Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ιστορικά υψηλά ο δείκτης Buffett... προμηνύοντας κραχ στις αγορές

tags :
Σε ιστορικά υψηλά ο δείκτης Buffett... προμηνύοντας κραχ στις αγορές
Ο δείκτης έχει ένα σταθερό ιστορικό πρόβλεψης των παρελθόντων bear markets, καθώς σημείωσε άνοδο πριν από την οικονομική κρίση του 2008 και τη συντριβή του dot-com
Ο αγαπημένος δείκτης της αγοράς, ο Buffett Indecator έφτασε σε ιστορικά υψηλά, σηματοδοτώντας ότι οι μετοχές είναι υπερβολικά υπερτιμημένες και ένα κραχ… επίκειται.
Ο λεγόμενος δείκτης Buffett χρησιμοποιείται για να εκτιμήσει εάν το χρηματιστήριο είναι υπερτιμημένο ή υποτιμημένο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας.
Υπολογίζεται διαιρώντας τις κεφαλαιοποιήσεις της αγοράς μετοχών μιας χώρας με το μεικτό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της, και εκφράζεται σε ποσοστιαίους όρους.
Δεδομένου ότι ο συνολικός δείκτης αγοράς Wilshire 5000 αποτιμήθηκε περίπου στα 35,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στο κλείσιμο της Τετάρτης, ενώ η τελευταία επίσημη εκτίμηση για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου είναι 19,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο δείκτης Buffett ανέρχεται στο 183% με βάση αυτά τα στοιχεία, μια σημαντική αύξηση από 170% στις 30 Ιουλίου.
Ο δείκτης έχει ένα σταθερό ιστορικό πρόβλεψης των παρελθόντων bear markets, καθώς σημείωσε άνοδο πριν από την οικονομική κρίση του 2008 και τη συντριβή του dot-com.
Ωστόσο, απέχει πολύ από την ακρίβεια, καθώς το ΑΕΠ δεν αντιπροσωπεύει εισόδημα που αποκτάται στο εξωτερικό και οι εισηγμένες στις ΗΠΑ εταιρείες δεν συμβάλλουν απαραίτητα στην εγχώρια οικονομία.
Επιπλέον, η τελευταία ανάγνωση αντικατοπτρίζει μια δραματική πτώση στο ΑΕΠ των ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο που θα μπορούσε να αποδειχθεί προσωρινή, καθώς αντικατοπτρίζει το κλείσιμο καταστημάτων, τα lockdown και τους περιορισμούς ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν επίσης λάβει πρωτοφανή μέτρα για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών αγορών και της οικονομίας, και ενδέχεται να μην επιτρέψουν την εμφάνιση ενός κραχ.
Ωστόσο, ο δείκτης Buffett υπογραμμίζει την έντονη αποσύνδεση μεταξύ του χρηματιστηρίου και της οικονομίας.
Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq έκλεισαν σε ιστορικά υψηλά την Τετάρτη, παρόλο που κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν κατατεθεί περισσότερες από 57 εκατομμύρια αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας.
Ο εν λόγω δείκτης του Buffett, ο οποίος συγκρίνει τη συνολική αξία των παγκόσμιων αγορών με το παγκόσμιο ΑΕΠ, αυξήθηκε σε υψηλό 30 μηνών στις αρχές του μήνα.
https://i.insider.com/5f479b50cd2fec00296a47b4":{"contentType":"image/png","aspectRatioW":843,"aspectRatioH":775}}" alt="Buffett Indicator _Q2 2020">

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης