραβιάσει τη θύρα της Συναγωγής, ο βαριά οπλισμένος 28χρονος Μπάλιετ πυροβόλησε έναν 40χρονο περαστικό σ' ένα κατάστημα κεμπάμπ καθώς και έναν 20χρονο πελάτη.
Στην προσπάθειά του να διαφύγει, τραυμάτισε επίσης ανθρώπους, μερικούς πολύ σοβαρά.
Η δίκη του βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στο πλαίσιο των σημερινών τελετών θα κατατεθούν στεφάνια εκεί όπου έγιναν οι επιθέσεις και θα αποκαλυφθεί ένα μνημείο στη Συναγωγή.
Οι καμπάνες των εκκλησιών σχεδιάζεται επίσης να ηχήσουν σε όλη την πόλη και πολλοί πολίτες αναμένονται στους χώρους λατρείας. Λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων θα πραγματοποιηθεί επίσης σε μια από τις κύριες εκκλησίες της πόλης.
Στις εκδηλώσεις μνήμης περιλαμβάνεται επίσης μια διάσκεψη με θέμα τον δεξιό εξτρεμισμό και τον αντισημιτισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης