Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πραγματικός λόγος που o Erdogan φοβάται τον Joe Biden στις ΗΠΑ, δεν είναι η Ελλάδα...

Ο πραγματικός λόγος που o Erdogan φοβάται τον Joe Biden στις ΗΠΑ, δεν είναι η Ελλάδα...
Η μακροχρόνια συμπάθεια του υποψηφίου των Δημοκρατικών για τους Κούρδους είναι πιθανώς αυτό που προκαλεί άγχος στην Άγκυρα
Είναι εύκολο να υποτιμήσει κανείς την πρόσφατη τουρκική αναταραχή για ένα βίντεο του Joe Biden.
Στο βίντεο, μια συζήτηση μεταξύ του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία και του εκδοτικού συμβουλίου των New York Times, ο Biden περιγράφει τον πρόεδρο της Τουρκίας  Recep Tayyip Erdogan ως «αυτοκράτορα» και προτείνει οι ΗΠΑ να «ενθαρρύνουν» τους αντιπάλους του για να τον νικήσουν στις εκλογές.
Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο το παλιό βίντεο βρέθηκε στην κορυφή των Τούρκων πρωτοσέλιδων, ωθώντας τον Ibrahim Kalin, διευθυντή επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, να καταγγείλει τον Biden για άγνοια, αλαζονεία και υποκρισία.
Το βίντεο όμως ήταν τουλάχιστον οκτώ μηνών, αλλά διέφυγε της προσοχής των Τούρκων πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης για καιρό.
Και το timing που ήρθε στη δημοσιότητα προκαλεί ερωτήματα, αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg.
Πολλοί συνδέουν το βίντεο με τις αντιπαραθέσεις ενόψει αμερικανικών εκλογών.
Ωστόσο, στην Τουρκία τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Παρόλο που η Άγκυρα έδειξε να διαχειρίζεται την προοπτική να κερδίσει τις εκλογές ο Biden, η υποκείμενη ανησυχία της δεν έχει αναδειχθεί.
Η Τουρκία έχει λόγο να ανησυχεί για τις προοπτικές της νίκης του Biden στις 3 Νοεμβρίου.
Όχι μόνο αυτό θα τερματίσει τη στενή σχέση που έχει καλλιεργήσει ο Erdogan με τον Trump, αλλά θα πρέπει ο Τούρκος πρόεδρος να ασχοληθεί με κάποιον του οποίου οι απόψεις έρχονται σε αντίθεση με τις δικές του.
Σε μια παραδοσιακή παγκόσμια σκηνή, πολλοί ηγέτες θα υποτιμούσαν τυχόν διαφορές απόψεων και αντίθετα θα επικεντρώνονταν στις συμφωνίες που μοιράζονται με τον κορυφαίο προεδρικό υποψήφιο.
Αυτό όμως δεν είναι το στυλ του Erdogan.
Ένα μήνα πριν από τη Συνέλευση των Ρεπουμπλικανών του 2016, ζήτησε να μετονομαστεί το Trump Towers της Κωνσταντινούπολης λόγω της ισλαμοφοβίας του υποψηφίου.
Οι δύο ηγέτες ξεπέρασαν την αμοιβαία δυσπιστία τους, κυρίως επειδή οι θέσεις του Trump για τα θέματα που ενδιαφέρεται ο Erdogan - από το ΝΑΤΟ έως τη Συρία και τη Λιβύη - είναι είτε συμπληρωματικές είτε εύκολα ελαστικές.
Ότι ο Trump θεωρεί τον εαυτό του ως φίλο του Erdogan, όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο, ταιριάζει στην Άγκυρα.
Ο Biden, από την άλλη πλευρά, έχει σταθερές απόψεις για την Τουρκία και τη γειτονιά της και θα είναι πιο δύσκολο να τον πείσει.
Η τάση του Biden να μιλάει για την Τουρκία ήταν περιστασιακά αρνητική για τις σχέσεις του Erdogan με τον Πρόεδρο Barack Obama: Το 2014, ο αντιπρόεδρος υποχρεώθηκε να εκδώσει συγγνώμη για να αναφέρει ότι ο Erdogan είχε αναγνωρίσει το λάθος της κυβέρνησής του να αφήσει τους τρομοκράτες να περάσουν από την Τουρκία στη Συρία και το Ιράκ.
Το σημαντικότερο όμως είναι ο Biden δείχνει μακροχρόνια συμπάθεια για τους Κούρδους, στο Ιράκ και τη Συρία, που θα προκαλέσει το μεγαλύτερο άγχος στην Άγκυρα, εάν γίνει πρόεδρος.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Biden έχει πολλές ιδέες για τη Μέση Ανατολή, αλλά καμία δεν είναι πιο αόριστη από την πρόταση του 2006 για τη διάσπαση του Ιράκ με βάση θρησκευτικές και εθνικές γραμμές.
Στην πραγματικότητα, αυτό θα δημιουργούσε ένα κουρδικό έθνος στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας - ένα ανάθεμα για την Άγκυρα, η οποία έχει εχθρικές σχέσεις με τον δικό της κουρδικό πληθυσμό.
Ένας αμερικανός πρόεδρος που συμπαθεί τον κουρδικό εθνικισμό θα αποτελούσε σοβαρό πονοκέφαλο όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για όλες τις χώρες με κουρδικές μειονότητες, όπως το Ιράκ, η Συρία και το Ιράν.
Στη Συρία, ο Biden έχει καταγγείλει τον Trump για προδοσία των κουρδικών πολιτοφυλακών που βοήθησαν τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Erdogan θεωρεί τις πολιτοφυλακές στη Συρία ως σύμμαχους Κούρδων τρομοκρατών και αυτονομιστών στην Τουρκία και είναι αποφασισμένος να τους εξαλείψει.
Και ο Trump δεν έχει την τάση να σταθεί στο δρόμο του.
Πίσω στο επίμαχο βίντεο τώρα, ο Biden ισχυρίστηκε ότι θα είχε αντιτεθεί πιο σθεναρά τον Τούρκο ηγέτη στο κουρδικό ζήτημα
Επίσης, επέκρινε τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την αγορά ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων και εξέφρασε ανησυχία για τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις του ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης