Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πετρίδης (ΥΠΑΜ Κύπρου): Η Τουρκία επιμένει στην δημιουργία κρίσεων με την προβολή απειλών - Εκβιάζει με κάθε ευκαιρία την ΕΕ

Πετρίδης (ΥΠΑΜ Κύπρου): Η Τουρκία επιμένει στην δημιουργία κρίσεων με την προβολή απειλών - Εκβιάζει με κάθε ευκαιρία την ΕΕ
Οι επεκτατικές τάσεις του Erdogan αποτελούν εστία παρασκευής εντάσεων στη Μεσόγειο συνεχώς, είπε ο Κύπριος ΥΠΑΜ στο συνέδριο του Economist
O Κύπριος υπουργός Άμυνας, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης αναφέρθηκε στις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού» κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist σήμερα 16/9.
«Καλούμαστε», είπε ο Χ. Πετρίδης, «να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και απειλές, όπως είναι η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης αλλά και η πανδημία του κορωνοϊού».
Ειδικότερα, για την πανδημία, ο Χ. Πετρίδης, επισήμανε ότι «σε αρκετές χώρες οι Ένοπλες Δυνάμεις κλήθηκαν να συνδράμουν στην προσπάθεια αναχαίτισης του κορωνοϊού» ενώ υποστήριξε ότι «διαφαίνεται μια αξιοσημείωτη αλληλεπίδραση της πανδημίας και της μετανάστευσης».
Ανέφερε, επίσης, ότι «πριν την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού περίπου 670 εκατ. άνθρωποι στην Αφρική, περίπου ο μισός πληθυσμός της ηπείρου αντιμετώπιζαν έντονη ανασφάλεια, κάτι που επιδεινώθηκε με τον κορωνοϊό και την άνοδο στις τιμές των τροφίμων».
«Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής και ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης είναι όλο και πιο έντονος», πρόσθεσε ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι «εάν η Ε.Ε. αποτύχει να διατηρήσει την εστίασή της στον ευρύτερο τομέα της Άμυνας και της ασφάλειας ενδεχομένως να βρεθούμε αντιμέτωποι με βαριές συνέπειες».
Χαρακτήρισε το μεταναστευτικό μια «πολύ σημαντική πρόκληση» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «οι υποδομές φιλοξενίας έχουν, πλέον, φτάσει στα όριά τους με ευθύνη γειτονικών κρατών που δείχνουν ανοχή στα κυκλώματα διακίνησης».
Δεν παρέλειψε δε, να εξάρει «τη συμβολή της Ελλάδας στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος» ενώ κάλεσε την Ε.Ε. να δείξει εμπράκτως «αλληλεγγύη και ισότιμη κατανομή βαρών».
«Η Τουρκία», συνέχισε ο Χ. Πετρίδης, «εκβιάζει με κάθε ευκαιρία την Ε.Ε.» με ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία συνδυάζει τις εχθρικές, προκλητικές δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με την ενεργή συμμετοχή της στις συγκρούσεις σε Λιβύη και Συρία».
«Οι επεκτατικές τάσεις του Erdogan», είπε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, αποτελούν «εστία παρασκευής εντάσεων στη Μεσόγειο» και για το λόγο αυτό, απαιτείται η Ε.Ε. «να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη» με δεδομένο ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι «υψίστης σημασία για την Ένωση» σε επίπεδο «θαλάσσιων εμπορικών δρόμων, προστασίας της περιμέτρου της Ε.Ε. και καταπολέμησης της τρομοκρατίας».
«Η ενίσχυση της συνεργασίας με κράτη όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο Λίβανος» ανέφερε ο Χ. Πετρίδης, είναι πολύ σημαντικές «για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.».
Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε μη αποδεκτή «τη συνεχιζόμενη εχθρική συμπεριφορά της Τουρκίας εντός της ευρωπαϊκής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».
«Η Τουρκία επιμένει να επιλέγει την ένταση και τη δημιουργία κρίσεων με την προβολή απειλών» είπε ο Χ. Πετρίδης.
Στον αντίποδα, «η Κύπρος προάγει τη συνεργασία και θέλει να αποτελεί παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας».
«Θα συνεχίσουμε», τόνισε, «να προασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo στην Κύπρο, ο Χ. Πετρίδης υπογράμμισε ότι αποτελεί «απόδειξη του ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον για τις εξελίξεις στην περιοχή» ενώ μετά τη μερική άρση του εμπάργκο «οι σχέσεις ΗΠΑ - Κύπρου εμβαθύνονται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης