Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταπέλτης ο J. Sachs κατά Trump - Τα ψέμματά του τον μόλυναν... όχι ο Covid 19

Καταπέλτης ο J. Sachs κατά Trump - Τα ψέμματά του τον μόλυναν... όχι ο Covid 19
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μολύνθηκαν επίσης οι λαϊκιστές πολιτικοί, ιδίως ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro
Σε αντίθεση με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν προσβληθεί από το COVID-19 λόγω της φτώχειας, της κακής τύχης, της ευπάθειας ή των κακών αποφάσεων των πολιτικών, η μόλυνση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη.
Η περιφρόνησή του για την επιστήμη και η ανόητη αδιαφορία του στις συμβουλές για τη δημόσια υγεία οδήγησαν άμεσα στην ασθένειά του.
Πολύ χειρότερα, όμως, έχουν τροφοδοτήσει τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων COVID-19 της Αμερικής - που είναι τώρα πάνω από 214.000.
Και σύμφωνα με τον Jeffrey D. Sachs, καθηγητή στο Columbia University, η αντι-επιστημονική διάθεση του Trump έχει βαθύτερες ρίζες στην πρόσφατη αμερικανική πολιτική και πολιτισμό.
Από την έναρξη της πανδημίας, εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο παρακάλεσαν το κοινό να φορέσει μάσκες προσώπου, να αποφύγει μεγάλες συγκεντρώσεις και να διατηρήσει τη φυσική απόσταση από τους άλλους, προκειμένου να σταματήσει η μετάδοση του ιού.
Αλλά ο Trump απέρριψε όλες αυτές τις συμβουλές.
Μόλις δύο μέρες πριν ανακοινώσει ότι αυτός και η Πρώτη Κυρία ήταν θετικοί, ο Trump χλεύαζε τον Joe Biden επειδή φορούσε μάσκα.
«Δεν φοράω μάσκα σαν κι αυτόν», είπε ο Trump στο πρώτο debate.
«Κάθε φορά που τον βλέπετε, έχει μια μάσκα.
Θα μπορούσε να μιλάει 200 ​​μέτρα μακριά… και εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη μάσκα που έχω δει ποτέ», ανέφερε.
Απορρίπτοντας τις εκκλήσεις εμπειρογνωμόνων για τη δημόσια υγεία και τοπικούς αξιωματούχους, ο Trump είχε πραγματοποιήσει μεγάλες συγκεντρώσεις τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους τους τελευταίους μήνες, με τους παρευρισκόμενους, χωρίς μάσκα, να στέκονται κοντά.
Μάλιστα, ο ίδιος ο Trump απέρριψε τις βασικές προφυλάξεις και στον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής απόστασης του προσωπικού και της απαίτησης μάσκας προσώπου στις συναντήσεις.
Με την απερισκεψία του όχι μόνο εξέθεσε τον εαυτό του, αλλά και τη σύζυγό του και το περιβάλλον του.
Ενθάρρυνε επίσης τους υποστηρικτές του σε ολόκληρη την Αμερική να μην ακολουθούν τις προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία, συμβάλλοντας έτσι στην εξάπλωση της νόσου.
Πολλοί Αμερικανοί δεν διαθέτουν ούτε καν τη βασική επιστημονική μόρφωση και επηρεάζονται εύκολα από ανρθώπους όπως ο Trump και οι σύμμαχοί του στο Fox News.
Σύμφωνα με τον Sachs, όπως και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες που έχουν προσβληθεί από το COVID-19, ο Trump θα μπορούσε εύκολα να αποφύγει τη μόλυνση ακολουθώντας τις οδηγίες προστασίας δημόσιας υγείας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μολύνθηκαν επίσης οι λαϊκιστές πολιτικοί, ιδίως ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro.
Όπως και ο Trump, έτσι και ο Johnson και Bolsonaro υποβάθμισαν συστηματικά την απειλή της πανδημίας.
Και, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βραζιλία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο, με ποσοστό θνησιμότητας COVID-19 περίπου στους 647 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού στις ΗΠΑ, 687 στη Βραζιλία και 623 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με παγκόσμιο μέσο ποσοστό θανάτων 133 ανά εκατομμύριο.
Φυσικά, η αντι-επιστημονική διάθεση του Trump έχει βαθύτερες ρίζες στην πρόσφατη αμερικανική πολιτική και πολιτισμό.
Ταιριάζει με δύο σκοπούς του σύγχρονου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από την εποχή του Ronald Reagan.
Το πρώτο είναι η κινητοποίηση της λευκής, ευαγγελικής χριστιανικής βάσης του κόμματος.
Η απόρριψή τους από την επιστήμη βασίζεται στην κυριολεκτική ερμηνεία της Γραφής - μια πεποίθηση γνωστή ως Βιβλική ανατροπή.
Ο δεύτερος λόγος είναι ο άκαμπτος αντιπεριβαλλοντισμός του σύγχρονου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο χρηματοδοτείται άφθονα από τους Big Oil και Big Coal για δεκαετίες σε αντάλλαγμα δράσεων για τον αποκλεισμό και την αντιστροφή κανονισμών που στοχεύουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος και την ασφάλεια του κλίματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Trump όχι μόνο απορρίπτει τη βασική επιστήμη του ελέγχου COVID-19, αλλά επίσης απορρίπτει τη βασική επιστήμη του κλίματος, ακόμη και εν μέσω των τρομερών πυρκαγιών που μαίνονται στη δύση των ΗΠΑ.
Ακριβώς όπως δήλωσε ότι ο ιός απλώς θα εξαφανιστεί, πρόσφατα υποσχέθηκε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα σταματήσει μαγικά: «Θα αρχίσει να κρυώνει».
Εκτός αυτού, ο Bolsonaro είναι σχεδόν ο κλώνος του Trump από αυτή την άποψη.
Με τη βάση των χριστιανικών ευαγγελικών και του ριζοσπαστικού του αντιπεριβαλλοντισμού, την απόρριψη της επιστήμης του κλίματος και με πολιτικές που ευνοούν την πετρελαϊκή βιομηχανία της Βραζιλίας, έχει κυβερνήσει με τον ίδιο τρόπο.
Βέβαια ο Trump δεν είναι το μόνο παράδειγμα του GOP ως προς αυτό.
Πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, ο Newt Gingrich, ως Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ανάγκασε το κλείσιμο του Γραφείου Τεχνολογικής Αξιολόγησης του Κογκρέσου, το οποίο παρείχε επιστημονική και τεχνολογική καθοδήγηση στα μέλη του Κογκρέσου.
Ο στόχος του Gingrich ήταν να αποτρέψει την περιβαλλοντική επιστήμη από την ενημέρωση κανονισμών που επηρεάζουν βιομηχανίες που υποστηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα.
Η αντι-επιστημονική ατζέντα του Trump έχει θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο τον κόσμο.
Υπό την κυβέρνησή του, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, απογοητεύοντας έτσι τις προσπάθειες κατά της αλλαγής του κλίματος και κατά του COVID-19.
Αντί να αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες κρίσεις βάσει επιστημονικών στοιχείων, ο Trump και ο ευαγγελικός υπουργός Εξωτερικών του, M. Pompeo, προσπάθησαν να ξεκινήσουν μια χριστιανική σταυροφορία εναντίον της Κίνας.
Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν η μόλυνση του Trump από το COVID-19 θα προκαλέσει περισσότερους Αμερικανούς να ξυπνήσουν στην πραγματικότητα της δημόσιας υγείας και της κλιματικής αλλαγής.
Η αλήθεια έχει χειραγωγηθεί πολύ καιρό από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τους συμμάχους του.
Το Fox News, η ευαγγελική πίστη στη Βιβλική γραμματεία, η εταιρική προπαγάνδα και οι συνεισφορές της εκστρατείας έχουν υπονομεύσει βαθιά την τάση της Αμερικής να βασίσει τις πολιτικές στην επιστήμη και στα αποδεικτικά στοιχεία και όχι στα ψέματα.
Μπορεί ο Trump να ανακάμψει από την ασθένειά του, αλλά, επειδή αυτό δεν θα βοηθήσει την Αμερική να ανακάμψει από την στάση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης