Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank): Καθησυχάζει για την υπερτίμηση του ευρώ - Τάσσεται ενάντια σε νέα μέτρα τόνωσης από ΕΚΤ

Weidmann (Bundesbank): Καθησυχάζει για την υπερτίμηση του ευρώ - Τάσσεται ενάντια σε νέα μέτρα τόνωσης από ΕΚΤ
Δηλώσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Jens Weidmann
Η ΕΚΤ δεν χρειάζεται επί του παρόντος να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) της χώρας, Jens Weidmann, σημειώνοντας ότι τα τρέχοντα μέτρα που έχουν ληφθεί θα τονώσουν με το παραπάνω την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη.
Ο Γερμανός αξιωματούχος, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, δεν απέκλεισε μάλιστα και την πιθανότητα επιπλέον μειώσεων στα επιτόκια από την Τράπεζα.
Παράλληλα, σε συνέντευξη με την Boersen-Zeitung, ο κ. Weidmann καθησύχασε για την ανατίμηση του ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για αποτέλεσμα της απάντησης των ΗΠΑ στις επιπτώσεις του ιού, που οδήγησαν σε υποχώρηση το δολάριο.
Ο κ. Weidmann εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το αν ο πληθωρισμός εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα του QE, καθώς παραμένει χαμηλός για πολύ καιρό.
Υποστήριξε ότι η οικονομία θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα από το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, το οποίο έθετε την ανάπτυξη στο 3,2% και τον πληθωρισμό στο 1,3% το 2022, διότι δεν περιελάμβανε το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκ. ευρώ που συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη γαλλική δημοσιονομική χαλάρωση αξίας 100 δισεκ. ευρώ.
Επίσης, προειδοποίησε για πιθανό νομικό πρόβλημα με το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας εάν η ΕΚΤ επέκτεινε τους εξαιρετικά ευέλικτους όρους του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία στις κανονικές αγορές ομολόγων της.
Στις 5/10, ο πρόεδρος της Bundesbank εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, βλέποντας έναν δρόμο «μακρύ» και «γεμάτο αβεβαιότητες».
Όπως υπογράμμισε, αν και αρχικά η ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της χώρας φαινόταν «σχήματος V», εν τέλει είναι πιο χαλαρή.
Ο κ. Weidmann συνεχάρη τόσο την γερμανική αλλά και άλλες κυβερνήσεις, για τα κατάλληλα μέτρα που έλαβαν τόσο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όσο και την ανάκαμψη της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης