Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Τύπος: Ιστορική η καταδίκη της Χρυσής Αυγής - Απόφαση - ορόσημο

Διεθνής Τύπος: Ιστορική η καταδίκη της Χρυσής Αυγής - Απόφαση - ορόσημο
Όπως τονίζουν τα διεθνή ΜΜΕ πρόκειται για τη μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης
Για ιστορική απόφαση του Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων το οποίο καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος.
Μάλιστα τονίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη δίκη ναζιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης.
«Το δικαστήριο έκρινε ότι το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση, καταλήγοντας σε μία ιστορική ετυμηγορία μετά από 5,5 χρόνια», σημειώνουν  Guardian και Associated Press.
Όπως τονίζουν, πρόκειται για τη μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης.
Image
Image

New York Times: Ορόσημο η καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Ετυμηγορία - ορόσημο χαρακτηρίζουν την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και οι New York Times.
«Η απόφαση εκδόθηκε περισσότερο από πέντε χρόνια μετά την έναρξη της δίκης.
Κανένας από τους αξιωματούχους του κόμματος δεν ήταν στην αίθουσα του δικαστηρίου στην κεντρική Αθήνα όπου ανακοινώθηκε η ετυμηγορία.
Όμως χιλιάδες Έλληνες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο την Τετάρτη, κρατώντας πανό που έγραφαν: «Δεν είναι αθώοι», ενώ περίπου 2.000 αστυνομικοί περιπολούσαν στην περιοχή.
Image
Euronews: Καταδικάστηκε ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος

Στην καταδίκη του ηγέτη της Χρυσής Αυγής στέκεται το Euronews.
«Ο ιδρυτής και ηγέτης του ελληνικού κόμματος ακροδεξιών της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, καταδικάστηκε την Τετάρτη για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωση.
Η ετυμηγορία αποτελεί ορόσημο, μετά από τη δίκη που διήρκησε πάνω από πέντε χρόνια.
Τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο υποδέχθηκαν την απόφαση με χειροκροτήματα», μεταδίδει το Euronews.
Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν για αντιφασιστικές συγκεντρώσεις πριν από την ετυμηγορία, στην οποία συμμετείχαν 68 ηγέτες και μέλη του κόμματος.
Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από μια σειρά καθυστερήσεων τον Απρίλιο του 2015 και θα δουν δικαστές να εξετάσουν μαρτυρία από δεκάδες κατηγορούμενους, εκατοντάδες μάρτυρες και χιλιάδες σελίδες τεκμηριωτικών αποδεικτικών στοιχείων.
Προκάλεσε τη δολοφονία του αντιφασιστικού αγωνιστή και καλλιτέχνη χιπ χοπ, Παύλου Φύσα, τον Σεπτέμβριο του 2013, στο λιμάνι του Πειραιά.
Image
BBC: Ένοχοι για εγκληματική οργάνωση οι ηγέτες της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής

"Ελλάδα - Χρυσή Αυγή: Οι ηγέτες των Νεοναζί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής συμμορίας", αναφέρει το βρετανικό κρατικό δίκτυο BBC, το οποίο στον ιστότοπό του έχει ως βασικό θέμα την ετυμηγορία των Ελλήνων δικαστών, κάνοντας ιδιαίτερα μνεία στη μεγάλη διάρκεια της δίκης.
Η Χρυσή Αυγή, όπως σημειώνει το δίκτυο, "αρνείται επισήμως ότι είναι νεοναζιστική οργάνωση, ωστόσο το σύμβολό της μοιάζει πολύ στη χιτλερική σβάστικα, ανώτατα στελέχη της έχουν πλέξει το εγκώμιο του Αδόλφου Χίτλερ, ενώ και οι ενδυματολογικές τους επιλογές στις αντιμεταναστευτικές κατά κύριο λόγο κινητοποιήσεις τους ήταν μαύρες μπλούζες και στρατιωτικού τύπου παντελόνια".
"Μάρτυρες", σημειώνει το BBC, "κατέθεσαν στη δίκη ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής εκπαιδεύονταν στη χρήση όπλων και ναζιστικών συμβόλων".
Image

Γερμανικός Τύπος: Η σκληρότερη απόφαση σε ομαδική δίκη από τη Δίκη των Συνταγματαρχών
 
Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την δράση της Χρυσής Αυγής μεταδίδεται από το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ.
Για την «σκληρότερη απόφαση σε ομαδική δίκη από την Δίκη των Συνταγματαρχών» κάνει λόγο το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και αναφέρεται σε απόφαση «πιο σκληρή από το αναμενόμενο».
Το ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη σε «σημαντική πολιτική πίεση», αλλά και πίεση «από τον δρόμο» προς την πρόεδρο του Δικαστηρίου, ενώ περιγράφει όσα συνέβησαν νωρίτερα σήμερα έξω από το κτίριο του δικαστηρίου, με το συγκεντρωμένο πλήθος και την έντονη αστυνομική παρουσία.
Υπενθυμίζει μεταξύ άλλων, την στάση της Χρυσής Αυγής εναντίον μεταναστών και δημοσιογράφων, αλλά και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς στελεχών της, σημειώνοντας ότι «το σοκ ήταν μεγάλο για την ελληνική κοινωνία, η οποία παραδοσιακά τοποθετείται κυρίως φιλελεύθερα ή κεντροαριστερά».
Το ZDF τονίζει ακόμη, ότι η απόφαση έχει μεγάλη σημασία και για τους πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι «όσο αυξάνονται οι ακροδεξιές φωνές, τόσο πιο δύσκολα ενσωματώνονται» στην κοινωνία.
Αναλυτικό ρεπορτάζ από την Αθήνα προβλήθηκε και από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας Τηλεόρασης ARD, ενώ και η Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) δημοσιεύει σχετική ανταπόκριση στην ιστοσελίδα της.
Ανταποκρίσεις δημοσιεύονται στο σύνολο των γερμανικών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. «Δικαστήριο καταδικάζει τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής», γράφει ενδεικτικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Καταδίκη για τον ιδρυτή της Χρυσής Αυγής», είναι ο τίτλος της Deutsche Welle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης