Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις Charpentier και Doudna το Νόμπελ Χημείας 2020

Στις Charpentier και Doudna το Νόμπελ Χημείας 2020
Η Emmanuelle Charpentier και η Jennifer A. Doudna έχουν ανακαλύψει ένα από τα πιο αιχμηρά εργαλεία της τεχνολογίας γονιδίων
Οι επιστήμονες Emmanuelle Charpentier και Jennifer Doudna κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2020 για την ανάπτυξη μιας μεθόδου επεξεργασίας γονιδιώματος, σύμφωνα με τον οργανισμό απονομής βραβείων στις 7 Οκτωβρίου 2020.
«Η Emmanuelle Charpentier και η Jennifer A. Doudna έχουν ανακαλύψει ένα από τα πιο αιχμηρά εργαλεία της τεχνολογίας γονιδίων:
το γενετικό ψαλίδι CRISPR / Cas9», δήλωσε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας στην απονομή του βραβείου των 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,1 εκατομμύρια δολάρια) σύμφωνα με το Reuters.
"Αυτή η τεχνολογία είχε επαναστατικό αντίκτυπο στις βιοεπιστήμες, συμβάλλει σε νέες θεραπείες για τον καρκίνο και μπορεί να κάνει πραγματικότητα το όνειρο θεραπείας των κληρονομικών ασθενειών." 
Το Νόμπελ Χημείας στην Ιστορία
Έως σήμερα (7/10/2020) έχουν απονεμηθεί 111 Νόμπελ Χημείας, αρχής γενομένης από το 1901.
Οκτώ χρονιές δεν έχει δοθεί το βραβείο, κυρίως λόγω των δύο παγκοσμίων πολέμων.
Από τα 111 βραβεία έως τώρα, τα 63 έχουν δοθεί σε έναν επιστήμονα, τα 23 έχουν μοιραστεί δύο ερευνητές, ενώ τα υπόλοιπα 25 έχουν μοιραστεί σε τρεις.
Συνολικά το εν λόγω Νόμπελ έχουν πάρει 183 επιστήμονες, εκ των οποίων ένας, ο Frederick Sanger, είναι ο μοναδικός που το έχει πάρει δύο φορές (το 1958 και το 1980).
Ο βρετανός δρ. Frederick Sanger, ερευνητής βιοχημικός στο Πανεπιστήμιο Cambridge, είναι ο μόνος που έχει τιμηθεί δύο φορές με Νόμπελ Χημείας, το 1958 και το 1980.
Ο νεότερος Νομπελίστας Χημείας ήταν 35 ετών (ο Fr. Joliot-Curie το 1935, μαζί με τη γυναίκα του) και ο γηραιότερος 97 ετών (ο John Bannister Goodenough το 2019, ο οποίος κατέχει και το ρεκόρ προχωρημένης ηλικίας για όλες τις κατηγορίες Νόμπελ).
Η γαλλίδα Irene Joliot-Curie με τον σύζυγό της Frederic Joliot, μοιράστηκαν το Νόμπελ Χημείας το 1935. 
Το Νόμπελ Χημείας έχει δοθεί σε πέντε γυναίκες μέχρι σήμερα.
Δύο από αυτές ανήκουν μάλιστα στην ίδια οικογένεα. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης