Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Wall Street θυμίζει τη φούσκα του 2000 - Ρολόι δίχως δείκτες, κατά τον Buffett

tags :
Η Wall Street θυμίζει τη φούσκα του 2000 - Ρολόι δίχως δείκτες, κατά τον Buffett
Ο "Buffett Indicator" πρόσφατα άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τη φούσκα του 2000
«Όλοι γνωρίζουν τις υπερβολές των εορτασμών - δηλαδή, εταιρείες που έχουν γιγαντιαίες αποτιμήσεις σε σχέση με τα μετρητά που είναι πιθανό να δημιουργήσουν στο μέλλον.
Και τελικά αυτές είναι που θα φέρουν κολοκύθες και ποντίκια.
Ως εκ τούτου, όλοι οι παλιοί επενδυτές σχεδιάζουν να φύγουν λίγα δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Χορεύουν σε ένα δωμάτιο στο οποίο τα ρολόγια δεν έχουν δείκτες».
Αυτό είναι ένα απόσπασμα από την επιστολή του Warren Buffett στους μετόχους το 2000, αλλά επανεμφανίστηκε στα τερματικά της Wall Street την Κυριακή, 23 Αυγούστου 2020, με τους επενδυτές να το συγκρίνουν με το τρέχον περιβάλλον χρηματιστηρίου.
Εκείνη την εποχή, ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway, συνέκρινε αυτούς που πούλησαν κατά τη φρενίτιδα της φούσκας dot-com με την Σταχτοπούτα.
«Η γραμμή που χωρίζει την επένδυση και την κερδοσκοπία, η οποία δεν είναι ποτέ φωτεινή και ξεκάθαρη, γίνεται ακόμη πιο ασαφής όταν οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν απολαύσει πρόσφατα θρίαμβους», έγραψε ο Buffett στην επιστολή.
«Τίποτα δεν οδηγεί στον ορθολογισμό».
Ο σημερινός επενδυτής γνωρίζει ένα ή δύο πράγματα για τα εύκολα χρήματα, καθώς η αποσύνδεση μεταξύ των υψηλών αγορών και της πραγματικότητας της καταστροφικής οικονομίας δεν ήταν ποτέ πιο έντονη, χάρη σε μεγάλο βαθμό στη δέσμευση της Federal Reserve να διοχετεύσει μετρητά στο σύστημα.
Το παραμύθι του Buffett δεν είναι το μόνο πράγμα που θυμίζει αυτές τις δύσκολες μέρες του κραχ στον κλάδο της τεχνολογίας.
Ο "Buffett Indicator" πρόσφατα άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τη φούσκα του 2000.
Γνωστό στους επενδυτικούς κύκλους ως "Buffett Indicator", το μέτρο είναι απλώς το συνολικό ανώτατο όριο αγοράς όλων των μετοχών των ΗΠΑ σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας.
Όταν βρίσκεται στο εύρος 70% έως 80%, ήρθε η ώρα να αγοράσει κάποιος.
Όταν κινείται πάνω από 100%, ήρθε η ώρα να σταματήσει να αναλαμβάνει ρίσκο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης