Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις αγορές - Στο επίκεντρο μάκρο και πανδημία - Σε νέα ιστορικά υψηλά S&P 500 και Nasdaq, στο +0,22% ο DAX

Άνοδος στις αγορές - Στο επίκεντρο μάκρο και πανδημία - Σε  νέα ιστορικά υψηλά S&P 500 και Nasdaq, στο +0,22% ο DAX
Νέα άνοδος στις αγορές πααρά την έεντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα
Με έντονη νευρικότητα, κινήθηκαν σήμερα 1/9 τα διεθνή χρηματιστήρια, με τα μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα να δείχνουν δυναμική ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τη μεγαλύτερη εδώ και μία δεκαετία.
Οι παράγοντες της αγοράς παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τα μάκρο της Κίνας προκειμένου να αξιολογούν την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας μετά το πλήγμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στο μέτωπο της πανδημίας παραμένει ο παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία του κορωνοϊού καθώς με αμείωτη ένταση καταγράφονται νέα κρούσματα και εστίες σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έσπευσε να προειδοποιήσει ενόψει του φθινοπώρου τα κράτη που έχουν σημαντική ενεργή εξάπλωση του ιού, να προχωρήσουν στο άνοιγμα της κοινωνίας με προσεκτικά βήματα, καθώς εάν αυτό γίνει χωρίς έλεγχο, θα αποτελέσει «μια συνταγή για καταστροφή».
Ο ΠΟΥ σημειώνει πως ο ιός είναι πραγματικός, πως είναι επικίνδυνος, πως εξαπλώνεται ταχύτατα και πως σκοτώνει και για αυτό το λόγο συστήνει στα κράτη να κάνουν ότι χρειάζεται προκειμένου να προχωρήσουν με προσεκτικό τρόπο στο άνοιγμα των κοινωνιών τους.
Πάντως, έρευνα του Ipsos για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έδειξε πως το 74% των πολιτών θα έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με τους Κινέζους να έχουν το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής του εμβολίου (97%) και τους Ρώσους το χαμηλότερο (54%).
Την ίδια στιγμή η επιδημία εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ινδία, η οποία εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες στη νέα μεγάλη εστία της επιδημίας, ενώ στο κόκκινο παραμένει η ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, η οποία καθημερινά καταγράφει χιλιάδες μολύνσεις και θανάτους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 851.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 25,5 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε περίπου 16,8 εκατομμύρια.
Την έναρξη του τελικού σταδίου κλινικών δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου κατά της Covid- 19, ανακοίνωσε η AstraZeneca.
Ειδικότερα, η φαρμακευτική ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ξεκίνησε ξεκίνησε την εισαγωγή ενηλίκων για χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου ενός υποψήφιου εμβολίου της κατά της COVID-19, στο οποίο θα συμμετάσχουν 30.000 εθελοντές. Όσοι συμμετέχουν στις δοκιμές θα λάβουν είτε δύο δόσεις του πειραματικού εμβολίου με την κωδική ονομασία AZD1222 σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, είτε ένα εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με την εταιρία.
Οι δοκιμές του εμβολίου γίνονται υπό το πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (Operation Warp Speed program) με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής, της διάθεσης του εμβολίου, αλλά και σχετικών θεραπευτικών αγωγών κατά της COVID-19.
Ο πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι το εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, πολύ συντομότερα από την περίοδο που το αναμένουν οι ειδικοί.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,76% στις 28.645 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,75% κλείνοντας στις 3.526 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +1,39% στις 11.939 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 26,18 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο +0,22% στις 12.974 μονάδες.
Image
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ο τομέας της μεταποίησης αναπτύχθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά 11 ετών στα οποία βρέθηκε τον Απρίλιο.
Ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 56 μονάδες τον Αύγουστο από 54,2 τον Ιούλιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 21 μηνών. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν άνοδο του δείκτη στις 54,6 μονάδες.
Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει ανάπτυξη του κλάδου.
Ο δείκτης νέων παραγγελιών σημείωσε άλμα στις 67,6 μονάδες από 61,5, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2004.
Ο δείκτης παραγωγής ενισχύθηκε στις 63,3 μονάδες από 62,1.
Άνοδο στις 46,4 μονάδες σημείωσε ο δείκτης απασχόλησης, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων.

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με έντονη νευρικότητα, κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα να δείχνουν δυναμική ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τη μεγαλύτερη εδώ και μία δεκαετία.
Οι παράγοντες της αγοράς παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τα μάκρο της Κίνας προκειμένου να αξιολογούν την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας μετά το πλήγμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στο ταμπλό οι μετοχές των ST Microelectronics, Dialog Semiconductor, Infineon Technologies και ASML ενισχύθηκαν από +4%, μετά την ανακοίνωση της Apple ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή 75 εκατ. τηλεφώνων 5G.
Άνοδο +1% κατέγραψε η μετοχή της βρετανικής Astrazeneca, η οποία ανακοίνωσε ότι βρίσκοεται στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών για το υποψήφιο εμβόλιο κατά της Covid -19.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας αμετάβλητος παρέμεινε τον Αύγουστο 2020 ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη σε σχέση με τον Ιούλιο.
Ειδικότερα ο δείκτης της Markit διαμορφώθηκε στις 51,7 μονάδες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Στη Γερμανία ο δείκτης PMI εξακολουθεί να ανακτά το χαμένο έδαφος, στις 52,2 μονάδες, από 51 μονάδες.
Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 μηνών.
Στη Γαλλία η μεταποιητική δραστηριότητα έχασε μέρος του momentum με τον δείκτη να υποχωρεί στις 49,8 μονάδες από 52,4 τον Ιούλιο.
Στην Ιταλία ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 53,1 μονάδες τον Αύγουστο, από 51,9 μονάδες τον Ιούλιο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2018.
Στην Ισπανία, ο δείκτης υποχώρησε στις 49,9 μονάδες τον Αύγουστο, μετά την ισχυρή ανάκαμψη του Ιουλίου (53,5 μονάδες).
Πτώση σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, με τις τιμές ενέργειας να καταγράφουν «βουτιά» 7,8%.
Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο του πληθωρισμού.
Σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,4%, ενώ σε ετήσια 0,2%.
Σύμφωνα με το Reuters, oι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 0,2% τον Αύγουστο.
Η τελευταία φορά που οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν σε ετήσια βάση ήταν τον Μάιο του 2016 (-0,1%).
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ (κοντά στο 2%).
Οι τιμές ενέργειας έκαναν βουτιά 7,8% σε ετήσια βάση, σε συνέχεια της πτώσης τους κατά 8,4% τον Ιούλιο. Οι τιμές των μη βιομηχανικών αγαθών υποχώρησαν επίσης κατά 0,1% μετά την αύξησή τους κατά 1,6% τον Ιούλιο.
Ο δομικός πληθωρισμός - που δεν υπολογίζει τις άστατες τιμές ενέργειας όπως και τις ευμετάβλητες τιμές των νωπών τροφίμων - μειώθηκε στο 0,6% σε ετήσια βάση από 1,3% τον Ιούλιο και ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μία μείωσή του στο 1,1%.
Αν δεν ληφθούν υπόψη ούτε οι τιμές του αλκοόλ και του καπνού, ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,4% από 1,2% τον Ιούλιο.
Νέα αύξηση παρουσίασε τον Ιούλιο ο ρυθμός της ανεργίας στην ευρωζώνη, καθώς παραμένουν οι επιπτώσεις της πανδημίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 7,9%, έναντι 7,7% που ήταν τον Ιούνιο.
Αν και τα στοιχεία δείχνουν μια επιδεινούμενη εικόνα, αλλά εξακολουθούν να είναι κάτω από το χαμηλό ρεκόρ που παρατηρείται στη μέση της κρίσης χρέους.
Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική ύφεση μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους έπειτα από την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
Η Eurostat εκτιμά ότι 15,184 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 12,793 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ ήταν οι άνεργοι τον Ιούλιο του 2020.
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 336.000 στην ΕΕ και κατά 344.000 στην ευρωζώνη.
Τον Ιούλιο του 2020, 2,906 εκατομμύρια νέοι (κάτω των 25) ήταν άνεργοι στην ΕΕ, εκ των οποίων 2,338 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ. Τον Ιούλιο του 2020, το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 17,0% στην ΕΕ και 17,3% στην ευρωζώνη, από 16,9% και 17,2% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, η ανεργία των νέων αυξήθηκε κατά 37.000 στην ΕΕ και κατά 29.000 στη ζώνη του ευρώ.
 Τον Ιούλιο του 2020, το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες ήταν 7,5% στην ΕΕ, από 7,3% τον Ιούνιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες ήταν 7,0% τον Ιούλιο του 2020, από 6,8% τον Ιούνιο του 2020.
Στη ζώνη του ευρώ, το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες αυξήθηκε από 8,0% τον Ιούνιο 2020 σε 8,3% τον Ιούλιο 2020 ενώ αύξηση καταγράφηκε και στο ποσοστό των ανδρών από 7,5% σε 7,6%.
Βελτιώθηκε η εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας της Γερμανίας το 2020, αφού πλέον εκτιμάται ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο -5,8%, από -6,3% νωρίτερα.
Ωστόσο, η εκτίμηση για την πορεία του ΑΕΠ της Γερμανίας το 2021 διαμορφώθηκε στο +4,4%, από +5,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
«Η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας από το σοκ του κορωνοϊού», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Peter Altmaier, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει πως θα επιβληθεί εκ νέου εθνικό lockdown, όπως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
«Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι, τουλάχιστον για τώρα, έχουμε να κάνουμε με μία εξέλιξη (της ανάπτυξης) που έχει τη μορφή V», δήλωσε ο Altmaier σε δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση των αναθεωρημένων προβλέψεων της κυβέρνησης για την ανάπτυξη.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Bertelsmann SE & Co ανακοίνωσε ότι τα έσοδα και τα κέρδη στο α΄ εξάμηνο μειώθηκαν, καθώς και ότι αναμένει οι αγορές διαφήμισης να ανακάμψουν σταδιακά στη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.
Η γερμανική εταιρεία media, υπηρεσιών και εκπαίδευσης, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 488 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 502 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου του προηγουμένου έτους.
Τα έσοδα στο α΄ εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 7,85 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 8,61 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν στα 805 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα από τα 824 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
«Ξεκινήσαμε τον χρόνο καλά, αλλά από τον Μάρτιο αισθανόμαστε την οικονομική επίδραση της πανδημίας, ιδιαίτερα στις αγορές διαφήμισης», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Thomas Rabe.
«Η πτώση στα διαφημιστικά έσοδα αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την άνθιση στις εκδόσεις βιβλίων, στη μουσική και συγκεκριμένα στις δραστηριότητες εκπαίδευσης, αλλά επίσης μέσω της ενεργού διαχείρισης κόστους και ταμειακών ροών», πρόσθεσε ο Rabe.

Οριακές μεταβολές στις αγορές της Ασίας

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι δείκτες στις αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να ισορροπούν μεταξύ των θετικών στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα και την αδύναμη συνεδρίαση της Δευτέρας στη Wall Street.
Οριακά πτωτικές τάσεις επικράτησαν στο Τόκιο, καθώς οι οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις κερδών.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή μεταβολή -0,01% στις 23.138 μονάδες.
Παράλληλα ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραψε πτώση 0,40% στις 1.611,70 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωσε οριακή μεταβολή 0,10% στις 25.197 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index υποχωρούσε 0,01% στις 3.395 μονάδες.
Στην Ταϊβάν οι μετοχές κατέγραψαν άνοδο καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, κίνηση η οποία εκλαμβάνεται ως μήνυμα στήριξης.
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχώρησε  σε χαμηλά 4 εβδομάδων, λόγω της διπλωματικής έντασης με την Κίνα.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ο μεταποιητικός δείκτης Caixin/Markit της Κίνας ενισχύθηκε στις 53,1 μονάδες τον Αύγουστο, από το 52,8 του Ιουλίου, καταγράφοντας ανάπτυξη για 4ο διαδοχικό μήνα και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2011.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης