Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναταράξεις και εναλλαγές προσήμων στις αγορές, φόβοι για την ανάκαμψη - Άνοδο +0,1% για S&P 500, στο -0,29% ο DAX

Αναταράξεις και εναλλαγές προσήμων στις αγορές, φόβοι για την ανάκαμψη - Άνοδο +0,1% για S&P 500, στο -0,29% ο DAX
Επιφυλακτικές κινήσεις στις αγορές μετά το τεχνολογικό sell off στη Wall
Έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα επικράτησαν σήμερα 24/9 στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας μετά τις βαριές απώλειες της Τετάρτης (23/9), που οδήγησαν τον δείκτη S&P 500 κοντά σε περιοχή διόρθωσης.
Την επενδυτική ψυχολογία βαρύναν και οι τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος Trump αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα μεταβιβάσει ομαλά την εξουσία εάν χάσει στις εκλογές, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί... έχω εκφράσει συχνά τα παράπονα μου για τις επιστολικές ψήφους που είναι μια καταστροφή».
Στις ΗΠΑ, τα σχόλια του προέδρου της Fed, Jerome Powell καθόρισαν το κλίμα στην αγορά, ο οποίος επανέλαβε ότι η οικονομία των ΗΠΑ, έχει πολύ δρόμο ακόμη πριν από την ανάκαμψη και πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερη ενίσχυση για να φτάσει εκεί.
Το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για ένα πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας έχει επιβαρύνει την επενδυτική ψυχολογία, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Στην ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία αναφέρθηκε εξάλλου και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell καταθέτοντας τις προηγούμενες ημέρες στο Κογκρέσο. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας θα χρειαστούν περαιτέρω βοήθεια για να ξεπεράσουν την κρίση.
Ο τραπεζίτης της Fed, Richard Clarida, ανέφερε επίσης ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την ανεργία και την αδύναμη ζήτηση.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο για περισσότερη δημοσιονομική στήριξη φαίνεται εξαιρετικά απίθανο πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020, καθώς το Κογκρέσο φαίνεται πως επικεντρώνεται τώρα στην «μάχη» για την αντικατάσταση της αείμνηστης δικαστή Ruth Bader Ginsburg, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Η επιβράδυνση της ανάκαμψης επιβεβαιώθηκε επίσης από τα στοιχεία PMI που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020.
Στο αρνητικό κλίμα των αγορών συμβάλει η υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Goldman Sachs σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας, υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο 2020 στο μισό, σε 3% από 6%.
«Πιστεύουμε ότι είναι πλέον σαφές ότι το Κογκρέσο δεν θα δώσει περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα.
Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι μετά το πέρας αυτού του κύκλου στις παροχές ανεργίας, τυχόν περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη πιθανότατα να καθυστερήσει έως το 2021», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων.
Στο μέτωπο της πανδημίας με αμείωτη ένταση σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη ο κορωνοϊός, τη στιγμή που επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως σε αυτό το δεύτερο κύμα κυκλοφορεί ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού.
Μελέτη νοσοκομείου του Χιούστον των ΗΠΑ αναφέρει ότι διαπίστωσε σχεδόν σε όλα τα κρούσματα του δεύτερου κύματος της επιδημίας, μια μετάλλαξη του ιού, η οποία είναι πιο μεταδοτική αλλά όχι και πιο θανατηφόρα από την αρχική μορφή του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι η βαρύτητα της νόσου συνδέεται με τυχόν παθήσεις και τα γονίδια των ασθενών.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση παραμένει ανησυχητική, καθώς οι νεκροί προσεγγίζουν τους 202.000 τη στιγμή που τουλάχιστον 22 Πολιτείες αναφέρουν έξαρση κρουσμάτων (από 9 Πολιτείες που ήταν την περασμένη Δευτέρα) ενώ προβληματισμός επικρατεί και στην Ευρώπη για το δεύτερο κύμα της επιδημίας, με ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις να προσανατολίζονται και να λαμβάνουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι πως το Ισραήλ αποφάσισε να επιβάλλει αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή 25/9 ένα δεύτερο γενικό lockdown, ενώ κρίσιμη παραμένει η κατάσταση σε Λατινική Αμερική και Ινδία.
Αντιθέτως υπό έλεγχο είναι ο κορωνοϊός στην Κίνα καθώς παραμένουν χαμηλά τα κρούσματα ενώ πολύ καλύτερη είναι η εξέλιξη της πορείας της επιδημίας στην Αυστραλία
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 976.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 31,9 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 22 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη +0,2% στις 26.815 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,3% στις 3.246 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +0,37% στις 10.672 μονάδες
Στις 28,6 μονάδες ενισχύθηκε ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση -0,29% στις 12.606 μονάδες
Image
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας χάνει momentum η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν στις 870 χιλ. από 860 χιλ. την προηγούμενη εβδομάδα, την ώρα που οι αναλυτές έκαναν λόγο για υποχώρηση στις 840 χιλ.
Ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων ανεργίας επίσης απογοήτευσε τους αναλυτές, καθώς αυξήθηκε στα 12,580 εκατ.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη 24/09/2020, μετά από σημαντικές απώλειες στη Wall Street, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την παγκόσμια ανάκαμψη μετά από μια σειρά προειδοποιήσεων αξιωματούχων των ΗΠΑ.
Η έξαρση των κρουσμάτων συνεχίζει να ανησυχεί τους επενδυτές καθώς φέρνει ολοένα και πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.
 Ισπανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών που συνεχίζουν να γνωρίζουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, παρά την εισαγωγή νέων μέτρων για την ανάσχεση της επιδημίας.
Στο ταμπλό, οι κλάδοι που επηρεάζονται από τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, όπως των ταξιδιών, του πετρελαίου και αερίου, σημείωσαν πτώση περίπου 2%, ασκώντας πιέσεις στις αγορές.
Image
Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας κράτησε σήμερα 24/9 αμετάβλητα τα επιτόκια της, ενώ επανέλαβε ότι παραμένει έτοιμη να παρέμβει στις αγορές ξένου συναλλάγματος για να περιορίσει την άνοδο του ελβετικού φράγκου.
Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας κράτησε το βασικό της επιτόκιο στο -0,75%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι περιμένει ο πληθωρισμός το 2020 να διαμορφωθεί στο -0,6%, ενώ αναμένει οριακή επιστροφή των τιμών σε ανοδικό έδαφος το 2021, στο 0,1% και περαιτέρω άνοδο στο 0,2% το 2022.
Άμεσο πλήγμα στην εμπιστοσύνη και την ανάκαμψη της Ευρώπης θα σημείωνε ένα δεύτερο κύμα lockdown, εκτιμά με έκθεση της η S&P Global.
«Προβλέπουμε πτώση του ΑΕΠ κατά 7,4% αυτό το έτος (2020) και ανάκαμψη κατά 6,1% το επόμενο έτος», αναφέρει η S&P Global Ratings.
Παρά την ταχύτερη - από το αναμενόμενο -  ανάκαμψη της από το πρώτο lockdown ως επιβληθέν μέτρο μείωσης του ρυθμού εξάπλωσης του COVID-19, το επόμενο διάστημα της ανάκαμψης ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολο, προβλέπει η S&P Global Ratings.
Στην ίδια ανάλυση, ο οίκος εκτιμά ότι με τις χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις να επιμένουν, δεν αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής άμεσα, αναφορικά με τα επιτόκια ή τον ισολογισμό.
Η ανάκαμψη της δραστηριότητας καθυστέρησε επίσης και στην γηραιά ήπειρο λόγω, άλματος στα νέα κρούσματα Covid-19.
«Ο αντίκτυπος της αδυναμίας που σχετίζεται με το δεύτερο κύμα μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι η ανάκαμψη βρίσκεται υπό μεγαλύτερη πίεση από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως», έγραψε ο Bert Colijn της ING, σε σημείωμα του.
«Για τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτό ενδέχεται να αποτελεί μια κλήση αφύπνισης, αν χρειαστεί».
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, σημάδι ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης από τη χειρότερη ύφεση μεταπολεμικά, λόγω της πανδημίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στις 93,5 μονάδες, από 92,6 μονάδες τον Αύγουστο, οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων για άνοδο στις 93,8 μονάδες.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών βελτιώθηκε στις 89,2 μονάδες, από 87,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Τέλος, ο δείκτης προσδοκιών ανήλθε στις 97,7 μονάδες.
Στις εταιρικές ειδήσεις, η Airbus ενδέχεται να βρεθεί στο προσκήνιο μετά από έκθεση που αποκάλυψε το Bloomberg, πως η Delta Air Lines φαίνεται να βρίσκεται σε συνομιλίες με τον ευρωπαίο κατασκευαστή αεροπλάνων ώστε να καθυστερήσει την παράδοση τουλάχιστον 40 αεροσκαφών που πρόκειται να παραδοθούν φέτος (2020).

Στο κόκκινο η Ασία

Απώλειες κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας μετά το τεχνολογικό sell off στη Wall Street.
Ο Asia Dow υποχώρησε -1,7% στις 3.226 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες -1,1% στις 23.087 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -1,6% στις 3.228 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε πτώση -2,2% στις 36.859 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης