Τελευταία Νέα
Διεθνή

H βόμβα υδρογόνου της Ρωσίας δημιούργησε μανιτάρι 7 φορές πιο ψηλό από το Everest

H βόμβα υδρογόνου της Ρωσίας δημιούργησε μανιτάρι 7 φορές πιο ψηλό από το Everest
Θεωρήθηκε ως το πιο ισχυρό πυρηνικό όπλο που δημιουργήθηκε και δοκιμάστηκε ποτέ η βόμβα υδρογόνου της ΕΣΣΔ
H βόμβα υδρογόνου της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών - σημερινή Ρωσία - δημιούργησε μανιτάρι 7 φορές υψηλότερο από το Everest
Η Ρωσία έδωσε στην δημοσιότητα για πρώτη φορά πλήρες αποχαρακτηρισμένο υλικό από την τεράστια πυρηνική βόμβα της Σοβιετικής Ένωσης, γνωστή ως βόμβα υδρογόνου «Tsar Bomba» (με κωδικό όνομα «Ιβάν»).
Θεωρήθηκε ως το πιο ισχυρό πυρηνικό όπλο που δημιουργήθηκε και δοκιμάστηκε ποτέ, πυροδοτήθηκε 4.000 μέτρα πάνω από ένα αραιοκατοικημένο αρχιπέλαγος στη Θάλασσα του Μπάρεντς στις 30 Οκτωβρίου 1961 ως μέρος μιας μυστικής δοκιμής που εντούτοις ανιχνεύτηκε από τις πληροφορίες των ΗΠΑ.
Η βόμβα είχε απόδοση περίπου 50 μεγατόνους, ή το ισοδύναμο 50 εκατομμυρίων τόνων TNT, και παρόλο που οι εικόνεςήταν κακήςποιότητας είχαν ήδη κυκλοφορήσει, μόλις πριν από λίγες μέρες η Rosatom State Atomic Energy Corporation δημοσίευσε ένα πλήρες ντοκιμαντέρ 40 λεπτών με το νέο αποχαρακτηρισμένο βίντεο της έκρηξης της βόμβας μετά την πτώση του από ένα βομβαρδιστικό Tu-95 Bear με την ευκαιρία της 75ης επετείου της πυρηνικής βιομηχανίας της Ρωσίας.
Το BBC είχε χαρακτηρίσει την βόμβα αυτή ως «πολύ μεγάλη για χρήση στον πόλεμο», δεδομένου ότι η θερμοπυρηνική βόμβα ήταν τόσο ισχυρή που θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαλείψει οποιοδήποτε κοντινό σοβιετικό φυλάκιο μαζί με τον εχθρό αλλά και το αεροπλάνο που έριξε την βόμβα.
Για την ιστορία από το ωστικό κύμα παρόλο που ήταν ήδη τουλάχιστον δυο μίλια μακριά τη στιγμή της έκρηξης υπέστη ζημία το ρωσικό βομβαρδιστικό.
Το ωστικό κύμα έγινε αισθητό τουλάχιστον 75 μίλια μακριά και δημιούργησε ένα σύννεφο μανιταριού που έφτασε σε ύψος 42 μίλια ή επτά φορές ψηλότερο από το όρος Everest.
Το ντοκιμαντέρ μας δείχνει μέσα στο πιλοτήριο του Tu-95V, όπου το πλήρωμα του αεροσκάφους φοράει προστατευτικά γυαλιά προτού δούμε τη βόμβα 26,5 τόνων να πέφτει στο έδαφος με αλεξίπτωτο στον κρατικό χώρο δοκιμών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Νο. 6 - κοντά στο στενό Matochkin της Novaya Zemlya. Σύμφωνα με το βίντεο, το Tu-95V ήταν 28 μίλια μακριά από το σημείο απελευθέρωσης και η έκρηξη παρήγαγε μια λάμψη ορατή 621 μίλια μακριά, παρά τα σύννεφα που υπήρχαν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης