Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις από την Ισπανία στο Γιβραλτάρ για να ενταχθεί στην ζώνη Σένγκεν μετά το Brexit

tags :
Πιέσεις από την Ισπανία στο Γιβραλτάρ για να ενταχθεί στην ζώνη Σένγκεν μετά το Brexit
Η συμμετοχή στην Σένγκεν θεωρείται ως ένα αμφιλεγόμενο θέμα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η ισπανική κυβέρνηση πιέζει το Γιβραλτάρ ώστε να ενταχθεί στη ζώνη του Σένγκεν χωρίς διαβατήρια, μετά την μεταβατική περίοδο του Brexit.
Η Μαδρίτη υπέβαλε το αίτημά της μετά από μια σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των κυβερνήσεων της Βρετανίας και του Γιβραλτάρ που πραγματοποιήθηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ίδια ώρα, παρακολουθεί τις συζητήσεις.
Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται τις εξωτερικές υποθέσεις του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους του Γιβραλτάρ, αναμένεται να ανταποκριθεί στην πρόταση σε δύο έως τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.
Οι κάτοικοι που ζουν και στις δύο πλευρές των συνόρων του Γιβραλτάρ-Ισπανίας διασχίζουν τακτικά προς τις δύο κατευθύνσεις χωρίς εμπλοκή εγγράφων, αλλά μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου, τα διαβατήριά τους θα πρέπει να ελέγχονται εάν δεν υπάρχει συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία.
Το να επιτρέπεται στο Γιβραλτάρ να συμμετέχει στο Σένγκεν θεωρείται ως ένα αμφιλεγόμενο θέμα για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αρνήθηκε να συμμετάσχει στην πτυχή της ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν, ενώ ήταν μέλος της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης