Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lapid (Ισραήλ): Πρέπει να διαπραγματευτούμε την ειρήνη με τους Παλαιστινίους, αλλά ο Netanyahu δεν θα το κάνει

Lapid (Ισραήλ): Πρέπει να διαπραγματευτούμε την ειρήνη με τους Παλαιστινίους, αλλά ο Netanyahu δεν θα το κάνει
Το Ισραήλ «πρέπει να διαπραγματευθεί» την ειρήνη με τους Παλαιστινίους, αλλά ο Benjamin Netanyahu δεν θα το κάνει, υποστηρίζει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Yair Lapid
Το Ισραήλ «πρέπει να διαπραγματευθεί» την ειρήνη με τους Παλαιστινίους, αλλά ο Benjamin Netanyahu «δεν έχει καμία πρόθεση» να το κάνει, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Yair Lapid, ο οποίος κατηγορεί εξάλλου την κυβέρνηση ότι «απέτυχε πλήρως» στον περιορισμό της πανδημίας.
Όπως το σύνολο της πολιτικής τάξης, ο Lapid χαιρετίζει την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, που αναμένεται να υπογραφεί αργότερα σήμερα στην Ουάσινγκτον, αλλά εκτιμά πως το εβραϊκό κράτος πρέπει ταυτόχρονα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.
«Η κυβέρνηση λέει ότι καταλήξαμε σε συμφωνίες με μετριοπαθείς σουνιτικές χώρες χωρίς να πληρώσουμε το τίμημα να διαπραγματευθούμε με τους Παλαιστινίους. Αυτό που λέω είναι πως δεν πρόκειται για ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε, αλλά είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να διαπραγματευθεί με τους Παλαιστινίους», δήλωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ, ο Lapid από το γραφείο του στο Κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ.
«Όμως οι Παλαιστίνιοι πρέπει επίσης να καταλάβουν πως δεν μπορούν πλέον (...) να αναμένουν πως η διεθνής κοινότητα θα κάνει τη δουλειά στη θέση τους (....). Πρέπει να είναι ενεργητικοί και να σταματήσουν να παίζουν αιωνίως τα θύματα», λέει.
Οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν τις συμφωνίες ανάμεσα στο Ισραήλ και στις δύο χώρες του Κόλπου, που διέρρηξαν την αραβική ομοφωνία για την ανάγκη μιας συμφωνίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους πριν από κάθε εξομάλυνση των σχέσεων με το εβραϊκό κράτος.
Οι ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει από το 2014.
Οι Παλαιστίνιοι, που επιμένουν κυρίως στη δημιουργία ενός κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, αρνούνται να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις στη βάση του αμερικανικού σχεδίου που εκτιμούν ότι ευνοεί το Ισραήλ και το οποίο προβλέπει την προσάρτηση εβραϊκών οικισμών σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τη δημιουργία ενός περιορισμένου παλαιστινιακού κράτους.
«Οι Παλαιστίνιοι δεν θα έχουν 100% αυτό που επιθυμούν (...) όμως πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εμείς πρέπει» να κάνουμε το ίδιο, προσθέτει ο κεντρώος ηγέτης του σχηματισμού Γες Ατίντ-Τελέμ.
«Το λέω ωμά: πρέπει να πάμε μπροστά και να συζητήσουμε με τους Παλαιστινίους στη βάση της λύσης των δύο κρατών (...). Όμως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευθεί με τους Παλαιστινίους, γιατί για τον Netanyahu είναι ένας πολιτικός κίνδυνος και με τους δικαστικούς μπελάδες του (σ.σ. δικάζεται για διαφθορά) έχει ανάγκη την εκλογική του βάση που αντιτίθεται σε κάθε συμφωνία» με τους Παλαιστινίους.
Μετά τις εκλογές του Μαρτίου, προσκείμενοι στον Yair Lapid, εκ των οποίων ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς και ο επικεφαλής της διπλωματίας Gabi Askenazi, εγκατέλειψαν το πολιτικό σκάφος του για να συνεργαστούν με τον Netanyahu και να σχηματίσουν μαζί του μια κυβέρνηση ενότητας.
«Έκαναν λάθος και τώρα το γνωρίζουν.
Τους είχα πει 'έχω εργαστεί με τον Netanyahu και δεν θα σας αφήσει να βάλετε τα χέρια στο τιμόνι'», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Netanyahu.
Ένα παράδειγμα: «Διαπραγματεύθηκε συμφωνίες (...) με τα Εμιράτα και μετά με το Μπαχρέιν χωρίς καν να τους το πει», λέει ο Lapid, πρώην διάσημος τηλεοπτικός δημοσιογράφος.
Όμως η κυβέρνηση Netanyahu, με τους 36 υπουργούς της, είναι ένα «γραφειοκρατικό τέρας», που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τον κορονοϊό, υποστηρίζει ο Lapid.
Αρχικά πρωταθλητής στη μάχη κατά του κορονοϊού, το Ισραήλ είδε τον αριθμό των μολύνσεων να αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιβάλει ένα νέο lockdown τριών εβδομάδων.
«Είναι ένα επιθετικό μέτρο, που καταστρέφει την οικονομία και δεν είναι κατάλληλο προκειμένου να σταματήσει την επιδημία.
Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση επιβάλλει εκ νέου lockdown είναι πως είναι εντελώς χαμένη (...), πως απέτυχε πλήρως να διαχειριστεί τον κορονοϊό», λέει ο Lapid.
Τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί κατέβηκαν στους δρόμους διεκδικώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού λόγω της δίκης του για διαφθορά και της διαχείρισης της πανδημίας.
Συγκεντρώνονται τα βράδια του Σαββάτου μπροστά από την επίσημη κατοικία του Benjamin Netanyahu και σε γέφυρες σε διάφορες πόλεις.
Ο Yair Lapid απέφυγε μέχρι στιγμής τις συγκεντρώσεις της Ιερουσαλήμ αλλά έχει κάνει μια περιοδεία στις γέφυρες.
Αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, η δημοτικότητα του Netanyahu έχει μειωθεί αλλά το κόμμα του, το Λικούντ, παραμένει επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις.
Οι υποστηρικτές του Yair Lapid καταλαμβάνουν την τρίτη θέση.
«Δεν είναι αρκετό, πρέπει να είμαι σε θέση να έχω ένα αρκετά καθαρό μήνυμα για να επωφεληθώ» από τις διαδηλώσεις, παραδέχεται, υποστηρίζοντας πως ο Benjamin Netanyahu δεν κέρδισε ποτέ εκλογές με τους οικονομικούς δείκτες στο κόκκινο, όπως συμβαίνει σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης