Διεθνή

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street - Στο +1,1% και σε νέο ρεκόρ ο Nasdaq, κόντρα στην απαισιοδοξία από ανεργία και Fed

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street - Στο +1,1% και σε νέο ρεκόρ ο Nasdaq, κόντρα στην απαισιοδοξία από ανεργία και Fed
Άνοδος στη Wall Street
(upd) Ανοδικά έκλεισαν οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Νέας Υόρκης, κόντρα στην είδηση των νέων απογοητευτικών στοιχείων για την ανεργία στη χώρα, απόρροια της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones Industrial Average σημείωσαν μεταβολή +0,17% και 0,32% αντίστοιχα, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, ήτοι 11.264,95 μονάδες, έπειτα από άνοδο της τάξεως του 1,06%.
Image

Οι μεγάλοι κερδισμένοι και χαμένοι στους τρεις κύριους δείκτες:
Image
Image
Image

Συνεχίζεται ο εφιάλτης της ανεργίας στις ΗΠΑ: Ξανά πάνω από το 1 εκατ. οι αιτήσεις για το επίδομα

Ξανά πάνω από το 1 εκατ. διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς έφτασαν τα 1,11 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Αυγούστου, από 971 χιλ. την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας, οι νέες αιτήσεις είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Νωρίτερα μέσα στο έτος βρίσκονταν στα χαμηλά των 200.000 και έφτασαν κοντά στα κατώτατα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για το επίδομα βελτιώθηκαν, αφού διαμορφώθηκαν στα 14,844 εκατ.

Οι ενέσεις ρευστότητας από τη Federal Reserve και την κυβέρνηση στις αγορές, οι άνοδος σε blue chips, αντισταθμίζουν έντονα την αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία αλλά και την αδυναμία στο δολάριο ΗΠΑ.
Ωστόσο ουκ ολίγοι αναλυτές και επενδυτές κάνουν λόγο για «φούσκα».
Ενδεικτικά, οι χρηματιστηριακές αγορές πρόσθεσαν περίπου 9 τρισεκ. δολάρια από 79 τρισεκ. σε 88 τρισεκ. από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020.
Εχθές 18/8, μετά από έντονη μεταβλητότητα, ο Nasdaq έκλεισε στο +0,73% και τις 11.210,84, ενώ και ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,22% στις 3.389,37 μονάδες.
Σε αντίθετο κλίμα, ο Dow Jones υποχώρησε 0,24% στις 27.778,07 μονάδες, συνεχίζοντας το πτωτικό σερί.
Υψηλότερη πτώση καταγράφηκε στις μετοχές μικρής μια μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη Russell 2000 στο -0,99%.


Fed: Τεράστιο το πλήγμα στην οικονομία των ΗΠΑ από τον κορωνοϊό, ασθενής η ανάκαμψη

Το τεράστιο πλήγμα του κορωνοϊού στην αμερικανική οικονομία υπογραμμίζουν τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) της Federal Reserve κατά τη συνεδρίαση στις 27-28 Ιουλίου 2020, όπως απορρέει από τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν σήμερα 19/8.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα εργαλείων της για να υποστηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, προωθώντας έτσι τους στόχους της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών.
Το ξέσπασμα του κορωνοϊού, σημειώνεται, προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.
Μετά από έντονες μειώσεις, η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση αυξήθηκαν κάπως τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα στις αρχές του 2020.
«Η χαμηλότερη ζήτηση και οι σημαντικά χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου συγκρατούν τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή.
Οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες, εν μέρει αντανακλώντας μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία του ιού.
Η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον και θέτει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα.
Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος στόχων για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 0% έως 0,25%.
Η Επιτροπή αναμένει να διατηρήσει αυτό το εύρος στόχων έως ότου είναι πεπεισμένη ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της», αναφέρει μεταξύ άλλων η Τράπεζα.

Υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης Philly Fed τον Αύγουστο

Η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου επεκτάθηκε και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Federal Reserve Bank of Philadelphia.
Ειδικότερα, τα ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed κινήθηκε σε θετικό έδαφος για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας μικρή μείωση τον Ιούλιο.
Ο δείκτης απασχόλησης επίσης «συρρικνώθηκε» κατά τον ίδιο μήνα, υποχωρώντας 7 μονάδες τον Αύγουστο, στις 17,2.
Σημειώνεται ότι μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες βελτιώνονται.
Fed Manufacturing Surveys and ISM PMI

Με σημαντική άνω του -1% έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα 20/8 οι ευρωπαϊκές αγορές, εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, αλλά και της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε ότι το ξέσπασμα του κορωνοϊού προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.
Από την πλευρά της η ΕΚΤ ανέφερε πως «τα θετικά γεγονότα στις αγορές δεν συνδέονται αποκλειστικά με την πορεία των οικονομικών δεδομένων».
Στον απόηχο των παραπάνω, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες 1,6% στις 6.016 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε στο -1,2% και τις 12.827 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι απώλεσε 1,3% στις 4.911 μονάδες, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο -1,4% και στις 19.780 μονάδες, ενώ ο IBΕX στη Μαδρίτη σημείωσε πτώση απώλειες 1,4% στις 6.997 μονάδες.
Image
Στην Ασία, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 1%, με τον Kospi στη Νότια Κορέα να σημειώνει πτώση 3,1%.
Ο Hang Seng έχασε 1,9%, και ο Shanghai Composite σημείωσε απώλειες 1%.
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωσε πτώση 0,9%, με τους δείκτες στην Ταιβάν να κλείνουν στο -3,25% και στη Σιγκαπούρη στο -1,61%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης