Τελευταία Νέα
Διεθνή

AFP: Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» στο Αιγαίο οδηγεί τον Erdogan κατά της Ελλάδας

tags :
AFP: Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» στο Αιγαίο οδηγεί τον Erdogan κατά της Ελλάδας
«Το Blue Homeland είναι ένα σύμβολο της ναυτοσύνης της Τουρκίας», δήλωσε ο εμπνευστής Gurdeniz στο AFP
Οι μεγάλες κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο με τις αμφιλεγόμενες έρευνες φυσικού αερίου, τη σκληρή ρητορική και τα πολεμικά πλοία βασίζεται σε ένα μεγάλο όραμα.
Αυτό της «Γαλάζιας Πατρίδας» που καταλαμβάνει τα νερά που ισχυρίζονται ότι έχουν οι γείτονες της ΕΕ, διαπιστώνει νέα ανάλυση του AFP.
Φοβούμενος ότι δεν θα του δοθεί δίκαιο μερίδιο του άφθονου πλούτου φυσικού αερίου της περιοχής, η Τουρκία έστειλε ένα ερευνητικό σκάφος και μια μικρή ναυτική αρμάδα στις θάλασσες που η Ελλάδα θεωρεί ως δικές της, αυξάνοντας δραματικά την ένταση την περασμένη εβδομάδα.
Σε ένδειξη της αυξανόμενης σημασίας που αποδίδει στην ενεργειακή ανεξαρτησία, ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είχε πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
«Ο θεός μας άνοιξε την πόρτα για άνευ προηγουμένου πλούτο», ανέφερε σε μια αίθουσα γεμάτη υποστηρικτικούς αξιωματούχους.
Ωστόσο, το νέο εύρημα δεν μετρίασε την επιθυμία της Τουρκίας να επεκταθεί όλο και πιο βαθιά στη Μεσόγειο Θάλασσα, η οποία εξοργίζει την Ελλάδα και προκαλεί επανειλημμένα την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Γαλλία, ήδη σε αντίθεση με την Τουρκία για τη Λιβύη και τμήματα της Μέσης Ανατολής, έστειλε τα δικά της πλοία στην περιοχή για να βοηθήσει την Ελλάδα, προτρέποντας τον Erdogan να προειδοποιήσει ότι θα αντιδράσει ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση.
 
Το δόγμα «Γαλάζια πατρίδα»

Οι επικριτές λένε ότι το δόγμα «Γαλάζια πατρίδα» («Mavi Vatan» στα τουρκικά) είναι το τελευταίο καταφύγιο της Τουρκίας που καταφεύγει στην πρόκληση της κρίσης για να εξαναγκάσει άλλους να κάνουν αυτό που θέλει.
Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι, που είναι υπεύθυνοι για την εν λόγω πολιτική, υποστηρίζουν ότι τα αιτήματα της Ελλάδας που βασίζονται στα μικρά νησιά είναι άδικα, καθώς η Τουρκία έχει μεγαλύτερο ηπειρωτικό έδαφος στο ανατολικό τμήμα της θάλασσας.
Ο συγγραφέας του δόγματος είναι ο συνταξιούχος ναύαρχος Cem Gurdeniz, ο οποίος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «Mavi Vatan» το 2006 όταν ήταν επικεφαλής του τμήματος σχεδίων και πολιτικής του τουρκικού ναυτικού.
Το όραμά του καλύπτει περισσότερα από 460.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (175.000 τετραγωνικά μίλια) των θαλάσσιων συνόρων της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων που περιβάλλουν ορισμένα ελληνικά νησιά, και έχει εξελιχθεί παράλληλα με τον αυξανόμενο τουρκικό εθνικισμό.
«Το Blue Homeland είναι ένα σύμβολο της ναυτοσύνης της Τουρκίας», δήλωσε ο Gurdeniz στο AFP, μια ιδέα που «προσπαθεί να καθορίσει περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας γύρω από την Τουρκία».
Ο Gurdeniz είπε ότι η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει αυτούς τους τομείς για την ευημερία, την άμυνα και την ασφάλειά της, «ακόμη και για την ευτυχία της».
 
Διαπραγματευτικό χαρτί

Η έλλειψη συμφωνημένων θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ή Τουρκίας και Κύπρου, μετατράπηκε σε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα με την ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο την τελευταία δεκαετία.
«Η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα θέμα που οι περισσότερες κυβερνήσεις της περιοχής έχουν παραμελήσει σκόπιμα», δήλωσε ο Muzaffer Senel, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sehir της Κωνσταντινούπολης.
"Επειδή είναι ένα ζήτημα πιο δύσκολο να επιλυθεί και το πολιτικό του κόστος είναι πολύ υψηλό", προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας ότι το Mavi Vatan είναι «ένα παζάρι για την Άγκυρα».
«Εξυπηρετώντας αυτόν τον χάρτη, η Άγκυρα δηλώνει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις».
Ενώ χώρες με ακτές μπορούν να διεκδικήσουν ΑΟΖ, το ίδιο και τα νησιά, η Ελλάδα λέει ότι το νησί Καστελόριζο πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα με ολόκληρη την ακτή της Τουρκίας
Η Felicity Attard, διεθνής ειδικός στη ναυτιλία, δήλωσε αυτό που «καθιστά την τουρκο-ελληνική σχέση εξαιρετικά περίπλοκη, είναι η θέση των νησιών και του μακροχρόνιου ανταγωνισμού μεταξύ των δύο κρατών».
Πρόσθεσε ότι η διαφορά επιδεινώθηκε από τη διαφορά πολιτικής μεταξύ των δύο χωρών σε σχέση με την Κύπρο, που διαιρέθηκε από το 1974 μεταξύ του ελληνοκυπριακού νότου και της αποσχισμένης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.
Υπάρχει ιδιαίτερος θυμός για την επιμονή της Ελλάδας ότι το μικρό νησί Καστελόριζο, δύο χιλιόμετρα (1,2 μίλια) από την Αττάλεια, θα πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα με ολόκληρη την ακτή της Τουρκίας.
 
«Εύθραυστη κατάσταση»

Η Τουρκία είναι απομονωμένη στην περιοχή, κάτι που οι ειδικοί λένε ότι είναι εν μέρει γιατί ο Erdogan επιτίθεται και επιμένει στα δικαιώματα της Τουρκίας εναντίον χωρών που ενώνουν τις δυνάμεις τους χωρίς την Άγκυρα.
Πέρυσι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Ιταλία και η Παλαιστίνη συμφώνησαν να δημιουργήσουν το «Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου» χωρίς την Τουρκία.
Η Ελλάδα και η Τουρκία πραγματοποίησαν «διερευνητικές συνομιλίες» μεταξύ του 2002 και του 2016 σχετικά με το Αιγαίο Πέλαγος, αλλά έληξαν μετά από αίτημα της Αθήνας, δήλωσε μια τουρκική διπλωματική πηγή.
Η Τουρκία αναφέρει ότι ο Erdogan κατέβαλε προσπάθειες για να ανανεώσει τις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο πέρυσι.
«Η Ελλάδα δεν δέχθηκε αυτές τις προσφορές και αντ 'αυτού χρησιμοποίησε την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας.
Αυτό δεν είναι σωστό », δήλωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος στο AFP.
Μια θαλάσσια συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη τον Νοέμβριο επιδείνωσε τις εντάσεις μετά τη θέσπιση θαλάσσιων συνόρων που η Ελλάδα είπε ότι παραβλέπει το νησί της Κρήτης.
Ένας Δυτικός διπλωμάτης χαρακτήρισε την κατάσταση «ασταθής», προειδοποιώντας ότι «ο λανθασμένος υπολογισμός θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες».
Ωστόσο, ο Erdogan «είναι ρεαλιστής και γνωρίζει ότι οι εκτεταμένες εντάσεις δεν θα ήταν καλές», δήλωσε ο διπλωμάτης στο AFP, επισημαίνοντας τον κίνδυνο τυχόν κυρώσεων που θα βλάψουν την ήδη αδύναμη λίρα.
Ωστόσο, ο συνταξιούχος ναύαρχος Gurdeniz ακούστηκε προκλητικός.
«Ακόμα κι αν η Τουρκία είναι μόνη σε αυτόν τον αγώνα» και ακόμη και αν επιβληθούν κυρώσεις, είπε, «η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης