Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Fed αντιμέτωπη με τον κορωνοϊό και τους κινδύνους που απειλούν την ανάκαμψη

tags :
Η Fed αντιμέτωπη με τον κορωνοϊό και τους κινδύνους που απειλούν την ανάκαμψη
Η εξέλιξη της πανδημίας δεν ήταν αυτή η σειρά που περίμεναν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις αρχές Ιουνίου
Αντιμέτωπη με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και τους κινδύνους που απειλούν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας βρίσκεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία θα ανακοινώσει σήμερα τις αποφάσεις της μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής.
Η εξέλιξη της πανδημίας δεν ήταν αυτή η σειρά που περίμεναν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις αρχές Ιουνίου, όταν οι προβλέψεις τους έδειξαν συγκρατημένη αισιοδοξία για πρώιμη οικονομική ανάκαμψη και σταθερή αργή ανάπτυξη στη συνέχεια, σημειώνει το Reuters.
Η πανδημία του κορωνοϊού επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα την επιβολή νέων οικονομικών περιορισμών.
O αριθμός των θυμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ πλησιάζει τις 150 χιλ.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 1.592 νεκροί, αριθμός που συνιστά τον βαρύτερο απολογισμό από τον περασμένο Μάιο καθώς και περισσότερα από 60.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Πλέον τα κρούσματα ανέρχονται σε 4,351 εκατομμύρια κρούσματα και οι νεκροί σε 149.260.
Από τα τέλη Ιουνίου οι ΗΠΑ καταγράφουν νέα έξαρση κρουσμάτων και θυμάτων λόγω της επιδημίας, με τις περισσότερες μολύνσεις να εντοπίζονται στις νότιες και δυτικές Πολιτείες.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, για δώδεκα συνεχόμενες ημέρες, τα νέα ημερήσια κρούσματα μόλυνσης ξεπερνούσαν τα 60.000 και τις τρεις ξεπέρασαν ακόμη και τα 70.000.
Οι ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα συνδυαστεί τις επόμενες εβδομάδες και με αύξηση των θυμάτων.
Άλλωστε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο αριθμός των νεκρών ημερησίως ξεπέρασε τους 1.000 για τέσσερις συναπτές ημέρες, πράγμα που είχε να συμβεί από τα μέσα του Μαΐου.
Τα δεδομένα αυτά επαναφέρουν στο προσκήνιο την αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Trump και των ενώσεων δασκάλων και καθηγητών για την επανέναρξη των σχολείων και των μαθημάτων, με τη μεν κυβέρνηση να πιέζει για το άνοιγμα των σχολείων με τους δε δασκάλους και καθηγητές να τάσσονται υπέρ των online μαθημάτων.Image
Τα δεδομένα έχουν δείξει μια πιθανή επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των προσλήψεων, ενώ οι συζητήσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας βρίσκονται σε τέλμα.
Οι κίνδυνοι που απειλούν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας έχουν αυξηθεί σημαντικά και η σημερινή ανακοίνωση της Fed θα καταδείξει τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει τη νέα κατάσταση.
Άλλωστε, οι αξιωματούχοι της Fed είχαν εκφράσει φόβους για ένα βεβιασμένο άνοιγμα της οικονομίας.
Ως εκ τούτου, τα βλέμματα στρέφονται στην ανακοίνωση της FOMC και στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει ο διοικητής Jerome Powell.
Η Fed δεν θα ανακοινώσει σήμερα νέες οικονομικές προβλέψεις, αλλά ούτε και κάποια σημαντική απόφαση όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τηρεί στάση αναμονής και παρακολουθεί την εξέλιξη των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Τα μέτρα αυτά προορίζονταν σε μεγάλο βαθμό ως υποστήριξη έκτακτης ανάγκης για μια οικονομία που πιθανότατα κατέγραψε μία ιστορική «βουτιά» στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ αυτής της περιόδου θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.
Επιπλέον, τα πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι προσδοκίες για το ριμπάουντ στην αγορά εργασίας, το οποίο ξεκίνησε με τις απρόσμενες προσλήψεις τον Μάιο και τον Ιούνιο, έχει χάσει τη δυναμική του.
Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε από το 14,7% τον Απρίλιο στο 11,1% τον Ιούνιο, για παράδειγμα, ωστόσο έρευνα της Dallas Federal Reserve μεταξύ άλλων, καταγράφει επιδείνωση της απασχόλησης τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης