Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό, στα 1.931 δολ. – Σε υψηλό 7 ετών το ασήμι

tags :
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό, στα 1.931 δολ. – Σε υψηλό 7 ετών το ασήμι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό
Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε για δεύτερη συνεχομένη συνεδρίαση η τιμή του χρυσού, με ώθηση από την άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα που προκαλεί ο κορωνοϊός, τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και τη συνεχόμενη υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου –στις μόλις 93,6 μονάδες ο δείκτης ICE Us Dollar Index.
Τα futures Αυγούστου 2020 για το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκαν 1,8% στα 1.931 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ο χρυσός έσπασε και το ρεκόρ ενδο-συνεδριακά, στα 1.941,90 δολάρια.
Το ασήμι παρέμεινε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013, καθώς σημείωσε νέα ραγδαία άνοδο, κατά 7,2% στα 24,5 δολάρια η ουγγιά.
Το κίτρινο μέταλλο λαμβάνει επίσης ώθηση και από την επιθετική νομισματική πολιτική που έχουν υιοθετήσει πολλές κεντρικές τράπεζες, λόγω της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι προσδοκίες για άμεση ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ξεθωριάζουν, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως.
Ωστόσο, οι επενδυτές ευελπιστούν ότι το Κογκρέσο θα συμφωνήσει σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, πριν τη θερινή διακοπή.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin, δήλωσε ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας, με αναπλήρωση μισθού έως 70%.
Image
Στην εκτίμηση ότι οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το επίπεδο των 2.000 δολ. καθώς οι οικονομικές και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες οδηγούν τους επενδυτές προς τα πιο ασφαλή assets, συγκλίνουν οι αναλυτές.
«Πιστεύουμε ότι το τρέχον momentum τους επόμενους λίγους μήνες θα ξεπεράσει το ορόσημο των 2.000 δολ. ανά ουγγιά.
Το βασικό ερώτημα είναι πόσο θα αυξηθεί το ράλι έπειτα από αυτό» δήλωσε στο CNBC ο Vivek Dhar από τη Commonwealth Bank της Αυστραλίας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προκειμένου να δούμε τιμές πολύ πιο πάνω από αυτό το επίπεδο, όπως τα 2.500 δολ. ανά ουγγιά, οι ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια κάτω από το μηδέν.
Υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των τιμών του χρυσού και των πραγματικών αποδόσεων.
Η πραγματική απόδοση είναι μια απόδοση επένδυσης που έχει προσαρμοστεί για τον πληθωρισμό.
Όταν οι πραγματικές αποδόσεις υποχωρήσουν, οι τιμές των του χρυσού θα αυξηθούν, και το αντίστροφο.
Σε αυτό το σενάριο, το κόστος ευκαιρίας (σσ. το κόστος που προκύπτει από την πραγματοποίηση μιας συναλλαγής ή μιας επένδυσης σε σχέση με το διαφυγόν κέρδος που θα προέκυπτε από μία άλλη πιο συμφέρουσα συναλλαγή ή επένδυση) από την επένδυση σε χρυσό είναι χαμηλότερο καθώς οι επενδυτές δεν παραιτούνται από τόκους που διαφορετικά θα κέρδιζαν επενδύοντας σε άλλα assets.
H Fed έχει διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν το 2020 και η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το εάν θα πρέπει να τα μειώσει υπό το μηδέν όπως συμβαίνει στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.
Από την πλευρά του, ο Joshua Rotbart από τη J. Rotbart & Co. προβλέπει επίσης ότι οι τιμές του χρυσού θα ξεπεράσουν τα 2.000 δολ. έως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η βιασύνη για αγορά του πολύτιμου μετάλλου βασίζεται από ένα «παράγοντα φόβου» μεταξύ των επενδυτών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της αποδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομίας.
«Οι επενδυτές είναι νευρικοί, φοβούνται, υπάρχει ένας παράγοντας φόβου και βιάζονται να επενδύσουν στον χρυσό» είπε χαρακτηριστικά.
Τα κρούσματα κορωνοϊού ανά τον κόσμου δεν παρουσιάζουν σημάδια υποχώρησης, με πολλές χώρες να παρουσιάζουν νέα κύματα της πανδημίας αφού κατάφερνα να ελέγξουν τον ιό.
«Πιστεύω ότι θα δούμε τον χρυσό να υπερβαίνει τα 2.000 δολ.» είπε ο Rotbart.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης