Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Οργή για τις ταξιδιωτικές συστάσεις - Ασφαλής προορισμός, δηλώνει η κυβέρνηση

Ισπανία: Οργή για τις ταξιδιωτικές συστάσεις - Ασφαλής προορισμός, δηλώνει η κυβέρνηση
Καθολική χρήση μάσκας, ανώτατο όριο συναθροίσεων τα 10 άτομα επιβάλλει η Ισπανία - Πλήγμα τουλάχιστον 10 δισεκ. ευρώ στον τουρισμό της οι ταξιδιωτικές συστάσεις εταίρων της στην ΕΕ
Μετά την εξοργισμένη αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης για τις ταξιδιωτικές συστάσεις που εξέδωσαν η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, προς τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια σε ορισμένες περιοχές, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου πως η χώρα είναι «ασφαλής» για τους τουρίστες παρά τη σαφή αναζωπύρωση της επιδημίας, που επανέφερε την καθολική χρήση μάσκας στη Μαδρίτη και τα τοπικά lockdown.
«Θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Maria Jesus Montero.
Η Ισπανία είναι «ένας ασφαλής προορισμός που έχει προετοιμαστεί και έχει ενισχυθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ιό και τις νέες εστίες», πρόσθεσε, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Όσοι επισκέπτονται συχνά τη χώρα μας γνωρίζουν πως μια από τις δυνάμεις μας είναι η ποιότητα του συστήματος υγείας μας», δήλωσε η Montero.
«Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είχαμε μια καλή (υγειονομική) κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας», είπε ακόμη.
Η Ισπανία, που καταγράφει επισήμως περισσότερους από 28.400 θανάτους από την πανδημία, έχει δει τις τελευταίες εβδομάδες μια απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.
Νωρίτερα σήμερα η Μαδρίτη ανακοίνωσε πως θα καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων που λαμβάνει, με στόχο την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 28 Ιουλίου η επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης, Isabel Diaz Ayuso.
Τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν στην 0100 π.μ. και οι συναθροίσεις στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων θα περιορίζονται στα δέκα άτομα, είπε η ίδια.
Επίσης, οι αρχές συνιστούν οι ιδιωτικές συναθροίσεις στα σπίτια να διατηρήσουν ως ανώτατο όριο το 10 άτομα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που απαιτείται διά νόμου.
Επιπλέον, η Ayuso ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση να αυξήσει τους ελέγχους στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης.

Οι ταξιδιωτικές συστάσεις και η ισπανική οργή

Λόγω αυτής της αναζωπύρωσης της επιδημίας, η Γαλλία συνέστησε την Παρασκευή στους πολίτες της να μην μεταβαίνουν στην Καταλονία, ενώ η Γερμανία συνέστησε σήμερα, να αποφεύγονται τα «μη απαραίτητα» ταξίδια και τα ταξίδια για τουριστικούς λόγους προς την Αραγονία, την Καταλονία και τη Ναβάρα.
Από την πλευρά του, το Λονδίνο επανέφερε την Κυριακή μια καραντίνα 14 ημερών σε όλους τους ταξιδιώτες από την Ισπανία, ένα μέτρο που επέκρινε χθες βράδυ ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με τον οποίο ορισμένες ισπανικές περιφέρειες όπως οι Βαλεαρίδες ή τα Κανάρια «είναι πιο ασφαλείς από το Ηνωμένο Βασίλειο».
Αναλυτικότερα, η Ισπανία αντέδρασε σήμερα με οργή στις συστάσεις ιδιαίτερα της Βρετανίας και της Γερμανίας να αποφεύγουν οι πολίτες τους τις ισπανικές νήσους και τις παραλίες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου.
Με τις οδηγίες να έρχονται επιπρόσθετα της εντολής καραντίνας από τη Βρετανία για όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν σπίτι τους, η Ισπανία, που εξαρτάται ιδιαίτερα από τις επισκέψεις των Βορειοευρωπαίων, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρό πλήγμα στις όποιες ελπίδες της να ανακάμψει η οικονομία της.
Ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 12,4% του ισπανικού ΑΕΠ και στο 12,7% των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας βάσει των στοιχείων του 2018.
Η χώρα έχασε ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση στην απασχόληση που έχει καταγραφεί ποτέ.
«Είναι πολύ άδικο διότι δεν βασίζεται σε υγειονομικά κριτήρια», δήλωσε η Francina Armengol, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της ιδιαίτερα τουριστικής περιοχής των Βαλεαρίδων, στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser σχολιάζοντας τις ταξιδιωτικές οδηγίες.
Η απόφαση της Βρετανίας δεν έχει λογική εξήγηση, σχολίασε η Armengol, προσθέτοντας ότι το ποσοστό μόλυνσης στο αρχιπέλαγος είναι χαμηλότερο από αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα σχόλια της είναι στο ίδιο μήκος κύματος με αυτά του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sanchez που χθες δήλωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας να επιβάλλει καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες από την Ισπανία είναι λάθος.
Η ισπανική περιοχή της Αραγονίας ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιωτικές οδηγίες κάνουν «διακρίσεις» και ζήτησε από την υπουργό Εξωτερικών Aranca Gonzalez Laya να εκδώσει επίσημη διαμαρτυρία.
Οι Βρετανοί είναι η μεγαλύτερη ομάδα ξένων τουριστών στην Ισπανία, με περίπου 18 εκατ. παραθεριστών να ταξιδεύουν εκεί κάθε χρόνο, μόλις πάνω από το ένα πέμπτο του συνολικού αριθμού των επισκεπτών.
Περίπου 11,2 εκατ. Γερμανία επισκέφθηκαν την Ισπανία, γεγονός που τους καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα τουριστών.
Η Ισπανία έχει καταγράψει 278.782 κρούσματα κορωνοϊού και 28.434 θανάτους αλλά το ποσοστό μόλυνσης διαφέρει ιδιαίτερα από περιοχή σε περιοχή, με την Καταλονία και την Αραγονία να είναι οι πλέον πληγείσες περιοχές από την νέα αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Meite Perez, υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Αραγονίας, δήλωσε ότι η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο στα περισσότερα τμήματα της περιοχής της και πρόσθεσε ότι οι τουριστικοί πράκτορες έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να εγγυηθούν την υγειονομική ασφάλεια.
Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας διαμαρτυρήθηκε επίσης για την κίνηση αυτή και ανακοίνωσε ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται περισσότερη συνεργασία και συντονισμός.
Η βρετανική καραντίνα σε επισκέπτες από την Ισπανία θα μπορούσε να κοστίσει στον ισπανικό τουριστικό κλάδο 10 δισεκ. ευρώ σε απώλεια εσόδων, δήλωσε ο Jorge Marichal, επικεφαλής της τουριστικής οργάνωσης CEHAT στον τηλεοπτικό σταθμό La Sexta.
Η χθεσινή, 27/7 ανακοίνωση των προθέσεων των Ισπανών ξενοδόχων να πληρώνουν τα τεστ κορωνοϊού των Βρετανών τουριστών, δείχνει το μέγεθος της απελπισίας από το πλήγμα που υφίσταται ο τουρισμός της χώρας από τις ταξιδιωτικές συστάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης