Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rehn (ΕΚΤ): Μεγάλη ανησυχία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη – Είμαστε εκτός στόχου, ίσως χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα

Rehn (ΕΚΤ): Μεγάλη ανησυχία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη – Είμαστε εκτός στόχου, ίσως χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα
«Η προοπτική για τον πληθωρισμό προκαλεί ανησυχία», δήλωσε ο Olli Rehn
Σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο που δεν συμβαδίζει με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκονται οι τιμές στην Ευρωζώνη, τόνισε ο Olli Rehn, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ενώ οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την πανδημία έχουν αποτρέψει την εμφάνιση ισχυρών αποπληθωριστικών τάσεων, «η προοπτική για τον πληθωρισμό προκαλεί ανησυχία», είπε σε διαδικτυακή του παρέμβαση το Σάββατο (12/9/2020) ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης.
Πρόσθεσε ότι ο βασικός πληθωρισμός - ο οποίος μετρά την αύξηση των τιμών, εξαιρουμένων των πιο ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας - είναι σχετικά σταθερός παρά τις δραστικές μεταβολές στην πραγματική οικονομία.
«Δυστυχώς, η σταθερότητα των τιμών βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, δηλαδή σαφώς κάτω από τον στόχο μας», σημείωσε ο Rehn.
Τα σχόλιά του υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης μόλις γίνει σαφής ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας και εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν βελτιωθούν, αναφέρει το Bloomberg.
Το άλμα πάνω από 10% του ευρώ από τον Μάρτιο 2020 είναι ένας βασικός παράγοντας που επιβραδύνει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, μια μέρα μετά τις παρατηρήσεις της Lagarde για παρακολούθηση των εξελίξεων στη συναλλαγματική ισοτιμία.
Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στην ΕΚΤ, προσπαθούν να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της έκφρασης ανησυχιών για την άνοδο του ευρώ και της αποφυγής οποιασδήποτε εντύπωσης ότι προσπαθούν σκόπιμα να αποδυναμώσουν το ενιαίο νόμισμα.
Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos επανέλαβε ότι  συναλλαγματική ισοτιμία «είναι μία από τις σημαντικότερες μεταβλητές» όσον αφορά στις μακροοικονομικές επιδόσεις και τόνισε πως η Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τη σταθερότητα των τιμών.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης