Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Οι δημόσιοι υπάλληλοι κατεβαίνουν σε προειδοποιητικές απεργίες

Γερμανία: Οι δημόσιοι υπάλληλοι κατεβαίνουν σε προειδοποιητικές απεργίες
Ατελέσφορος ο δεύτερος γύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων συνδικάτων με δήμους και κεντρικό κράτος στη Γερμανία - Πίεση στους εργοδότες με προειδοποιητικές απεργίες
Χωρίς αποτέλεσμα έληξε ό δεύτερος γύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο για τους 2,3 εκατ. υπαλλήλους του γερμανικού δημοσίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (Angestellte) και τους 200.000 μόνιμους (Beamte).
Προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στους εργοδότες τα συνδικάτα προκήρυξαν προειδοποιητικές απεργίες για την Τρίτη και τις επόμενες ημέρες όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Deutsche Welle.
Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό σε ποιους τομείς του δημοσίου και σε ποιες πόλεις θα πραγματοποιηθούν απεργίες.
Ενδεχομένως όμως να αφορούν παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία, νοσηλευτικά ιδρύματα για ηλικιωμένους και τη διανομή ταχυδρομικών επιστολών και πακέτων.
Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στα συνδικάτα και τους δήμους, όπως και το κεντρικό κράτος, είναι μεγάλη.
Τα συνδικάτα επιμένουν στην αύξηση των μισθών κατά 4,8%.
Η αύξηση δεν θα πρέπει όμως να είναι χαμηλότερη από 150 ευρώ το μήνα.
Εκτός αυτού ζητούν να περιορισθεί η διάρκεια της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας σε δώδεκα μήνες.
Αντίστροφα, οι εργοδότες επιμένουν να ισχύει η σύμβαση ως το 2023.  
Όπως αιτιολογούν, η οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το δημόσιο λόγω της πανδημίας Covid-19 δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Αισιοδοξία Seehofer
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδικάτου ver.di Frank Verneke οι εκπρόσωποι του δημοσίου επέδειξαν ακόμη μια αφορά αδιαλλαξία και εκτός αυτού δεν έχουν καταθέσει προτάσεις.
«Σκανδαλώδη» χαρακτήρισε ο κ. Βέρνεκε την επιμονή των εργοδοτών να διατηρηθεί το αυξημένο ωράριο εργασίας στην Ανατολική Γερμανία.
τα ανατολικά κρατίδια οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ στα δυτικά κρατίδια κατά μέσο όρο 39 ώρες.
Οι διαπραγματευτές του δημόσιου τομέα αιτιολογώντας τη στάση τους υποστηρίζουν ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στον τομέα της περίθαλψης και αλλού.
Κατόπιν θα υποβάλουν στα συνδικάτα τις προτάσεις τους.
Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων σε ένα μήνα, συνδικάτα και δημόσιο θα καταλήξουν σε συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης