Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Σχέδιο να μεταφέρει ο Erdogan την ελληνοτουρκική διένεξη και στο διάστημα – Οι εντολές στο γενικό επιτελείο στρατού

tags :
Αποκάλυψη: Σχέδιο να μεταφέρει ο Erdogan την ελληνοτουρκική διένεξη και στο διάστημα – Οι εντολές στο γενικό επιτελείο στρατού
Το έγγραφο αναφέρει ότι η τουρκική στρατιωτική ηγεσία θα προβάλλει περισσότερες αξιώσεις, αυτή τη φορά στο διάστημα και όχι στην ξηρά ή στη θάλασσα ή στον αέρα
Ενώ οι τρέχουσες εντάσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο επικεντρώνονται στις παρατεταμένες διαφωνίες στη γη, ο τουρκικός στρατός έχει ήδη ορίσει το έδαφος για τη μάχη της επόμενης γενιάς με δύο από τους γείτονές του.
Και αυτό το έδαφος είναι στο διάστημα, σύμφωνα με ένα διαβαθμισμένο έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Nordic Monitor.
Το λεπτομερές έγγραφο 311 σελίδων - που ετοιμάστηκε με εντολή του τότε Αρχηγού Γενικού Επιτελείου και τώρα υπουργού Άμυνας Hulusi Akar και υπογράφηκε από τον Στρατηγό  Yaşar Güler, τον τότε αναπληρωτή αρχηγό του γενικού επιτελείου που είναι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση των εξελίξεων του διαστήματος στις γειτονικές χώρες.
Η αποστολή ήταν «να συμβουλεύει το Γενικό Επιτελείο και τη Διοίκηση σε θέματα αεροπορίας και διαστήματος που σχετίζονται με την Ελλάδα, την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο», σύμφωνα με την πρώτη ανάθεση που δόθηκε σε αυτό το ειδικό τμήμα.
Image
Η Τουρκία και η Ελλάδα, γείτονες και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, διαφωνούν για τα όρια των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου τους στο Αιγαίο, όπου τα ελληνικά νησιά παρατάσσονται κατά μήκος της δυτικής ακτής της Τουρκίας.
Η οριοθέτηση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, μια διαμάχη που αφορά τα τουρκικά και ελληνικά δικαιώματα στην οικονομική εκμετάλλευση των πόρων εντός και κάτω από τον πυθμένα του Αιγαίου σε μια περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των χωρικών τους υδάτων και της ανοικτής θάλασσας, παραμένει άλυτο.
Οι δύο χώρες έχουν διαφορές σε μια σειρά άλλων θεμάτων, από τις γραμμές οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) έως τον εναέριο χώρο.
Η Τουρκία διατηρεί επίσης στρατεύματα στο διχοτομημένο νησί της Κύπρου, το βόρειο τρίτο του οποίου έχει καταλάβει από το 1974.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η τουρκική στρατιωτική ηγεσία θα προβάλλει περισσότερες αξιώσεις, αυτή τη φορά στο διάστημα και όχι στην ξηρά ή στη θάλασσα ή στον αέρα.
Και οι τρεις χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη για το διάστημα του 1967, η οποία ορίζει ότι όλα τα έθνη μπορούν να εξερευνήσουν και να χρησιμοποιήσουν το διάστημα.
Ωστόσο, η συνθήκη δεν απαγορεύει στρατιωτικές δραστηριότητες στο διάστημα, με εξαίρεση την τοποθέτηση όπλων μαζικής καταστροφής.
Image
Στην εναρκτήρια ομιλία του για το άνοιγμα του Ερευνητικού Κέντρου Διαστημικών Συστημάτων και Προηγμένων Τεχνολογιών στις 30 Αυγούστου 2020, ο Τούρκος πρόεδρος  Recep Tayyip Erdoğan είπε: «Η Τουρκία έχει κάνει τα πρώτα της βήματα στο διάστημα εξ ολοκλήρου με τη δική της τεχνολογία.
Είμαστε τώρα στο διαστημικό πρωτάθλημα. "
Τονίζοντας ότι ένα έργο εκτόξευσης μικρο δορυφόρων είχε επιτυχώς δοκιμαστεί, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θα επιτύχει την εκτόξευση δορυφόρων, τη διεξαγωγή δοκιμών, την παραγωγή υποδομών και τη δημιουργία διαστημικής βάσης.
«Όταν ο δικός μας δορυφόρος εκτοξευτεί στο διάστημα, θα παρέχει μια ασφαλή ροή πληροφοριών στη χώρα μας σε περιόδους πολέμου και ειρήνης.
Ο δορυφόρος μας θα διευκολύνει τους στρατιώτες μας να εργάζονται παρέχοντας πληροφορίες και συντεταγμένες σε πραγματικό χρόνο», είπε, προσθέτοντας: «Οι δυνατότητες που θα αποκτηθούν μέσω αυτού θα εξυπηρετήσουν επίσης τους στόχους που αναφέρονται στο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα που εκπόνησε το τουρκικό διαστημικό πρακτορείο».
«Έχουμε πραγματοποιήσει επιτυχώς τις δοκιμές για αυτό το έργο, το οποίο έχει στρατηγική σημασία.
Ο πρώτος εθνικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε με εθνικές τεχνολογίες ανέβηκε σε υψόμετρο 130 χιλιομέτρων, ξεπερνώντας το όριο των 100 χιλιομέτρων, το οποίο γίνεται αποδεκτό ως το όριο του διαστήματος», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος.
Image
Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Erdogan εξέδωσε διάταγμα για την ίδρυση της Τουρκικής Υπηρεσίας Διαστήματος για τη διαχείριση του εθνικού διαστημικού προγράμματος της χώρας.
Το πρόγραμμα επιβλέπεται προσωπικά από τον πρώην επικεφαλής βοηθό του Erdogan και τώρα υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Mustafa Varank, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα είχε ως στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων της Τουρκίας.
Το διαβαθμισμένο έγγραφο, που εκπονήθηκε τον Απρίλιο του 2016, αναθεώρησε προηγούμενες οδηγίες που εκδόθηκαν από το Γενικό Επιτελείο για την εντολή του Υπουργείου για την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ναυτιλία και την Αεροπορία (Yunanistan, Kıbrıs, Denizcilik Ve Havacılık Daire Başkanlı Turkishı στα Τουρκικά) καθώς και άλλα τμήματα του Γενικού Επιτελείου.
Image
Οι αναθεωρημένες οδηγίες υποδηλώνουν ότι η τουρκική ηγεσία έχει ήδη αποφασίσει ότι το διάστημα θα μπορούσε να είναι ένας άλλος χώρος μάχης μεταξύ Τουρκίας και των γειτόνων Ελλάδα και Κύπρο και ήθελε να προχωρήσει μπροστά στο παιχνίδι εκδίδοντας μια νέα εντολή για την παρακολούθηση των εξελίξεων σε αυτόν τον τομέα με συγκεκριμένη αναφορά σε αυτές τις δύο χώρες.

Πως ήρθε στο φως της δημοσιότητας το διαβαθμισμένο έγγραφο

Το έγγραφο ανακαλύφθηκε σε φάκελο δικαστηρίου στην τουρκική πρωτεύουσα όπου ο εισαγγελέας Serdar Coşkun, πιστός του Προέδρου Erdogan, φαίνεται να είχε ξεχάσει να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα πριν υποβάλει το αρχείο στο δικαστήριο.
Συλλέχθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου κατά τη διάρκεια έρευνας σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016.
Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου εισβολής για την Ελλάδα καθώς και άλλων εγγράφων, βρέθηκε ότι ανταλλάχθηκαν μεταξύ των ανώτατων διοικητών του Γενικού Επιτελείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης