Τελευταία Νέα
Διεθνή

Albayrak (Tούρκος ΥΠΟΙΚ): Δεν με ενδιαφέρει η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας, δεν την κοιτώ

Albayrak (Tούρκος ΥΠΟΙΚ): Δεν με ενδιαφέρει η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας, δεν την κοιτώ
Aντίθετα από τον Τούρκο ΥΠΟΙΚ οι αγορές κοιτούν τις ισοτιμίες και ρίχνουν τη λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου
Ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Berat Albayrak δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας, δεν την κοιτάζει!
H απάντηση του Τούρκου υπουργού και γαμπρού του προέδρου Erdogan άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό, όταν ερωτήθηκε επ'αυτής, μετά την παρουσίαση του νέου τριετούς οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης από τον υπουργό-γαμπρό του Erdogan σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα την Τρίτη.
«Η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι σημαντική για μένα, δεν την κοιτάζω», είπε ο Albayrak.
«Η μεταποιητική μας βιομηχανία είναι ισχυρή.
Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι τώρα στα χέρια μας,» είπε. αλλά λίγοι κατανόησαν τί εννοεί.
Η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο έπεσε σε νέο χαμηλό ρεκόρ 7,8542 σήμερα, αυξάνοντας τις απώλειες στην αξία του τουρκικού νομίσματος φέτος σε περίπου 24 τοις εκατό.
Μπορεί ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών να μην κοιτάζει την ισοτιμία της λίρας, όμως η επιδείνωσή της κάνει το χρέος της τουρκικής οικονομίας δυσβάσταχτο έως αμφίβολο αν θα μπορέσει να αποπληρωθεί, την ώρα που περαιτέρω μείωση της αξίας της απειλεί την χώρα με κρίση πληρωμών, capital controls και βίαιη κατάρρευση.
Nωρίτερα, ο Albayrak πάντως, έκανε αισιόδοξες προβλέψεις για οικονομικούς δείκτες, όπως ανάπτυξη, πληθωρισμός και ανεργία κατά την παρουσίαση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος της Τουρκίας.
Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι αναμένουν ανάπτυξη της τάξεως του 0,3% για την τουρκική οικονομία το 2020 κόντρα στην πανδημία του κορωνοϊού και την κατάρρευση της λίρας.
Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 9,9% το β’ τρίμηνο του έτους, καθώς το lockdown είχε ως αποτέλεσμα να φρενάρει σχεδόν η οικονομική δραστηριότητα, ρυθμός που αποτέλεσε τη χειρότερη επίδοση σε ετήσια βάση εδώ και μια δεκαετία, αν και έκτοτε έχει αρχίσει να ανακάμπτει.
Όπως δήλωσε η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί το τέταρτο τρίμηνο συγκριτικά με το τρίτο αλλά θα επιταχυνθεί στο 5,8% το 2021.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η οικονομία ίσως συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος με βάση το χειρότερο σενάριο και θα αναπτυχθεί κατά 3,7% την επόμενη χρονιά.
Ο πληθωρισμός θα κλείσει σε επίπεδο έτους στο 10,5% – την ώρα που τον περασμένο μήνα ήταν στο 11,8%, σημαντικά υψηλότερα από το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας.
Τους δύο τελευταίους μήνες, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού αυξήθηκε και πάλι στην Τουρκία, όπου τα περιστατικά ξεπερνούν τα 315.000.
Πάνω από 8.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Τα οικονομικά στοιχεία «καταδεικνύουν μια ισχυρή ανάκαμψη τύπου ‘V’ στην οικονομία από το τρίτο τρίμηνο και μια σαφή στροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε ο Berat Albayrak.
Ωστόσο, τομείς όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες γενικά δεν έχουν ακόμα ανακάμψει στο επιθυμητό επίπεδο.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης