Διεθνή

Eξαϋλώθηκε η μισή Βηρυτός από δύο εκρήξεις 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας - Πάνω από 135 νεκροί και 5.000 τραυματίες - Αμέλεια δείχνουν οι πρώτες έρευνες

Eξαϋλώθηκε η μισή Βηρυτός από δύο εκρήξεις 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας - Πάνω από 135 νεκροί και 5.000 τραυματίες - Αμέλεια δείχνουν οι πρώτες έρευνες
Αμέλεια δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, αγωνία για τους επιζήσαντες

Σκηνές απόλυτης καταστροφής έρχονται από τη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου, της οποίας μεγάλο τμήμα στην κυριολεξία έχει ισοπεδωθεί μετά την έκρηξη 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας, ποσότητα που ήταν αποθηκευμένη εδώ και έξι χρόνια σε αποθήκη στο λιμάνι της πόλης.
Το αποτέλεσμα των δύο γιγαντιαίων εκρήξεων είναι πρωτόγνωρο.
Μέσα σε δευτερόλεπτα ισοπεδώθηκαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και η Βηρυτός πλέον είναι αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου βιβλική καταστροφή.
Μια γεύση της καταστροφής δίνει ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Marouane Aboud, ο οποίος υποστήριξε πως σχεδόν το 50% της πόλης έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές, τονίζοντας πως περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και ότι το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Είναι χαρακτηριστικό πως η δόνηση από τις δύο εκρήξεις έγινε αισθητή ακόμα και στην Κύπρο που βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων.
Οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 135 ανθρώπων την Τρίτη, δήλωσε επίσημη πηγή με γνώση των ευρημάτων.
«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.  
Στο μεταξύ, η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού
Image
Μέχρι στιγμής ο απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 135 νεκρούς και περισσότερους από 5.000 τραυματίες.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους τραυματίες περιλαμβάνονται και τέσσερα άτομα ελληνικής καταγωγής -εκ τω οποίων τα δύο είναι σοβαρά- ενώ γίνεται λόγος και για μια νεκρή, σύζυγο Έλληνα πολίτη.
Οι πληροφορίες περί της νεκρής γυναίκας δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Image

«Μέχρι στιγμής, έχουν τραυματιστεί πάνω από 4.000 άνθρωποι και πάνω από 100 σκοτώθηκαν.
Οι ομάδες μας συνεχίζουν τις έρευνές τους και της επιχειρήσεις διάσωσης στις ζώνες που περιβάλλουν το λιμάνι της πρωτεύουσας της χώρας» ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου.
Image
Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι και εγκλωβισμένοι στα ερείπια των κτηρίων.
Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη ανάμεσα στα συντρίμμια για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων.Lebanese soldiers search for survivors after a massive explosion in Beirut, Lebanon, on Wednesday, August 5.
Το υπουργικό συμβούλιο έχει συγκληθεί εκτάκτως και στη συνεδρίασή του σήμερα Τετάρτη 5/8 αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image
Οι εκρήξεις

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν χθες Τρίτη 4/8 το απόγευμα σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού όπου βρίσκονταν επικίνδυνα υλικά.
Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μια αποθήκη όπου βρίσκονταν 2750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας, κοντά στην οποία βρισκόταν μια άλλη όπου φυλάσσονταν φιάλες υγραερίου.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun υποστήριξε ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βομβών, είχαν αφεθεί για «χρόνια» σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».
Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως είναι πιθανόν αυτές να προκλήθηκαν από ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.
To σοκ της έκρηξης ήταν τόσο ισχυρό ώστε σπίτια και αυτοκίνητα υπέστησαν μεγάλες ζημίες έως και 14 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο των εκρήξεων.
Ώρες μετά τις εκρήξεις, που σημειώθηκαν περί τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), συνέχιζε να καίει πυρκαγιά στην περιοχή του λιμανιού, γεμίζοντας πορτοκαλί καπνό τον ουρανό της Βηρυτού, ενώ ο ήχος των κινητήρων ελικοπτέρων του στρατού και των σειρήνων των ασθενοφόρων συνεχιζόταν σχεδόν ασταμάτητα.
Τα νοσοκομεία μέσα σε λίγα λεπτά κατακλύστηκαν από τραυματίες και θύματα.
Οι κάτοικοι στην αρχή νόμισαν ότι δέχθηκαν πυραυλική επίθεση ή επίθεση με βόμβες, καθώς το περιστατικό ανακάλεσε στους μεγαλύτερους μνήμες από τον εμφύλιο πόλεμο (1975-1990), όταν και η Βηρυτός ήταν θέατρο σφοδρών βομβαρδισμών, εκρήξεων με εκρηκτικά, επιδρομές  κοκ.
Μάλιστα στην αρχή και ο πρόεδρος Trump ανέφερε ότι κάποια βόμβα εξερράγη στην Βηρυτό.
Από τη πλευρά τους Ισραήλ και Hezbollah αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή.
Άλλοι κάτοικοι νόμισαν ότι είχε γίνει σεισμός, ενώ σεισμολόγοι χαρακτήρισαν την ισχυρότερη έκρηξη ισοδύναμη με σεισμό 3,3 βαθμών.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο κυβερνήτης της Βηρυτού χαρακτήρισε την έκρηξη
«εθνική καταστροφή παρόμοια με τη Χιροσίμα».
Image
Image

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βηρυτός για δύο εβδομάδες

Η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι, που προκάλεσαν άνευ προηγούμενου υλικές ζημιές, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.
Η κυβέρνηση κήρυξε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη της Βηρυτού για δύο εβδομάδες», ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η υπουργός Ενημέρωσης Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ.
Επιπλέον, η λιβανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη μία ημέρα πριν.
Απευθυνόμενη στην ανώτατη στρατιωτική εξουσία που θα είναι επιφορτισμένη με τα θέματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση «ζητά να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση του αμμωνίου», από την άφιξη του φορτίου στη Βηρυτό το 2014 έως τη χθεσινή έκρηξη, επισήμανε η Σαμάντ, χωρίς να κατονομάσει τους υπεύθυνους ούτε τον αριθμό τους.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης.

Διεξοδική έρευνα
 - Αμέλεια δείχνουν τα πρώτα στοιχεία 

Διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει διεξοδική έρευνα για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για την έκρηξη σε αυτή την «επικίνδυνη» αποθήκη και να «πληρώσουν το τίμημα» για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους παρείχε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Hassan Diab.
«Σας υπόσχομαι ότι αυτή η καταστροφή δεν θα περάσει χωρίς να αποδοθούν ευθύνες.
Όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν το τίμημα», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Diab, τονίζοντας ότι «τα δεδομένα γύρω από αυτήν την επικίνδυνη αποθήκη, που βρισκόταν εκεί από το 2014, θα γίνουν γνωστά και δεν θα προκαταλάβω τις έρευνες».
Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στις «φίλες χώρες» να βοηθήσουν τον Λίβανο.
«Απευθύνω κατεπείγουσα έκκληση σε όλες τις φίλες και αδελφές χώρες που αγαπούν τον Λίβανο να σταθούν στο πλευρό του και να μας βοηθήσουν να γιατρέψουμε τις βαθιές πληγές μας», είπε χαρακτηριστικά.
Οι εκρήξεις προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές ενώ ταρακουνήθηκε όλη η πόλη.
Οι βιτρίνες πολλών καταστημάτων και τα τζάμια κατοικιών έσπασαν ενώ πολλά κτήρια κατέρρευσαν.
Οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την καταστροφή που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων την Τρίτη, δήλωσε επίσημη πηγή με γνώση των ευρημάτων.
Ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.
«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.
Η πηγή δήλωσε πως μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

«Σαν να γίνεται σεισμός»

«Αισθάνθηκα σαν να γινόταν σεισμός και μετά, ακολούθησε η τεράστια ανάφλεξη και τα τζάμια έσπασαν.
Ήταν πιο ισχυρή έκρηξη από εκείνη που σκότωσε τον (πρώην πρωθυπουργό) Rafik al - Hariri το 2005», είπε μια Λιβανέζα κάτοικος στο κέντρο της πόλης.
«Τα κτίρια τρέμουν», έγραψε στο Twitter ένας κάτοικος της πόλης, προσθέτοντας ότι «έσπασαν όλα τα τζάμια» του διαμερίσματός του.
Η πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 4,5 βαθμών, ανέφεραν Ιορδανοί σεισμολόγοι.
"Η έκρηξη που έγινε στο λιμάνι της Βηρυτού απόψε ήταν ισοδύναμη με σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ανέφερε σε ανακοίνωση του το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας.
Image
Image

Image
Image
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/beirutblast1.png?itok=LP7M1f4X

Τεράστια καταστροφή


Εκατοντάδες άνθρωποι, που τραυματίστηκαν στις εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όμως πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι σε σπίτια που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις, δήλωσε ο επικεφαλής του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού του Λιβάνου, George Kettani έκανε λόγο για μια τεράστια καταστροφή.
«Είμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας καταστροφής.
Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες παντού» τόνισε ο Kettani.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των τραυματιών, καθώς πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια στην περιοχή των εκρήξεων.
Το λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο LBCI, που επικαλείται το νοσοκομείο Hotel Dieu στη Βηρυτό, μετέδωσε πως παρέχει φροντίδα σε περισσότερους από 500 τραυματίες και δεν μπορεί να υποδεχθεί άλλους.
Δεκάδες τραυματίες πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, σύμφωνα με το νοσοκομείο, που απευθύνει έκκληση για δωρεά αίματος.
Image
Image
Η μισή πόλη της Βηρυτού έχει υποστεί ζημιές

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Aboud χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, την έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της πρωτεύουσας και είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σχεδόν η μισή πόλη.
Ο Aboud είπε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με μια ομάδα πυροσβεστών που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής.
«Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο.
Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν.
Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο.
Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε.
Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 17.11, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).
Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός.
Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.
Image
Βοήθεια στο Λίβανο στέλνουν Γαλλία, Μ. Βρετανία

Βοήθεια στο Λίβανο μετά την ισοπέδωση μέρους της πρωτεύουσας Βηρυτού από την έκρηξη 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας στέλνουν Γαλλία και Μ. Βρετανία.
Σε ανάρτηση του στο twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron έκανε γνωστό πως η Γαλλία άρχισε ήδη να στέλνει στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, τόνους υγειονομικού υλικού, γιατρούς – εντατικολόγους και σωστικά συνεργεία προκειμένου να συνδράμουν τις αρχές του Λιβάνου να διαχειριστούν τη βιβλική αυτή καταστροφή.
«Εντατικολόγοι θα μεταβούν επίσης στη Βηρυτό το ταχύτερο δυνατόν για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία.
Η Γαλλία ήδη άρχισε να στέλνει γιατρούς» ανέφερε ο Macron, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Λιβανέζο ομόλογο του M. Aoun ότι η Γαλλία θα προσφέρει υποστήριξη και ότι θα στείλει «μέλη σωστικών συνεργείων και μέσα» στη Βηρυτό.
Ο Macron εξέφρασε εξέφρασε την «αδελφική αλληλεγγύη» της χώρας του στους Λιβανέζους μετά την καταστροφή.
«Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου.
Πάντα» ανέφερε σε άλλο μήνυμά του, συνταγμένο στα γαλλικά και στα αραβικά, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Βοήθεια στέλνει και η Μ. Βρετανία, η οποία μετρά και τραυματίες συμπεριλαμβανομένων και μελών του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού, που πάντως δεν θεωρείται ότι κινδυνεύει η ζωή τους.
«Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τη Βηρυτό απόψε συγκλονίζουν», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson, διαβεβαιώνοντας ότι οι «όλες σκέψεις του και οι προσευχές του» αφορούν τα θύματα της καταστροφής.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να προσφέρει την υποστήριξή του με όλους τους πιθανούς τρόπους», και «στους βρετανούς υπηκόους που είναι μεταξύ των πληγέντων» τόνισε ο Johnson.
Σημειώνεται πως «μικρός αριθμός» των υπαλλήλων της πρεσβείας της Βρετανίας τραυματίστηκε και δέχθηκε ιατρικές περιποιήσεις, ωστόσο δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή κάποιου μέλους της βρετανικής διπλωματικής αποστολής.

Πληροφορίες για νεκρή σύζυγο Έλληνα πολίτη και 5 Έλληνες τραυματίες – Οδηγίες ΥΠΕΞ

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν από τη χθεσινή τρομακτική έκρηξη στη Βηρυτό να έχει χάσει τη ζωή της μια γυναίκα, σύζυγος Έλληνα πολίτη καθώς και να έχουν τραυματιστεί πέντε Έλληνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ελληνικών μέσων ενημέρωσης, η κατάσταση των δυο κρίνεται σοβαρή.
Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από το υπουργείο Εξωτερικών.
Ωστόσο, η πρέσβης της Ελλάδας στη Βηρυτό Κατερίνα Φουντουλάκη ανέφερε σε δηλώσεις της πως υπάρχουν πληροφορίες ότι ένας Έλληνας υπήκοος έχει χάσει τη ζωή του και ότι δύο Έλληνες από την κοινότητα της Βηρυτού είναι σοβαρά τραυματισμένοι ενώ σε δηλώσεις του ο Π.Ανδριώτης, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Λιβάνου, είπε ότι «έχουμε μια νεκρή γυναίκα, σύζυγο Έλληνα πολίτη».
Εν τω μεταξύ, οδηγίες για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: kt@mfa.gr.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι ένα C - 130 με μια ομάδα 12 μελών της ΕΜΑΚ είναι έτοιμο να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας προκειμένου να συνδράμει στις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό επιζώντων στη Βηρυτό.
Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη συμπαράσταση της προς το Λίβανο.
Σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ εξέφρασε τη βαθιά οδύνη της Ελλάδας για τις πολύνεκρες εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού και τ ην αλληλεγγύη στην κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου, εκφράζοντας, επίσης, ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.
Παράλληλα, διεμήνυε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τις αρχές του Λιβάνου με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της ενώ ο ΥΠΕΞ, Ν.Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Hassan Diab.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, από την ισχυρή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η ελληνική πρεσβεία στο Λίβανο υπέστη μικρές υλικές ζημιές, ενώ διαβεβαιώνουν ακόμα ότι όλο το προσωπικό της πρεσβείας είναι καλά στην υγεία του.

Borrell (EE) Η ΕΕ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις πιο επείγουσες ανάγκες του Λιβάνου

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Josep Borrell είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Sarbel Webe για να εκφράσει την αλληλεγγύη της ΕΕ στον Λίβανο μετά τις τραγικές εκρήξεις που έπληξαν τη χώρα το απόγευμα της 4ης Αυγούστου, αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Josep Borrell διαβίβασε στον υπουργό Εξωτερικών τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά του, καθώς και στις οικογένειες των πολλών θυμάτων και τραυματιών, όπως και στον λαό και την κυβέρνηση του Λιβάνου.
Ο κ. Borrell ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το δελτίο Tύπου, ότι ως μακρόχρονος φίλος και εταίρος του Λιβάνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις πιο επείγουσες ανάγκες της χώρας και να παράσχει τη βοήθεια που απαιτείται μετά από αυτά τα πολύ σοβαρά γεγονότα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης για το σκοπό αυτό και συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη της για την παροχή αυτής της στήριξης το συντομότερο δυνατό. Σε πρώτο στάδιο, ανταποκρίνεται ήδη στέλνοντας ομάδες έρευνας και διάσωσης και παρέχοντας επείγουσα ιατρική υποστήριξη, μεταξύ άλλων μέσω του Ερυθρού Σταυρού του Λιβάνου.
Αυτή η βοήθεια θα εξελιχθεί με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν.
Ο ύπατος εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης τη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ενότητα και τη σταθερότητα του Λιβάνου, οι οποίες είναι ακόμη πιο σημαντικές σήμερα, τόσο εσωτερικά όσο και για την περιοχή.
Αυτή η τραγική στιγμή για τον Λίβανο πρέπει να είναι η ευκαιρία να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις γύρω από μια εθνική προσπάθεια να ανταποκριθεί στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει σταθερά στο πλευρό του Λιβάνου και του λαού του σε αυτήν την προσπάθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης