Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Αντιεμβολιαστές, συνωμοσιολόγοι και νεοναζί υπέρ Trump

New York Times: Αντιεμβολιαστές, συνωμοσιολόγοι και νεοναζί υπέρ Trump
Αγαπημένος των αντιεμβολιαστών, των συνωμοσιολόγων και των νεοναζί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump
Ως απελευθερωτή θεωρούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, μια σειρά από αμφιλεγόμενες πολιτικά και κοινωνικά ομάδες, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Νew York Times.
Αν μη τι άλλο, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος είναι ο αγαπημένος πολιτικός των συνωμοσιολόγων, των εθνικιστών και των νεοναζί.
Προτού εκατοντάδες ακροδεξιοί ακτιβιστές προσπαθήσουν να εισβάλουν στο γερμανικό κοινοβούλιο, ένας από τους ηγέτες τους ξεσήκωσε τα πλήθη αναφερόμενος στον Πρόεδρο Trump.
«O Trump είναι στο Βερολίνο» φώναξε μια γυναίκα.
Μάλιστα, ήταν τόσο πειστική που μια ομάδα από νεοναζί ζήτησε αργότερα από την αμερικανική πρεσβεία συνάντηση με τον Donald Trump.
«Ο Trump θεωρείται λύτρωση για τη γερμανική ακροδεξιά» δήλωσε ο Miro Dittrich, ειδικός για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στο Ίδρυμα Amadeu-Antonio, με έδρα το Βερολίνο.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Trump είναι βαθύτατα δημοφιλής στην ευρεία πλειοψηφία των Γερμανών.
Με άλλα λόγια, ο Trump και ο αχαλίνωτος πολιτικός του λόγος, που, εκτός των άλλων, έχει σπείρει τον σκεπτικισμό για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, διαχέονται πολύ πέρα από τις αμερικανικές ακτές.
Ωστόσο, σε ένα ταχέως επεκτεινόμενο σύμπαν παραπληροφόρησης, αυτά τα μηνύματα ενέχουν πραγματικούς κινδύνους για τις δυτικές δημοκρατίες, αφού θολώνουν τις γραμμές μεταξύ πραγματικών και ψεύτικων ειδήσεων, επιτρέποντας στις ακροδεξιές ομάδες να επεκτείνουν την εμβέλειά τους και να ωθούν περισσότερους πολίτες προς τη ριζοσπαστικόποιηση…
Η δε έκκληση του Trump προς το πολιτικό περιθώριο έχει πλέον προσθέσει ένα νέο, απρόβλεπτο στοιχείο στη γερμανική πολιτική, σε μια εποχή που η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών έχει αναγνωρίσει τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και την ακροδεξιά τρομοκρατία ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη γερμανική δημοκρατία.
Στη Γερμανία, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Trump έχει γίνει έμπνευση για αυτές τις περιθωριακές ομάδες.
Ανάμεσά τους σκληρές νεοναζιστικές ομάδες, οπαδοί του QAnon και άλλοι συνωμοσιολόγοι.
Οι εθνικιστές λαϊκιστές στη Γερμανία καλωσορίζουν εδώ και πολύ καιρό την παρουσία ενός δικού τους, όπως το βλέπουν, στον Λευκό Οίκο.
Η γλώσσα και η ιδεολογία του κ. Trump βοήθησαν στη νομιμοποίηση της δικής τους, αναφέρουν οι New York Times.
Το φαινόμενο QAnon έχει προσθέσει ένα νέο είδος καυσίμου σε αυτήν τη φωτιά.
Οι οπαδοί του QAnon υποστηρίζουν ότι ο Trump πολεμά ένα «σκοτεινό κράτος» που όχι μόνο ελέγχει την οικονομία και, γενικά, την εξουσία, αλλά επίσης κακοποιεί και δολοφονεί παιδιά σε υπόγειες φυλακές για να εξαγάγει μια ουσία που κρατά για τα μέλη του.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένοι οπαδοί του δόγματος QAnon έχουν κατηγορηθεί για σκληρά εγκλήματα.
Το FBI προειδοποίησε ότι η QAnon αποτελεί απειλή για την εσωτερική τρομοκρατία.
«Σε μια εποχή που ορισμένοι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν τον δημοκρατικό διάλογο με όλα τα δυνατά μέσα», δήλωσε ο Konstantin von Notz, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής εποπτείας πληροφοριών, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο πολύ σοβαρά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης