Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τράπεζα της Αγγλίας: Αφήνει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,1% - Προειδοποιεί για «ασυνήθιστα αβέβαιες» προοπτικές στην οικονομία

Τράπεζα της Αγγλίας: Αφήνει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,1% - Προειδοποιεί για «ασυνήθιστα αβέβαιες» προοπτικές στην οικονομία
Όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν να διατηρήσουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0.1%
Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας μετά από απόφαση της, κατά την συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου 2020.
Όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν να διατηρήσουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0.1%, με την κεντρική τράπεζα να έχει μειώσει τα επιτόκια δύο φορές από 0,75% από την αρχή της πανδημίας.
Οι προοπτικές για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένουν «ασυνήθιστα αβέβαιες», αναφέρει η Τράπεζα.

Η Βρετανία έχει πολλά ανοικτά μέτωπα, καθώς αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τους κινδύνους από ένα ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία, την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που οδήγησε στην επαναφορά ορισμένων νέων περιορισμών.
Αφού σημείωσε ρεκόρ ύψους 20,4% το δεύτερο τρίμηνο (2020) για να εισέλθει επίσημα στην ύφεση, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης με μηνιαία επέκταση 6,6% τον Ιούλιο του 2020, μετά την άρση των μέτρων lockdown σε εθνικό επίπεδο.
Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων σε πάνω από 3.000 την ημέρα ανάγκασε την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.
«Οι πρόσφατες αυξήσεις κρουσμάτων από το Covid-19 σε ορισμένα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα, αν και μάλλον σε μικρότερη κλίμακα από ό, τι νωρίτερα φέτος», δήλωσε η Τράπεζα.
Επιπροσθέτως, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να ενισχύσει τη νομισματική πολιτική έως ότου υπάρξουν «σαφείς ενδείξεις ότι σημειώνεται σημαντική πρόοδος στην επίτευξη του στόχου πληθωρισμού 2% με βιώσιμο τρόπο».

Επιστολή Andrew Bailey στον καγκελάριο Rishi Sunak
Εκτός από τον καθορισμό των επιτοκίων, ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey έστειλε επιστολή στον καγκελάριο Rishi Sunak για να εξηγήσει γιατί ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 0,2% τον περασμένο μήνα, πολύ κάτω από τον στόχο του 2%.
Εδικότερα ο Baily εξηγεί:
"Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε 1,0% τον Ιούλιο, από 0,6% τον Ιούνιο, αλλά η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε καταλύματα διακοπών αξιοθέατα κλπ, μαζί με το οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης για την στήριξη των επιχειρήσεων, αναμενόταν να οδηγήσει σε σημαντική πτώση του πληθωρισμού τον Αύγουστο (2020).
Αυτά τα αποτελέσματα έχουν εμφανιστεί.
Γενικότερα, οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid έχουν συσχετιστεί με μια απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως, μειώνοντας τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο" συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σε απάντηση του, ο Sunak αναφέρει πως συμφωνεί με την εκτίμηση του Bailey ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα και οι μειώσεις του EOTHO και του ΦΠΑ έχουν μειώσει τον πληθωρισμό.

Πέφτει η λίρα κάτω από 1,29 δολάρια 
Έπεσε η λίρα κάτω από 1,29 δολάρια μετά τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας στις 17 Σεπττεμβρίου 2020.
Η λίρα σημείωσε μικρή πτώση κατά ένα cent έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, μετά την είδηση ​​ότι η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,1%.
Έτσι η λίρα έπεσε στα 1,2870 δολάρια, πίσω στα χαμηλά των επτά εβδομάδων που σημειώθηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Τελευταίες εξελίξεις: Η P&O Cruises ακυρώνει τις πτήσεις έως τις αρχές του 2021
Η P&O Cruises μετά τις ανακοινώσεις της Τράπεζας, δήλωσε πως όλες οι πτήσεις ακυρώνονται έως τις αρχές του 2021.
Η εταιρεία με δραστηριότητα στον χώρο της κρουαζιέρας επεκτείνει την τρέχουσα αναστολή της, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας.
Στο παρελθόν είχε θέσει τις δραστηριότητές της « σε παύση» μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2020 .
Η σημερινή κίνηση σημαίνει ότι όλες οι κρουαζιέρες της P & O στην Καραϊβική ακυρώνονται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021 και όλες οι κρουαζιέρες από και προς το Σαουθάμπτον ακυρώνονται έως τον Φεβρουάριο (2021).

www.bankingnews.grcent 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης