Τελευταία Νέα
Διεθνή

Google εναντίον Oracle: Ποιος κολοσσός θα επικρατήσει στην αγορά τεχνολογίας μετά την 10χρονη δικαστική μάχη;

Google εναντίον Oracle: Ποιος κολοσσός θα επικρατήσει στην αγορά τεχνολογίας μετά την 10χρονη δικαστική μάχη;
Η δεκαετής νομική μάχη μεταξύ της Google και της Oracle φτάνει επιτέλους στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στις 5 Οκτωβρίου 2020, με πολλούς στην αγορά τεχνολογίας να παρακολουθούν τις εξελίξεις με αμείωτο ενδιαφέρον.
Δεν είναι απλώς ότι η προφορική ακρόαση που ξεκίνησε την Τετάρτη (30/09/2020) σηματοδοτεί μια ασυνήθιστη σύγκρουση στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, μεταξύ 2 τεχνολογικών γιγάντων, με την Oracle να δηλώνει ζημιές ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της απαγορευμένης χρήσης της εφαρμογής λογισμικού της.
Ούτε επειδή η υπόθεση εξελίσσεται σε πολιτικό μαχαίρι για την Ουάσιγκτον.
Η Oracle από την πλευρά της προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την προσφορά της στο TikTok, ενώ η Google ασχολείται με την πιθανότητα αντιμετώπισης κυρώσεων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης λόγω του αντιμονοπωλιακού νόμου.
Αλλά για πολλούς στον κόσμο της τεχνολογίας, το πρωταρχικό ενδιαφέρον της υπόθεσης βασίζεται σε ένα βασικό τεχνικό πρόβλημα.
Μια απώλεια της Google, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της επιχείρησης, θα είναι ένα ηχηρό χτύπημα σε όλη την αγορά.
"Αυτό θα πλήξει όλες τις πλατφόρμες - όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει εκθετική ανάπτυξη στον κλάδο μας",
δήλωσε ο Joshua Bloch, μηχανικός που ασχολήθηκε με κώδικες - στην καρδιά της σύγκρουσης.
Η Pamela Samuelson, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, δήλωσε:
«Η ανησυχία είναι ότι οι κυρίαρχες πλατφόρμες θα έχουν πολύ περισσότερη δύναμη μετά από αυτή την ενδεχόμενη εξέλιξη».
Η υπόθεση ξεκίνησε από τον ισχυρισμό για το εάν οι σχεδιαστές απαιτούν εξουσιοδότηση για την αντιγραφή των API που χρησιμοποιούνται σε άλλα προγράμματα.
Τί ακριβώς είναι τo API;
Διαρκώς ακούμε πόσο χρήσιμο είναι το API ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν την σημαντικότητα του για τις επιχειρήσεις.
Πώς θα μπορούσαμε ακριβώς να ορίσουμε το API;
Το API είναι η συντομογραφία που σχηματίζεται από το Application Programming Interface (Διασύνδεση προγραμματισμού εφαρμογών).
Πρόκειται για ένα ενδιάμεσο λογισμικό που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ δύο εφαρμογών.
Με απλά λόγια, είναι ο φορέας που παραδίδει το αίτημά σας στον πάροχο που είστε και στη συνέχεια επιστέφει την απάντηση πίσω σε εσάς.
Ένα API καθορίζει τις λειτουργίες που είναι ανεξάρτητες από τις αντίστοιχες υλοποιήσεις τους.
Αυτό επιτρέπει στις εν λόγω υλοποιήσεις και ορισμούς να διαφέρουν χωρίς να εκθέτει ο ένας τον άλλον.
Αυτό ήλπιζε η Google όταν ανέπτυξε το Android mobile OS, αντιγράφοντας API από την Java, μια δομή εφαρμογών λογισμικού που ιδρύθηκε από την Sun Microsystems Oracle, η οποία αγόρασε τη Sun το 2009, και αργότερα προσέφυγε νομικά.
Μετά από μια κουραστική σειρά ακροάσεων, το εφετείο υποστήριξε το επιχείρημα της Oracle ότι τα API της πρέπει να εγκριθούν για την ασφάλεια πνευματικών δικαιωμάτων, και αργότερα συμπεριλήφθηκε στην μήνυση κατά της Google.
Η προηγούμενη δίκη
Κατά την διάρκεια της κατάθεσής του στην υπόθεση, ο συνιδρυτής της Google και CEO της Alphabet, Larry Page, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της Oracle ότι οι μηχανικοί της Google αντέγραψαν κώδικα όταν έφτιαχναν το Android.
«Δεν δέχομαι ότι ο ορισμός του κώδικα περιλαμβάνει και API», ανέφερε.
Ο Page θεωρεί ότι η χρήση του κώδικα Java στο Android είναι μια «ευρέως διαδεδομένη τακτική της βιομηχανίας».
Για την αγορά εφαρμογών λογισμικού, αυτές οι αποφάσεις ήταν μια βόμβα.
Η δεκαετής σύγκρουση
Ο πόλεμος μεταξύ Oracle και Google ξεκίνησε το 2010, όταν η Oracle υπέβαλε μήνυση υποστηρίζοντας ότι η Google χρησιμοποίησε τον κώδικα της γλώσσας προγραμματισμού Java, της Oracle, χωρίς άδεια. Το δικαστήριο διαπίστωσε αρχικά ότι η Google δεν παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα της Oracle, αλλά η απόφαση ανατράπηκε όταν ένα εφετείο έκρινε ότι τα ΑΡΙ χαρακτηρίζονται υλικό πνευματικής ιδιοκτησίας. Η υπόθεση στη συνέχεια στράφηκε προς το ζήτημα της δίκαιης χρήσης, το οποίο επιτρέπει τη χρήση υλικού με πνευματικά δικαιώματα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Η Oracle πιστοποίησε τη χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Java ως εμπορικό προϊόν, αλλά η Google υποστήριξε ότι η εφαρμογή των εν λόγω 37 API ενέπιπτε στην κατηγορία προϊόντων για δίκαιη χρήση, διότι μετέτρεψε τα κομμάτια της Java για να τα χρησιμοποιήσει σε ένα μοναδικό προϊόν, την πλατφόρμα Android. Αν η Oracle είχε κερδίσει, θα δικαιούταν περίπου εννέα δισεκατομμύρια δολλάρια ως αποζημίωση.
Κατά την διάρκεια της κατάθεσής του στην υπόθεση, ο συνιδρυτής της Google και CEO της Alphabet, Larry Page, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της Oracle ότι οι μηχανικοί της Google αντέγραψαν κώδικα όταν έφτιαχναν το Android. «Δεν δέχομαι ότι ο ορισμός του κώδικα περιλαμβάνει και API», ανέφερε. Ο Page θεωρεί ότι η χρήση του κώδικα Java στο Android είναι μια «ευρέως διαδεδομένη τακτική της βιομηχανίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης