Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι Τούρκοι τρέμουν την εκλογή Biden στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ

Γιατί οι Τούρκοι τρέμουν την εκλογή Biden στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ
Eίναι δεδομένο πως, σε περίπτωση που εκλεγεί ο Biden, o Εrdogan θα απολέσει την όποια πρόσβαση είχε στον Λευκό Οίκο
Τελευταία οι Τούρκοι φαίνεται να εξοργίσθηκαν για δηλώσεις που είχε κάνει κατά το παρελθόν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, Joe Biden.
Τι είχε συμβεί;
Ο Biden είχε χαρακτηρίσει τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan αυταρχικό τύραννο και είχε ενθαρρύνει τους πολιτικούς του αντιπάλους να τον νικήσουν.
Ωστόσο, έπρεπε να έρθει το Σάββατο της 15ης Αυγούστου, ώστε ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος να καταγγείλει στο Twitter τα σχόλια του Biden ως «βασισμένα σε άγνοια, αλαζονεία και υποκρισία».
Εκτιμάται πως άργησε πολύ να έρθει η απάντηση γιατί οι Τούρκοι δεν είχαν αντιληφθεί τις δηλώσεις Biden.
Κάποιος, βέβαια, θα μπορούσε αντ' αυτού να συνδέσει την τουρκική αναταραχή με τη μεγάλη επιστροφή Trump στις δημοσκοπήσεις.
Παρότι η οργή της Άγκυρας φαίνεται διαχειρίσιμη, η Τουρκία έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την προοπτική της νίκης του Biden στις 3 Νοεμβρίου, καθώς όχι μόνο θα τερματιστεί η στενή σχέση Erdogan – Trump, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να συνδιαλέγεται με κάποιον ο οποίος έχει τελείως διαφορετικές απόψεις από τις δικές του.
Επίσης, ο Biden έχει συγκεκριμένες απόψεις για την Τουρκία που δεν αλλάζουν.
Υπενθυμίζεται πως o Biden, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Obama, το 2014 υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία επειδή υποστήριξε πως υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες στα σύνορα με τη Συρία.
Επίσης, έχει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει εκφραστεί επανειλημμένως υπέρ των Κούρδων και των Σύρων.
Δεν κρύβει πως θα προτιμούσε την ίδρυση ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους το οποίο θα μπορούσε να συμπεριλάβει και τουρκικά εδάφη.
(Ένας Αμερικανός πρόεδρος που συμπαθεί τον κουρδικό εθνικισμό θα αποτελούσε σοβαρό πονοκέφαλο όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για όλες τις χώρες με κουρδικές μειονότητες, όπως το Ιράκ, η Συρία και το Ιράν.)
Στη Συρία, ο Biden έχει καταγγείλει τον Trump για προδοσία των κουρδικών πολιτοφυλακών που βοήθησαν τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Erdogan θεωρεί τους Σύρους πολιτοφυλακές ως σύμμαχους των Κούρδων και είναι αποφασισμένος να τους εξαλείψει. Ο Trump δεν θέλει να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο του.
Την ίδια στιγμή, ο Biden επικρίνει τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την αγορά ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων, ενώ θέλει να μετακινήσει τα αμερικανικά στρατεύματα από τις τουρκικές αεροπορικές βάσεις.
Eίναι δεδομένο, λοιπόν, πως σε περίπτωση που εκλεγεί ο Biden, o Εrdogan θα απολέσει την όποια πρόσβαση είχε στον Λευκό Οίκο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης