Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα: Η φτώχεια στην Ανατ. Ασία θα αυξηθεί για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λόγω της πανδημίας

Παγκόσμια Τράπεζα: Η φτώχεια στην Ανατ. Ασία θα αυξηθεί για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λόγω της πανδημίας
"Μαύρη" πρόβλεψη: 38 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από το εισόδημα των 5,50 δολάρια την ημέρα (κατώτατο όριο φτώχειας)
Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού θα μπορούσε να αυξηθεί για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε μεγάλο πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη του τρέχοντος έτους (2020), σύμφωνα με προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η τράπεζα όρισε το όριο της φτώχειας ως εισόδημα στα 5,50 δολάρια την ημέρα.
Ανέφερε επίσης, ότι 38 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από αυτό το επίπεδο εισοδήματος για το 2020.
Η πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας δημοσιεύθηκε σε μια οικονομική ενημέρωση για την περιοχή, η οποία περιλαμβάνει την Κίνα, τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και τα νησιά του Ειρηνικού, όπως τα Φίτζι και τη Σαμόα σύμφωνα με το CNBC.
Η έκθεση ωστόσο δεν περιλαμβάνει την Ινδία και άλλες χώρες της Νότιας Ασίας.
Ειδικότερα η ανάλυση της τράπεζας παρουσιάζει μια εικόνα σχετικά με το πώς η πανδημία πλήττει δυσανάλογα τους φτωχούς.
Τον Ιούλιο του 2020, τα Ηνωμένα Έθνη προέβλεπαν ότι το 8,8% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε ακραία φτώχεια φέτος, αύξηση 8,2% συγκριτικά με το 2019.
Σημειωτέον ότι ως ακραία φτώχεια ορίζεται το εισόδημα κάτω από 1,90 δολάρια την ημέρα.
Οι «πληγές» που αφήνει πίσω η κρίση του Covid-19 θα μπορούσε να διαρκέσουν πολλά χρόνια, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η ασθένεια, η επισιτιστική ανασφάλεια, οι απώλειες θέσεων εργασίας και το κλείσιμο των σχολείων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολλές ακόμη απώλειες, αναφορικά με το επίπεδο υγείας και την μάθηση, ανέφερε επιπλέον η έκθεση.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη υιοθέτηση της τεχνολογίας ως αποτέλεσμα που όρισε η πανδημία, θα μπορούσε να βοηθήσει τους φτωχούς ως προς τις καλύτερες ευκαιρίες πρόσβασης και τιςδημόσιες υπηρεσίες, πρόσθεσε η τράπεζα.
Η πιο αδύναμη οικονομική ανάπτυξη από το 1967
Η εκτίμηση για το ζήτημα της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό έρχεται καθώς ο αριθμός ανάπτυξης στην περιοχή αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,9% φέτος - ο ασθενέστερος δηλαδή ρυθμός από το 1967, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Κίνα σημείωσε ανάπτυξη
Ωστόσο, η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2% φέτος - μία από τις τρεις μόνο χώρες που αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη φέτος, ανέφερε η τράπεζα.
Επιπλέον, η οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,4% το επόμενο έτος (2021), με την Κίνα να σημειώνει 7,9%, σύμφωνα με την έκθεση.
«Οι προοπτικές για την περιοχή είναι πιο ευοίωνες για το 2021», δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.
″Ωστόσο, η παραγωγή αναμένεται να παραμείνει πολύ κάτω από τις προβλέψεις πριν από την πανδημία για τα επόμενα δύο χρόνια.”

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης