Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από -1% η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, προβληματισμός για τις αρνητικές εκτιμήσεις της Fed

Πάνω από -1% η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, προβληματισμός για τις αρνητικές εκτιμήσεις της Fed
Με σημαντική άνω του -1% έκλεισαν οι ευρωαγορές
(upd) Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα 20/8 οι ευρωπαϊκές αγορές, εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς αγορές από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, αλλά και της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε ότι το ξέσπασμα του κορωνοϊού προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.
Από την πλευρά της η ΕΚΤ ανέφερε πως «τα θετικά γεγονότα στις αγορές δεν συνδέονται αποκλειστικά με την πορεία των οικονομικών δεδομένων».
Στον απόηχο των παραπάνω, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες 1,6% στις 6.016 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε στο -1,2% και τις 12.827 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι απώλεσε 1,3% στις 4.911 μονάδες, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο -1,4% και στις 19.780 μονάδες, ενώ ο IBΕX στη Μαδρίτη σημείωσε πτώση απώλειες 1,4% στις 6.997 μονάδες.
Image
Στην Ασία, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 1%, με τον Kospi στη Νότια Κορέα να σημειώνει πτώση 3,1%.
Ο Hang Seng έχασε 1,9%, και ο Shanghai Composite σημείωσε απώλειες 1%.
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωσε πτώση 0,9%, με τους δείκτες στην Ταιβάν να κλείνουν στο -3,25% και στη Σιγκαπούρη στο -1,61%.

Fed: Τεράστιο το πλήγμα στην οικονομία των ΗΠΑ από τον κορωνοϊό, ασθενής η ανάκαμψη

Το τεράστιο πλήγμα του κορωνοϊού στην αμερικανική οικονομία υπογραμμίζουν τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) της Federal Reserve κατά τη συνεδρίαση στις 27-28 Ιουλίου 2020, όπως απορρέει από τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν σήμερα 19/8.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα εργαλείων της για να υποστηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, προωθώντας έτσι τους στόχους της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών.
Το ξέσπασμα του κορωνοϊού, σημειώνεται, προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.
Μετά από έντονες μειώσεις, η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση αυξήθηκαν κάπως τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα στις αρχές του 2020.
«Η χαμηλότερη ζήτηση και οι σημαντικά χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου συγκρατούν τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή.
Οι συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες, εν μέρει αντανακλώντας μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία του ιού.
Η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον και θέτει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα.
Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος στόχων για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 0% έως 0,25%.
Η Επιτροπή αναμένει να διατηρήσει αυτό το εύρος στόχων έως ότου είναι πεπεισμένη ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της», αναφέρει μεταξύ άλλων η Τράπεζα.

EKT: Η άνοδος στις αγορές δεν συνδέεται αποκλειστικά με την οικονομία

Η ευελιξία του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP) για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης μετά τη πανδημία του κορωνοϊού, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 15-16 Ιουλίου 2020, όπως αναφέρεται στα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν σήμερα 20/8.
Σε αυτή τη συνεδρίασης, υπενθυμίζεται, η ΕΚΤ αποφάσισε τον Ιούλιο να διατηρήσει αμετάβλητη την νομισματική πολιτική της, δίνοντας μια πιο αισιόδοξη εικόνα για την ανάπτυξη, ωστόσο υπογράμμισε πως είναι ακόμη πιθανό να εξαντλήσει όλα τα εγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
Σύμφωνα με τα πρακτικά, κάποια μέλη της ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμα για άλλη μία αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων των 1,35 τρισ. ευρώ (ΡΕΡΡ).
Παρόλα αυτά, αυτή η άποψη αποτελεί την μειοψηφία, καθώς όπως γίνεται γνωστό από τα πρακτικά, άλλα μέλη υποστήριξαν μια πιο φιλελεύθερη ερμηνεία της ευελιξίας.
Στα ενδιαφέροντα σχόλια των αξιωματούχων, βρίσκεται η αναφορά ότι «τα θετικά γεγονότα στις αγορές δεν συνδέονται αποκλειστικά με την πορεία των οικονομικών δεδομένων».
Επίσης, τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ υπογράμμισαν την ανάγκη συνέχισης της νομισματικής δράσης για να διατηρηθεί η «ηρεμία« στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης