Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eslen (Τουρκία): Κάναμε μέγα στρατηγικό λάθος στη Λιβύη - Απειλείται η τουρκολιβυκή συμφωνία

Eslen (Τουρκία): Κάναμε μέγα στρατηγικό λάθος στη Λιβύη - Απειλείται η τουρκολιβυκή συμφωνία
Η Τουρκία υπερεπεκτάθηκε και έκανε στρατηγικά λάθη στη Λιβύη, τώρα θα υποστεί τις συνέπειες τονίζει σε άρθρο του ο απόστρατος αξιωματός Ν. Eslen
Βολές κατά της πολιτικής και επεκτατικής στρατηγικής του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan στη Λιβύη, αλλά και τη Συρία, που οδήγησε σε λάθη τα οποία θέτουν σε κίνδυνο το τουρκολυβικό σύμφωνο, αλλά και την υλοποίηση του πνεύματος του νεο-οθωμανισμού, εξαπέλυσε ο απόστρατος στρατηγός Nejat Eslen σε άρθρο του που δημοσιεύει η ιστοσελίδα medyafaresi, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πορεία και επιβίωση του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου.
Όπως γράφει, «Η ιδέα της 'Γαλάζιας Πατρίδας' πήρε το όνομά της από τον ναύαρχο ε.α. Cem Gürdeniz και έγινε αποδεκτή από το κράτος.
Ένας άλλος ναύαρχος ε.α ο Cihat Yaycı, σχεδίασε έναν χάρτη που μας έφερε να γειτονεύουμε με τη Λιβύη από τη θάλασσα.
Ακολούθησε το μνημόνιο και η συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας με τη νόμιμη διοίκηση Sarraj της Λιβύης, που καθόρισε τις «περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας» αναφέρει ο απόστρατος αξιωματικός, τονίζοντας πως με το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» διογκώθηκε υπερβολικά «το πνεύμα του νεο-οθωμανισμού» στην Τουρκία.
Ο ίδιος ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα τουρκικά σχέδια στη Λιβύη, που φαίνεται να βαλτώνουν, αφού εξ'αρχής, όπως εξηγεί στη συνέχεια, ήταν λάθος ο στρατηγικός σχεδιασμός και η υπερέκταση.
  «Πήγαμε στη Λιβύη χωρίς να εξετάσουμε πιθανά σενάρια και χωρίς να αξιολογήσουμε τα πιθανά σενάρια και χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τον βασικό κανόνα της στρατηγικής, την ισορροπία δύναμης και στόχου.
Ξεκινήσαμε μια στρατιωτική επέμβαση για να βοηθήσουμε τον Sarraj.
Στην αρχή η κατάσταση ήταν καλή.
Απωθήσαμε τις επιθέσεις του Haftar με επιτυχία φτάνοντας έως τη Σύρτη.
Από εκεί ξεκίνησε το στρατηγικό μας σφάλμα.
Πιστέψαμε λανθασμένα πως θα μπορούσαμε να κατακτήσουμε όλη τη χώρα με τον υπερσύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό μας.
Ωστόσο όλες οι στρατηγικές ισορροπίες άλλαξαν όταν η Ρωσία τοποθέτησε τα πολεμικά αεροπλάνα και τους μισθοφόρους της στην περιοχή.
Η Αίγυπτος, μας έδειξε τα δόντια της από μακριά, ενώ τα ΗΑΕ κατέστρεψαν το σύστημα της αντιαεροπορικής μας άμυνας.
Μάθαμε έτσι, αν και αργά, πως δεν μπορούσαμε να επιτύχουμε τον στόχο μας στη Λιβύη με τη δική μας δύναμη κι αυτό μας έφερε σε απελπισία» τονίζει ο Eslen, επικρίνοντας τις επιλογές Erdogan στο να μην υπάρξει στενότερη συνεργασία με Ρωσία στη Λιβύη.
Ειδικότερα, «ενώ ήταν δυνατόν να συμβιβαστούμε με τη Ρωσία και να προσδιορίσουμε τη μοίρα της Λιβύης μαζί, κάναμε την επιλογή μας υπέρ των ΗΠΑ και δηλώσαμε ότι "θα συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ στη Λιβύη από τώρα και στο εξής" ωστόσο, έχουμε ήδη την αμφιλεγόμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός», επισημαίνει.
Υπογραμμίζει επίσης, πως η Λιβύη κινδυνεύει με μόνιμη διαίρεση που θα τινάξει στον αέρα τον χάρτη Yaycı και το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.
«Για ποιους σκοπούς λοιπόν πήγαμε στη Λιβύη;
Τι κερδίσαμε;
Ποιο ήταν το κόστος;
Όσα γνωρίζουμε αμφισβητούνται.
Η διαίρεση της Λιβύης θα μπορούσε ν αποτελέσει την αρχή του τέλους του νεο-οθωμανισμού στην Τουρκία και σοβαρό πλήγμα στο δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας"»τονίζει.
Στη συνέχεια του άρθρου του ο απόστρατος στρατηγός επικρίνει την πολιτική Erdogan στη Συρία, που σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη δημιουργία κουρδικού κράτους στην περιοχή, ενώ υποστηρίζει πως τα έξοδα των επιχειρήσεων, αντιστοιχουν σε δαπάνες όσα θα κερδίσουμε από τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
«Το πνεύμα του νέο-οθωμανισμού κινδυνεύει να υποστεί ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα και στην Συρία» καταλήγει στο άρθρο του, επισημαίνοντας με νόημα πως:
«Ο πρωταρχικός στόχος της μεγάλης στρατηγικής δεν είναι να οδηγήσει και να κερδίσει έναν πόλεμο, αλλά να δημιουργήσει πιο ευνοϊκές συνθήκες για την ειρήνη.
Είναι ένα γεγονός που έχει δοκιμαστεί στην ιστορία, έχει δώσει μαθήματα.
Όποιος βασίζεται σε ιδεολογίες, αντί να κάνει ορθολογικές αξιολογήσεις και να στοχεύει ρεαλιστικά εθνικά συμφέροντα στις διεθνείς σχέσεις και τις εφαρμοσμένες στρατηγικές, πάντα αποκομίζει απογοητεύσεις.

Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης