Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο λόγος που η Τουρκία εμπλέκεται στη σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν είναι το λιμάνι Ceyhan

Ο λόγος που η Τουρκία εμπλέκεται στη σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν είναι το λιμάνι Ceyhan
Ο αγωγός BTC παρέχει ελαφρύ αργό πετρέλαιο από την Αζερία (κυρίως από το πεδίο Azeri-Chirag-Guneshli) μέσω της Γεωργίας στο μεσογειακό λιμάνι Ceyhan της Τουρκίας για εξαγωγή μέσω δεξαμενόπλοιων
Η σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν δεν περιορίζεται μόνο στο Nagorno Karabakh.
Είναι κάτι πολύ περισσότερο και γι' αυτό η Τουρκία θέλει να έχει μεγαλύτερο λόγο στη σύγκρουση αυτή.
Και αυτό φάνηκε όταν οι Αρμενικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια πυραυλική επίθεση στον αγωγό πετρελαίου Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), σύμφωνα με το Αζερμπαϊτζάν, στις 6 Οκτωβρίου.
Το περιστατικό μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως «τρομοκρατική πράξη».
Η Αρμενική πλευρά κατήγγειλε την αναφορά του Αζερμπαϊτζάν ως ψεύτικη είδηση.
Ο αγωγός BTC παρέχει ελαφρύ αργό πετρέλαιο από την Αζερία (κυρίως από το πεδίο Azeri-Chirag-Guneshli) μέσω της Γεωργίας στο μεσογειακό λιμάνι Ceyhan της Τουρκίας για εξαγωγή μέσω δεξαμενόπλοιων.
Ένα άλλο κρίσιμο αντικείμενο της ενεργειακής υποδομής του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα μπορούσε να καταστεί πιθανός στόχος των αρμενικών επιθέσεων είναι ο αγωγός φυσικού αερίου Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline,, ο οποίος συνδέει το γιγαντιαίο πεδίο φυσικού αερίου Shah Deniz με την Ευρώπη μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας.
Τόσο το Αζερμπαϊτζάν όσο και η Αρμενία κατηγορούν τακτικά ο ένας τον άλλον ότι χτυπούν στόχους πολιτικής και υποδομών στην κυριαρχία τους και καταγγέλλουν τους ισχυρισμούς του αντιπάλου ως προπαγάνδα.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι μόλις λίγες ώρες νωρίτερα ο Vahram Poghosyan, γραμματέας Τύπου του Προέδρου Nagorno-Karabakh (Artsakh), ισχυρίστηκε ότι οι Αρμενικές δυνάμεις είχαν κάνει πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους σε μεγάλες πόλεις του Αζερμπαϊτζάν καταστρέφοντας πολλά κομμάτια εξοπλισμού.
Η επίσημη αφήγηση του Αζερμπαϊτζάν είναι όμως παρόμοια με εκείνη της Αρμενίας, η οποία κατηγορεί τις αζέρικες δυνάμεις για επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Zakir Hasanov απείλησε την Αρμενία να «χρησιμοποιήσει τα όπλα με μεγάλη καταστροφική δύναμη».
Ωστόσο, δεν φαίνεται ότι η αρμενική πολιτική ηγεσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλη την ποικιλία των μέσων και των δυνάμεών της για να πολεμήσει στην αμφισβητούμενη περιοχή Nagorno-Karabakh.
Αντ 'αυτού, η κυβέρνηση του Nikol Pashinyan τώρα επικεντρώνεται κυρίως στη διπλωματική εκστρατεία στα δυτικά μέσα ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να πείσει τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα να την βοηθήσει να διατηρήσει τον έλεγχο του Καραμπάχ.
Ο Pashinyan, ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες υποσχέθηκε να προκαλέσει στρατιωτική ήττα σε αυτό που αποκαλούσε τρομοκρατική συμμαχία Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας, δήλωσε ακόμη ότι η Αρμενία είναι έτοιμη για αμοιβαίες παραχωρήσεις.
Ωστόσο, το Μπακού και η Άγκυρα δεν φαίνεται να είναι έτοιμοι για νέα εκεχειρία και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή.
Στην πρώτη γραμμή της αμφισβητούμενης περιοχής Nagorno-Karabakh, το κύριο σημείο εστίασης είναι η περιοχή Jabrayil.
Χρησιμοποιώντας τις επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες (ομίχλη και πυκνά σύννεφα), που περιπλέκουν το έργο των μαχητικών αεροσκαφών του Αζερμπαϊτζάν, οι αρμενικές δυνάμεις μπόρεσαν να σταθεροποιήσουν την πρώτη γραμμή και να αποτρέψουν περαιτέρω κέρδη του στρατού του Αζερμπαϊτζάν σε αυτό το μέρος του Καραμπάχ.
Στις 7 Οκτωβρίου, η Αρμενία ισχυρίστηκε ακόμη και ότι μια μεγάλης κλίμακας επίθεση του Αζερμπαϊτζάν είχε απωθηθεί στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ, οι αρμενικές δυνάμεις και οι πόλεις της περιοχής εξακολουθούν να υφίστανται έντονο βομβαρδισμό από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν.
Μόλις βελτιωθεί ο καιρός, το Αζερμπαϊτζάν με τη βοήθεια της Τουρκίας πιθανότατα θα ξαναρχίσει ενεργά επιθέσεις αεροσκαφών και θα ξεκινήσει μια νέα φάση επίθεσης κατά μήκος της συνοριακής γραμμής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης