Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Στη δημοσιότητα η συνομιλία Putin - Clinton για τη βύθιση του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου «Κουρσκ» το 2000

tags :
Ρωσία: Στη δημοσιότητα η συνομιλία Putin - Clinton για τη βύθιση του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου «Κουρσκ» το 2000
Η βύθιση του Κουρσκ υπήρξε η πρώτη μεγάλη καταστροφή επί προεδρίας Putin.
Περίπου είκοσι χρόνια μετά τη βύθιση του σοβιετικού πυρηνικού υποβρυχίου «Κουρσκ», κατά την οποία βρήκαν το θάνατο τα 118 μέλη του πληρώματος του, είδαν το φως της δημοσιότητας τα στενογραφημένα πρακτικά των τηλεφωνικών και προσωπικών συνομιλιών του Αμερικανού προέδρου Bill Clinton και αξιωματούχων της κυβέρνησης του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, για το τραγικό αυτό συμβάν.
Στα στενογραφημένα πρακτικά, τα οποία αξίζει να σημειωθεί δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της ψηφιακής βιβλιοθήκης Bill Clinton στις 29 Αυγούστου του 2019, με ημερομηνίες 1999-2001 και τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν την επισήμανση «άκρως απόρρητο», αναφέρονται σήμερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως ο ιστότοπος Meduza, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Novaya Gazeta, αλλά και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Ένα από τα πρώην διαβαθμισμένα έγγραφα ξεκινάει με τη συνομιλία Clinton - Putin για τις συνέπειες της τραγωδίας με το υποβρύχιο «Κουρσκ», η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη συνάντησή τους στις 6 Σεπτεμβρίου του 2000, στην προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου Waldorf Astoria στην Νέα Υόρκη.
Στην αρχή της συζήτησης ο Clinton εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την τραγωδία με το υποβρύχιο «Κουρσκ», ενώ ο Putin παραδέχθηκε ότι δεν είχε καλύτερη επιλογή με την κατάσταση που διαμορφώθηκε.
«Βρέθηκα να επιλέξω μεταξύ του κακού και του χειρότερου.
Μερικοί μου έλεγαν, ότι αν έστελνα αμέσως ένα μικρό υποβρύχιο και αν προσπαθούσα έστω να σώσω τους δικούς μας ανθρώπους, το ποσοστό της δημοτικότητάς μου θα ανέβαινε.
Τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συνδέονται με την προπαγάνδα.
Η προτεραιότητα πρέπει να δίνεται για την πραγματική σωτηρία των ανθρώπων», είχε απαντήσει τότε ο Putin στον Clinton και προσέθεσε «όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι επόμενες δημοσκοπήσεις έδειξαν, ότι αυτό το συμβάν δεν επηρέασε τη δημοτικότητά μου.
Αλλά πολύ φοβάμαι ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να επαναληφθεί».
Ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τα εν λόγω διαβαθμισμένα έγγραφα, είπε στον Clinton ότι στον κορμό του υποβρυχίου υπήρξε μια οπή «περίπου δύο μέτρων, εξαιτίας της οποίας πλημμύρισαν οι πρώτες τρεις δεξαμενές».
«Δεν ξέρω πως θα μπορέσουμε να βάλουμε τις σορούς».
Σύμφωνα με το έγγραφο της συνομιλίας Clinton - Putin, ο Putin είχε μάθει κάποια στιγμή ότι τα μέλη του πληρώματος είχαν πεθάνει, αλλά δεν είχε αποκαλύψει την πληροφορίας αυτή. «Προσπαθούσαμε να φρενάρουμε όλο αυτόν το θόρυβο (που είχε δημιουργηθεί-σ.σ), αλλά μερικοί περίεργα άτομα συνέχισαν απλώς να τον υποκινούν», παραδέχθηκε η Putin.
Την ημέρα που το υποβρύχιο βυθίσθηκε, στις 12 Αυγούστου του 2000 (ο Putin διάνυε την 97η ημέρα της προεδρικής του θητείας) ο Ρώσος πρόεδρος αναχώρησε για διακοπές στο Σότσι.
Για το τραγικό συμβάν της βύθισης τον ενημέρωσαν μόνο την επόμενη ημέρα και την κοινή γνώμη στις 14 Αυγούστου.
Ο Putin διέκοψε τις διακοπές του και αναχώρησε από το Σότσι για την Μόσχα μετά από πέντε μέρες.
Για τον λόγο αυτό του είχε ασκηθεί κριτική από ον ρωσικό τύπο.
Στις 22 Αυγούστου οι ρωσικές αρχές παραδέχθηκαν επίσημα τον θάνατο των 118 μελών του πληρώματος.
Το πυρηνικό υποβρύχιο «Κουρσκ» βυθίσθηκε στην Θάλασσα Μπάρεντς σε απόσταση 175 χιλιομέτρων από την πόλη Σεβεραμόσκ σε βάθος 108 μέτρων.
Η βύθιση του Κουρσκ υπήρξε η πρώτη μεγάλη καταστροφή επί προεδρίας Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης